Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2021. Február 25. 16:08, csütörtök | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Pápán is megemlékeztek a kommunista diktatúrák áldozatairól

Pápán is megemlékeztek a kommunista diktatúrák áldozatairól

A kommunizmus fekete könyve - becslések és levéltári kutatások alapján - körülbelül 100 millióra teszi a kommunizmus áldozatainak számát az egész világon.

A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja megtartását az Országgyűlés 2000. június 13-án elfogadott határozatban rendelték el.

Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt (FKGP) főtitkárát 1947-ben ezen a napon a kommunistákkal szembeni kiállása miatt a szovjet hatóságok letartóztatták és a Szovjetunióba vitték, ahol nyolc évet töltött fogságban, először a Gulagon, majd 1951. szeptember 25-től az Állambiztonsági Minisztérium moszkvai központi börtönében.

A politikus letartóztatása és fogvatartása az első lépés volt azon az úton, amelynek során a kommunista párt kiiktatta az ellenszegülőket és így haladt a totális egypárti diktatúra kiépítése felé. Az eset ezzel a demokrácia és a szabadságjogok semmibe vételének jelképévé vált, amely a kommunizmus közel 50 éves uralmát jellemezte. Kovács Béla típuspéldája lett a pártállami rezsim áldozataiként számon tartott embereknek.

A kommunizmus fekete könyve becslések és levéltári kutatások alapján körülbelül 100 millióra teszi a kommunizmus áldozatainak számát az egész világon. Kelet-Közép-Európában az éhínségben, kényszermunkatáborban vagy kivégzés által elhunyt áldozatok száma eléri az egymilliót, de a rendszer áldozata az is, akit börtönbe zártak, vallattak, kínoztak, megbélyegeztek, akit csoport- vagy vallási hovatartozása miatt üldöztek, vagyis mindenki, akit a szabad cselekvés és választás lehetőségétől megfosztottak, testileg és lelkileg megnyomorítottak (Wikipédia).

Ahogy az országban, így Pápán sem tartottak megemlékezést az emléknapon, gyertyagyújtásra, koszorúzásra, néma főhajtásra azonban sor került Sulyok Dezső szobránál.

Az ellenzéki pártok (MSZP, JOBBIK, DK) közösen emlékeztek meg a kommunizmus áldozatairól.

A Fidesz nevében dr. Kovács Zoltán országgyűlési képvidelő, valamint Szabadkai Verita és Venczel Csaba önkormányzati képviselők helyeztek el koszorút az egykori pápai polgármester, országgyűlési képviselő szobránál, valamint dr. Katona István, Pápa város forradalmi tanácsának elnökének emléktáblájánál.

Papp Tamás a Kisgazda Polgári Egyesület, dr. Hermann István pedig a Nemzeti Fórum nevében koszorúzott az emlékhelyeknél.

Pápa város önkormányzatát Unger Tamás alpolgármester képviselte, aki szintén fejet hajtott az áldozatokra emlékezve.

Dr. Kovács Zoltán a sajtó kérdésére felidézte az 1988-as gyertyagyújtást. Akkor Katona István sírjánák gyűltek össze egy néma főhajtásra. Abban az időben - főleg a fiatalok közül - kevesen ismerték az '56-os forradalom valódi történetét - mondta az országgyűlési képviselő, aki szerint fontos a ma fiatalságát is emlékeztetnünk a kommunizmus nevében elkövetett szörnyűségekre, pontosan azért, nehogy még egyszer újra bekövetkezhessenek ezek a rémtettek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

Megfenyegette, hogy megöli, börtönbe mehet a Pápa környéki férfi

Zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 33 éves férfival szemben, aki közösségi oldalon nyilvánossá vált sértő kijelentések miatt fenyegette meg a sértettet és annak élettársát az egyik Pápa környék

2024. Április 24. 13:21, szerda | Helyi

Baán Éva: Tiszta a lelkiismeretem!

A nyugdíjas egyesület elnöke szerint amennyiben Grőber Attila törvénysértést észlelt, akkor vagy jelentse fel, vagy kérjen tőle bocsánatot!

2024. Április 24. 12:51, szerda | Helyi

Steinbach Józsefet választották meg Balog Zoltán utódjának

Steinbach József a pápai székhelyű Dunántúli Református Egyházkerület püspöke.