Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Június 05. 08:34, szerda | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Unger Tamás: A magyarok akkor lesznek győztesek, ha összefognak!

Unger Tamás: A magyarok akkor lesznek győztesek, ha összefognak!

Megemlékezést tartottak június 4-én késő délután a Millenniumi Emlékparkban, a Nemzeti Összetartozás Napján, a trianoni békediktátum 99. évfordulóján.

A Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi- és Érdekképviseleti Egyesület énekkarának műsorát követően Unger Tamás alpolgármester köszöntötte az emlékezők közösségét.

A szónok Gróf Aponyi Albertnek, a magyar delegáció vezetőjéjének beszédét idézte, aki a békeszerződés aláírását, vagy alá nem írását az öngyilkosság és a gyilkosság közti döntéshez hasonlította. -A magyar történelem egyik leghírhedtebb szerződése, a köznyelvbe csak történelmi paradoxonként békediktátum néven bevonult dokumentum tartalmát mindannyian ismerjük. Ismerjük az óriási területi és gazdasági veszteségeket, az ország lakosságának veszteségi arányait, a magyar emberek megaláztatásának történeteit és az elvesztett értékek felett érzett keserűség mélységeit, amely még sokáig elkísérte, olykor még napjainkig is elkíséri történelemértelmezésünket.

Unger Tamás azt mondta, ma, amikor a történelmi Magyarország határait megformáló Millenniumi Emlékparkban, a Nemzeti Összetartozás Napján emlékezünk, akkor nem a revizionalizmus romantikája vezérel bennünket. - Azért jövünk, hogy kinyilvánítsuk: "a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme" - ahogy ezt a június 4-ről szóló 2010. évi 45. törvény kimondja. Az Ismerős Arcok szavaival élve: Ha nem mondunk le róla, a miénk marad, mindannyiunk közös értéke, mindannyiunk közös kincse marad a határainkon kívül rekedt magyarság minden tagja és minden közössége - fogalmazott az alpolgármester.

- Azért jövünk, hogy elmondjuk: Trianon arra is megtanított bennünket, hogy a magyarok csak akkor élnek túl mindent, akkor lesznek győztesek, ha összefognak és segítik egymást. Trianonban meghúzott határok az Európai Unióban részben már eltűntek, részben csak látszólagosak, azon kívül még létező, szigorú elválasztó vonalat jelentenek magyar és magyar ember között, de meggyőződésem, hogy minden emlékezéssel, minden gesztussal e határok falait bontjuk le. Adjon Isten ehhez mindannyiunknak erőt, szívet és elszántságot! - zárta gondolatait Unger Tamás.

A Tarczy Lajos Általános Iskola első és második E osztályosainak műsorát követően a megemlékezés az Országzászló emlékműnél folytatódott koszorúzással és a Szózat közös eléneklésével.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 15:32, hétfő | Helyi

Megkezdték az idei kátyúzást Pápán

Számos úthiba van a városban, a mostani munkálatok során 500 négyzetméteren újul meg a burkolat.

2024. Április 22. 14:55, hétfő | Helyi

Orbán Viktor Nemesgörzsönyben indította el vidéki kampánykörútját

Országjárásra indult Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke; a kampánykörút első állomásaként hétfőn a Veszprém megyei Nemesgörzsönyben gazdákkal találkozott

2024. Április 22. 14:52, hétfő | Helyi

Kormánytisztviselőre támadt egy 20 éves nő

Hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 20 éves nővel szemben, aki tavaly nyáron a házuk udvarán helyszíni szemlét tartó kormánytisztviselőre támadt Pápán.

2024. Április 22. 14:00, hétfő | Helyi

A város több pontján szedték a szemetet

A Föld napja alkalmából ma a Pápai Médiacentrum felhívására szedték a város több pontján a szemetet, tegnap pedig a Közösen Pápáért Egyesület aktivistái gyűjtötték össze az eldobált hulladékot a belvárosban.