Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2017. Március 15. 06:47, szerda | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Mi mindig akkor buktunk el, ha a szél keletről fújt

Mi mindig akkor buktunk el, ha a szél keletről fújt

Március 14-én délután tartotta megemlékezését a Magyar Szocialista Párt helyi szervezete a Petőfi-szobornál.

Az alkalmon Grőber Attila, az MSZP helyi elnöke felidéte a forradalmat megelőző városi életet. Mint mondta, a városlakók figyelemmel kísérték az európai és hazai eseményeket, de 1847 őszén békés volt a város. - 1848 tavasza azonban kizökkentette az idő kerekét. Március 16-án a délutáni órákban ért Pápára a vértelen pesti forradalom híre. - Egyszerre minden ajtón a szabadság, egyenlőség és testvériség nagy szavai hangzottak és a három színű kokárdáknak se vége, se hossza nem volt, megérkezett Pápára az üde, friss levegő, a szabadság szele, amely nyugatról, Európából érkezett. Abból az Európából, mely Szent István óta természetes közege és szövetségese Magyarországnak, mely szimbóluma az együttműködésnek, egymás elfogadásának. Nekünk magyaroknak a sorsunk össze van kötve Európával. Összetartozunk. Ez az összetartozás csak akkor szűnt meg ezeréves történelmünk során, ha a zsarnokság, vagy idegen megszállás tartotta uralma alatt az országot. Mi mindig akkor buktunk el, ha a szél keletről fújt - fogalmazott a szónok.

A szocialista politikus felidézte, a forradalmárok akaratát. - Először is szabad sajtót akartak. Vegyenek el mindent, csak szabad sajtót adjanak, s nemzetem szabadsága felől kétségbe nem esem - fogalmazta meg Kossuth Lajos. A pápai forradalmárok is pontosan tudták, hogy szabadság csak ott van, ahol szabad a sajtó és azt is tudták, hogy a többség igazsága csak az egyik igazság és a mindenkori többség és a kisebbség együtt a nemzet. Másodszorra szabadságot akartak. Ennek biztosítására felelős kormány létrehozását óhajtották. Olyan kormányt, mely a saját korlátait is ismeri és nem osztja jóra és rosszra a társadalmat, mely nem kirekeszt, hanem együttműködik és öntudatos polgárokat akar, mert mindenkire szükség van. Ezt tudja minden felelős kormány, csak az ostoba hatalom nem. Harmadsorban testvériséget akartak, a polgárok közötti együttműködést. Enélkül nincs demokrácia, nem tudunk egymással beszélgetni, sőt, még kezet fogni sem. Enélkül nem lenne nemzetünk. Ezeket akarták akkor és akarjuk ma is - mondta Grőber Attila.

Az esemény koszorúzással és a Szózat hangjaival zárult.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 07:59, szombat | Helyi

Elfogadta a rendőrség beszámolóját a Képviselő-testület

Rausz István rendőr ezredes 2024. április 25-én számolt be a rendőrkapitányság 2023. évi tevékenységéről.

2024. Április 27. 07:37, szombat | Helyi

A Helyi Választási Bizottság szerint jogsértést követtek el ellenzéki jelöltek

Molnár Bálintot, Kovács Józsefet, Grőber Attilát, Vonnák Andreát, Vadász Krisztinát és Kerti Györgyit marasztalták el, miután Áldozó Tamás kifogást nyújtott be velük szemben.

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.