Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. Május 09. 12:58, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Fire Blade 2017 - Komoly kihívásnak felel meg a pápai bázis

Fire Blade 2017 - Komoly kihívásnak felel meg a pápai bázis

A Fire Blade 2017 elnevezésű nagyszabású gyakorlat komoly feladat elé állítja a pápai Bázisrepülőteret, mely hosszadalmas kiválasztási folyamat végén vált a hadgyakorlat "házigazdájává".

Összesen tizenöt légi jármű és ötszáz fő vesz részt a Fire Blade 2017 elnevezésű többnemzeti gyakorlaton, május első felében. A különböző helikopteres képességek gyakorlását célzó foglalkozássorozatnak az MH Pápa Bázisrepülőtér ad otthont. - Az ide érkező mintegy négyszázfős állomány elhelyezését, étkeztetését, a repülőtér kiszolgálását biztosítjuk. A bázison történik a tervezés, innen indulnak és ide érkeznek vissza a feladatokat végrehajtó katonák - tudtuk meg Gangler László ezredestől. A Bázisrepülőtér parancsnoka hozzátette, a gyakorlat támogatása komplex feladat, melyben a repülésirányítóktól kezdve, a repülő műszaki állományon és a meteorológusokon, a tűzoltókon, logisztikusokon keresztül a hadműveleti tervezőkig mindenki részt vesz a bázison. - Ez egy óriási feladat, gyakorlatilag 150%-os létszámnövekedésről beszélünk. Biztosítanunk kell a helikopterek biztonságos állóhelyét, a repülésirányításnak képesnek kell lennie arra, hogy 10-12 helikopter együttesen el tudjon indulni és visszaérkezni. A tűzoltóinkak típusismerettel kellett rendelkezni már a gyakorlat megkezdése előtt, szóval minden szakágnak fel kellett készülni a gyakorlat biztosítására. Az első egy hét tapasztalatai alapján teljes mértékű sikerességről beszélhetünk a gyakorlat kapcsán - tudtuk meg Gangler Lászlótól.

Hosszú kiválasztási procedúra

- Hosszútávú fejlesztési terven dolgozunk, melyben a képességeink fejlettségi szintje eljutott odáig, hogy képesek vagyunk ilyen feladatokat befogadni. Hosszú kiválasztási procedúra után esett a választás a pápai bázisra, mintegy másfél éves előkészítű munka eredménye az, hogy most itt lehet ez a gyakorlat - mondta el a parancsnok, aki szerint óriási tapasztalatot szerez a pápai állomány egy-egy ilyen gyakorlat során.

A repülésirányítóknak óriási lehetőséget jelent egy ehhez hasonló gyakorlat

- Egy repülésirányító azt szereti, ha minél több gépet irányíthat. Elkülönítjük, irányítjuk őket, különféle szolgáltatásokat nyújtunk, melyekhez elengedhetetlen, hogy a gyakorlatban is használhassuk azt a szaktudást, mellyel rendelkezünk - nyilatkozta portálunknak Koch János főhadnagy, repülésirányító hozzátéve, a 2015-ben átadott új irányítótoronyban rendelkezésre áll az a mennyiségű irányító pozíció, mellyel egy ilyen szinten megnövekedett forgalom is biztonsággal és magabiztosan kezelhető.

Orbán Attila, a logisztikai század parancsnoka szintén rendkívül hasznosnak és komoly kihívásnak nevezte a Fire Blade 2017-et. - Üzemanyag, élelmezési és elhelyezési szakterületen látjuk el a feladatunkat. A szokványos munkától leginkább az üzemanyagellátással kapcsolatban tapasztalható eltérés, hiszen például egy C-17-es feltöltése nagyjából 130 ezer liter üzemanyagot jelent, ehhez képest ezen a gyakorlaton eddig összesen fogyott ennyi üzemanyag, ám ezt kisebb mennyiségenként, mégis egyidőben kellett biztosítanunk - mondta el a százados.

A repülésbiztosító század állománya biztosítja a reptérre települt helikopterek földi mozgását és a Szolnokról érkezett MI-8-as és MI-17-es gépek műszaki biztosítását látja el - tudtuk meg a repülésbiztosító század parancsnokától. Gyöngyös Gábor hozzátette, a mai napon egy nem irányított rakéta lövészetre készítették fel a magyar helikoptereket, mely érdekes kihívás az állománynak. - Nagyon örülök ennek a gyakorlatnak, hiszen régen volt már ilyen nagyszabású helikopteres gyakorlat Pápán, melyben részt is vehettünk és gyakorolhatjuk a megszerzett tudást - mondta el Gyöngyös Gábor.

A hosszantartó előkészítő munkát Bódai Miklós százados, gyakorlattervező irányította, aki gyakorlatilag projektmenedzserként vezette a másfél éves előkészítű munkát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:48, szerda | Helyi

Megvan a Játékfesztivál első fellépője!

Többszörös visszatérő zenekar lép fel pénteken.

2024. Április 17. 13:41, szerda | Helyi

Pápai Történetek - Krahulcsán János volt a vendég

Közösen Pápáért Egyesület által szervezett programsorozat első alkalmán a pápai erdészet nyugalmazott igazgatója volt a meghívott vendég, aki szenvedélyes túrázó, 70 évesen járta először végig az El Camino-t.

2024. Április 16. 16:18, kedd | Helyi

Az E.On segítségével biztonságosan építhet fészket a gólyapár a Közgáznál

A Pápán Hallottam csoportban kezdődött egy felhívással a történet, az áramszolgáltató gyorsan reagált.

2024. Április 16. 12:50, kedd | Helyi

Ismét Pápára jönnek a legjobb történelmi filmek a nagyvilágból!

Április 25-28 között ismét megrendezzük Pápán a Nemzetközi Történelmi Film Fesztivált, ez már a negyedik évad.