Városlista
2019. szeptember 22, vasárnap - Móric

Hírek

2019. Július 05. 11:42, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt), Kisalföld.hu

2020 első negyedévében kezdődhet meg az új 83-as építése

2020 első negyedévében kezdődhet meg az új 83-as építése

A kiviteli tervek már elkészültek, s az ásatások is zajlanak.

Ha eredményes lesz a kivitelezési közbeszerzés, akkor 2020 első negyedévében kezdődhet el a 83-as főút Győr-Pápa szakaszának négysávosítása.

Elkészültek a kiviteli tervek

Tavaly nyáron fejeződött be a 83-as főút győri bevezető, Metro áruház környéki szakaszának négysávosra bővítése a három turbókörforgalommal, s azóta sokkal biztonságosabb lett ott a közlekedés. A Pápáig tartó rész – főleg Győrszemere környékén – azonban továbbra is veszélyes, rendszeresek a balesetek a szűk, kanyargós nyomvonal miatt. Ezt a problémát is megoldaná, amennyiben a mintegy 36 kilométeres szakaszt négysávossá alakítanák - írja a Kisalföld. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) a lapot arról tájékoztatta, hogy már elkészültek a beruházás kiviteli tervei. Ezeket a közbeszerzési eljáráson nyertes Főmterv Zrt. és Unitef-83 Zrt. alkotta budapesti konzorcium készítette. A két cég nettó (azaz áfa nélkül) 430 millió forintos ajánlattal nyerte el a munkát.

Következnek a fakivágások

A NIF hangsúlyozta: a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárás kiírásának előkészítése folyamatban van. Ezzel párhuzamosan végzik a további feladatokat. Az út bővítéséhez szükséges területszerzés tavaly ősszel kezdődött el, és jelenleg már 85 százalékon áll. A régészeti feltárások idén május óta folynak. A fakivágások az esztendő második felében indulhatnak, és az év végére fejeződhetnek be.

2022 végére készülhet el az új út

Az építési munkák a közbeszerzési eljárás sikeres lefolytatása és a forrás rendelkezésre állása után kezdődhetnek el. Az állami cég azzal számol, hogy ez 2020 első negyedévét jelentheti. Az európai uniós támogatásból, az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Programból megvalósítani tervezett fejlesztés várható befejezése 2022 negyedik negyedéve. Az, hogy a beruházás mennyibe kerül, csak a kivitelezési szerződés aláírása után derül ki.

2x2 sávos, de nem gyorsforgalmi

Bár a leendő utat sokan M83-asként emlegetik, a NIF leszögezte: elnevezése nem ez lesz, hanem marad 83-as főút. Ennek oka, hogy hivatalosan nem gyorsforgalmi, hanem kétszer kétsávos főútként épül. Ettől függetlenül – miután középen fizikai elválasztás lesz, a szakaszt 110 kilométer/órás maximális sebességre tervezik és Pápa északi részénél, Gyarmatnál, Tét déli és északi részénél, Győrszemerénél, valamint a koroncói elágazásnál külön szintű csomópontok épülnek – a sofőröknek a gyakorlatban olyan érzésük lehet majd, mintha autóúton hajtanának. Az új nyomvonal valamennyi érintett települést elkerüli.

A kép csak illusztráció

Ezek érdekelhetnek még

2019. Szeptember 22. 09:25, vasárnap | Helyi

Elképesztő hajrával jutott tovább a Perutz a Magyar Kupában

A 87. percben még a hazai Ceglédi VSE vezetett a szombati mérkőzésen, ám a 89. és a 94. percben megfordította a találkozót a Perutz FC.

2019. Szeptember 20. 12:19, péntek | Helyi

Csokipapírba rejtette a kábítószert az autóban

A rendőrök elfogták és előállították a rendőrkapitányságra azt a 19 éves helyi fiút, aki bódultan és jogosítvány nélkül vezetett Pápán.

2019. Szeptember 20. 12:17, péntek | Helyi

Baltával verte szét a szomszéd padját

Felfegyverkezve elkövetett garázdaság miatt indult büntetőeljárás egy 16 éves külsővati fiatal ellen, a Pápai Rendőrkapitányság befejezte az ügy vizsgálatát.

2019. Szeptember 20. 08:08, péntek | Helyi

Összegezték az elmúlt évtized legnagyobb útfelújítási programját

Megközelíti az egy milliárd forintot az az összeg, amelyet az elmúlt három évben Pápa útjainak a felújítására fordítottak.