Városlista
2019. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2019. Július 05. 11:42, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt), Kisalföld.hu

2020 első negyedévében kezdődhet meg az új 83-as építése

2020 első negyedévében kezdődhet meg az új 83-as építése

A kiviteli tervek már elkészültek, s az ásatások is zajlanak.

Ha eredményes lesz a kivitelezési közbeszerzés, akkor 2020 első negyedévében kezdődhet el a 83-as főút Győr-Pápa szakaszának négysávosítása.

Elkészültek a kiviteli tervek

Tavaly nyáron fejeződött be a 83-as főút győri bevezető, Metro áruház környéki szakaszának négysávosra bővítése a három turbókörforgalommal, s azóta sokkal biztonságosabb lett ott a közlekedés. A Pápáig tartó rész – főleg Győrszemere környékén – azonban továbbra is veszélyes, rendszeresek a balesetek a szűk, kanyargós nyomvonal miatt. Ezt a problémát is megoldaná, amennyiben a mintegy 36 kilométeres szakaszt négysávossá alakítanák - írja a Kisalföld. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) a lapot arról tájékoztatta, hogy már elkészültek a beruházás kiviteli tervei. Ezeket a közbeszerzési eljáráson nyertes Főmterv Zrt. és Unitef-83 Zrt. alkotta budapesti konzorcium készítette. A két cég nettó (azaz áfa nélkül) 430 millió forintos ajánlattal nyerte el a munkát.

Következnek a fakivágások

A NIF hangsúlyozta: a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárás kiírásának előkészítése folyamatban van. Ezzel párhuzamosan végzik a további feladatokat. Az út bővítéséhez szükséges területszerzés tavaly ősszel kezdődött el, és jelenleg már 85 százalékon áll. A régészeti feltárások idén május óta folynak. A fakivágások az esztendő második felében indulhatnak, és az év végére fejeződhetnek be.

2022 végére készülhet el az új út

Az építési munkák a közbeszerzési eljárás sikeres lefolytatása és a forrás rendelkezésre állása után kezdődhetnek el. Az állami cég azzal számol, hogy ez 2020 első negyedévét jelentheti. Az európai uniós támogatásból, az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Programból megvalósítani tervezett fejlesztés várható befejezése 2022 negyedik negyedéve. Az, hogy a beruházás mennyibe kerül, csak a kivitelezési szerződés aláírása után derül ki.

2x2 sávos, de nem gyorsforgalmi

Bár a leendő utat sokan M83-asként emlegetik, a NIF leszögezte: elnevezése nem ez lesz, hanem marad 83-as főút. Ennek oka, hogy hivatalosan nem gyorsforgalmi, hanem kétszer kétsávos főútként épül. Ettől függetlenül – miután középen fizikai elválasztás lesz, a szakaszt 110 kilométer/órás maximális sebességre tervezik és Pápa északi részénél, Gyarmatnál, Tét déli és északi részénél, Győrszemerénél, valamint a koroncói elágazásnál külön szintű csomópontok épülnek – a sofőröknek a gyakorlatban olyan érzésük lehet majd, mintha autóúton hajtanának. Az új nyomvonal valamennyi érintett települést elkerüli.

A kép csak illusztráció

Ezek érdekelhetnek még

2019. Július 22. 13:53, hétfő | Helyi

Frontális baleset Kemeneshőgyésznél

Frontálisan egymásba rohant két személygépkocsi a Kemeneshőgyész és Kemenesmagasi közötti, 8412-es úton.

2019. Július 22. 09:11, hétfő | Helyi

Elhunyt Nemcsics Antal pápai származású festőművész

Életének 92 évében elhunyt Nemcsics Antal festőművész, akadémikus, a BME Rajzi tanszékének tanára.

2019. Július 22. 08:37, hétfő | Helyi

Felborult egy autó Marcaltőnél

Lesodródott az útról és felborult egy személygépkocsi Marcaltő közelében, a Pápa felé vezető úton.

2019. Július 21. 19:25, vasárnap | Helyi

Kerékpárt lopott, a pápai rendőrök elfogták

A Pápai Rendőrkapitányság lopás miatt indított büntetőeljárást egy 28 éves helyi férfi ellen.