Városlista
2024. április 22, hétfő - Csilla

Hírek

2017. Május 09. 12:58, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Fire Blade 2017 - Komoly kihívásnak felel meg a pápai bázis

Fire Blade 2017 - Komoly kihívásnak felel meg a pápai bázis

A Fire Blade 2017 elnevezésű nagyszabású gyakorlat komoly feladat elé állítja a pápai Bázisrepülőteret, mely hosszadalmas kiválasztási folyamat végén vált a hadgyakorlat "házigazdájává".

Összesen tizenöt légi jármű és ötszáz fő vesz részt a Fire Blade 2017 elnevezésű többnemzeti gyakorlaton, május első felében. A különböző helikopteres képességek gyakorlását célzó foglalkozássorozatnak az MH Pápa Bázisrepülőtér ad otthont. - Az ide érkező mintegy négyszázfős állomány elhelyezését, étkeztetését, a repülőtér kiszolgálását biztosítjuk. A bázison történik a tervezés, innen indulnak és ide érkeznek vissza a feladatokat végrehajtó katonák - tudtuk meg Gangler László ezredestől. A Bázisrepülőtér parancsnoka hozzátette, a gyakorlat támogatása komplex feladat, melyben a repülésirányítóktól kezdve, a repülő műszaki állományon és a meteorológusokon, a tűzoltókon, logisztikusokon keresztül a hadműveleti tervezőkig mindenki részt vesz a bázison. - Ez egy óriási feladat, gyakorlatilag 150%-os létszámnövekedésről beszélünk. Biztosítanunk kell a helikopterek biztonságos állóhelyét, a repülésirányításnak képesnek kell lennie arra, hogy 10-12 helikopter együttesen el tudjon indulni és visszaérkezni. A tűzoltóinkak típusismerettel kellett rendelkezni már a gyakorlat megkezdése előtt, szóval minden szakágnak fel kellett készülni a gyakorlat biztosítására. Az első egy hét tapasztalatai alapján teljes mértékű sikerességről beszélhetünk a gyakorlat kapcsán - tudtuk meg Gangler Lászlótól.

Hosszú kiválasztási procedúra

- Hosszútávú fejlesztési terven dolgozunk, melyben a képességeink fejlettségi szintje eljutott odáig, hogy képesek vagyunk ilyen feladatokat befogadni. Hosszú kiválasztási procedúra után esett a választás a pápai bázisra, mintegy másfél éves előkészítű munka eredménye az, hogy most itt lehet ez a gyakorlat - mondta el a parancsnok, aki szerint óriási tapasztalatot szerez a pápai állomány egy-egy ilyen gyakorlat során.

A repülésirányítóknak óriási lehetőséget jelent egy ehhez hasonló gyakorlat

- Egy repülésirányító azt szereti, ha minél több gépet irányíthat. Elkülönítjük, irányítjuk őket, különféle szolgáltatásokat nyújtunk, melyekhez elengedhetetlen, hogy a gyakorlatban is használhassuk azt a szaktudást, mellyel rendelkezünk - nyilatkozta portálunknak Koch János főhadnagy, repülésirányító hozzátéve, a 2015-ben átadott új irányítótoronyban rendelkezésre áll az a mennyiségű irányító pozíció, mellyel egy ilyen szinten megnövekedett forgalom is biztonsággal és magabiztosan kezelhető.

Orbán Attila, a logisztikai század parancsnoka szintén rendkívül hasznosnak és komoly kihívásnak nevezte a Fire Blade 2017-et. - Üzemanyag, élelmezési és elhelyezési szakterületen látjuk el a feladatunkat. A szokványos munkától leginkább az üzemanyagellátással kapcsolatban tapasztalható eltérés, hiszen például egy C-17-es feltöltése nagyjából 130 ezer liter üzemanyagot jelent, ehhez képest ezen a gyakorlaton eddig összesen fogyott ennyi üzemanyag, ám ezt kisebb mennyiségenként, mégis egyidőben kellett biztosítanunk - mondta el a százados.

A repülésbiztosító század állománya biztosítja a reptérre települt helikopterek földi mozgását és a Szolnokról érkezett MI-8-as és MI-17-es gépek műszaki biztosítását látja el - tudtuk meg a repülésbiztosító század parancsnokától. Gyöngyös Gábor hozzátette, a mai napon egy nem irányított rakéta lövészetre készítették fel a magyar helikoptereket, mely érdekes kihívás az állománynak. - Nagyon örülök ennek a gyakorlatnak, hiszen régen volt már ilyen nagyszabású helikopteres gyakorlat Pápán, melyben részt is vehettünk és gyakorolhatjuk a megszerzett tudást - mondta el Gyöngyös Gábor.

A hosszantartó előkészítő munkát Bódai Miklós százados, gyakorlattervező irányította, aki gyakorlatilag projektmenedzserként vezette a másfél éves előkészítű munkát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 07:00, hétfő | Helyi

Jókora vendég érkezett a pápai reptérre

Ritkán látott nagyvas szállt le a pápai légibázison tegnap, két alkalommal is.

2024. Április 21. 20:33, vasárnap | Helyi

Íme a Pápai Játékfesztivál harmadik fellépője!

Legutóbb négy évvel ezelőtt jártak Pápán, akkor nagyon jó koncertet adtak - videó.

2024. Április 21. 11:00, vasárnap | Helyi

Kiszakadt a gólzsák, 14 gólt lőtt a Perutz!

Futballmeccsen meglehetősen ritkán látni ennyire sok gólt, az elmúlt mérkőzéseken tapasztalt rossz helyzetkihasználás most átfordult a csapatnál.

2024. Április 20. 20:54, szombat | Helyi

Bemutatkoztak a Fidesz-KDNP jelöltjei - Videó

Rövid videókban az látható, amint az egyes körzetek jelöltjei felolvassák bemutatkozásukat.