Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2019. Október 23. 19:16, szerda | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

A forradalom és a szabadságharc igazsága évről évre teljesebb

A forradalom és a szabadságharc igazsága évről évre teljesebb

Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján rendezett ünnepi megemlékezést Pápa város önkormányzata.

A korábbi évekhez hasonlóan előbb Kiss Zoltán, majd dr. Katona István emléktáblájának koszorúzásával vette kezdetét a 63 évvel ezelőtti eseményekre való emlékezés. Hat órától a JMSZK színháztermében folytatódott a program, melyen dr. Áldozó Tamás polgármester mondott ünnepi beszédet.

A polgármester azt mondta, hogy a forradalomra emlékezve egyszerre látunk nagyszerűséget és hitványságot. -Látjuk a nagyszerűt: a korlátokat nem ismerő vágyat a szabadságra, az összefogás és a szeretet erejét, a katonai realitásokat sutba vágó bátorságot, az évtizedes szorongást feloldó életörömöt, a fékezhetetlen hitet a nemzet igazságában. Aztán figyelhetjük a bosszút, a pribékek és a hitványak tombolását, a hazaárulást, hazugságot és jellemtelenséget - fogalmazott szónok, majd Mindszenty József hercegprímást idézte, aki azt mondta:„Az idő az igazság szövetségese”. - Megéltük-e már a megfelelő hosszúságú időt? Helyreállt-e a világ rendje? Megtörtént-e az igazság - tette fel a kérdést Áldozó Tamás, aki szerint az igazság kiszolgáltatásának legkövetkezetesebb módja az emlékezés, eszköze pedig a tiszteletadás.

- Az idő az igazság szövetségese! Sok időre van még szükségünk ahhoz, hogy a nekünk osztott igazság kiteljesedjen. Vajon különleges volt-e a nemzet 1956-ban, hogy az ismert számban állított hősöket, áldozatot vállalni tudó magyar embereket? Vajon különleges volt-e akkor, amikor ugyancsak számosan lettek pribékek, hazaárulók, lettek jellemtelenek és hitványak? Az 1956. évi forradalom és szabadságharc megmutatta, hogy bennünk, magyarokban óriási erő lakozik. Megmutatta, hogy olyan nemzet vagyunk, amelyik akkor is felemeli a fejét, ha a küzdelemben az esélyek nem mellettünk szólnak. Megmutatta, hogy ez a küzdelem teremtő erő, ami, ha azonnal nem is, de emberöltő múlva győzelemhez vezetett. A forradalom és a szabadságharc nélkül nincs rendszerváltozás, nincs a sorsát maga intéző magyar állam, nincsenek szabadságban felnőtté váló újabb és újabb ifjú generációk. Az idő az igazság szövetségese! A forradalom és a szabadságharc igazsága évről évre teljesebb, hősei és áldozatai halálukban és meghurcoltatásaikban is velünk élnek! Legyünk erősek az emlékezésben, legyünk bátrak a tiszteletadásban! Örök dicsőség a hősöknek! - zárta gondolatait a városvezető.

A beszédet követően Magyar litánia címmel zenés-irodalmi összeállítást láthattak az emlékezők, melyben közreműködtek Módri Györgyi és Kőrösi Csaba színművészek.

A megemlékezés koszorúzással és a Szózat közös eléneklésével zárult, a Magyar Pieta 1956 szobornál.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 14. 09:36, vasárnap | Helyi

Kikapott a rangadón a Perutz

A Balatonfűzfő elleni mérkőzésen a Perutz rosszul sáfárkodott a helyzeteivel, ezért nem tudott pontot sem szerezni.

2024. Április 13. 14:00, szombat | Helyi

Közletakarítás - Figyelemfelhívó akciót tartottak a Pápai Polgárok

Pápa 800 éves történelmének jelképei lehetnének a belvárosi közlék, mai állapotuk azonban sokkal inkább arról árulkodik, mennyire nem becsülik ezeket a kis utcácskákat sem a városlakók, sem pedig a városvezetés - vélik a civilek.

2024. Április 12. 17:09, péntek | Helyi

»Politikai kultúraváltásra van szükség Pápán« - Bemutatta csapatát Grőber Attila

A Közösen Pápáért Egyesület, az Élhető és Gyarapodó Városért Egyesület, illetve az ellenzéki pártok támogatásával induló jelöltek legfontosabb célkitűzése, hogy megváltoztassák a helyi politikai kultúrát.

2024. Április 12. 13:48, péntek | Helyi

A kínai üzletek számíthatnak NAV ellenőrzésre Pápán