Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2016. Szeptember 08. 08:22, csütörtök | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.)

Biztonságpolitikai szakértő Pápán: Újabb migrációs hullám indulhat meg

Biztonságpolitikai szakértő Pápán: Újabb migrációs hullám indulhat meg

Georg Spöttle a Pápai Polgári Kör meghívására érkezett városunkba. Előadására a JMSZK színházépülete szinte teljesen megtelt érdeklődőkkel.

A németországban korábban terrorelhárítóként dolgozó szakértő, aki a kialakult kapcsolatrendszerének köszönhetően naprakész információkkal rendelkezik mind a Közel-Keletről, mind pedig a németországi, olaszországi helyzetről elmondta, meglátása szerint újabb migránsáradat indulhat Európa felé. - Látható, hogy a migránsok száma az elmúlt időszakban újra megnőtt a görög szigeteken, tehát feltételezhető, hogy Törökország vagy hallgatólagosan belement abba, hogy több migránst engedjen át, vagy az EU-val kötött egyezmény felrúgására készül - fogalmazott Georg Spöttle.

A színházteremben tartott előadását megelőzően a sajtó képviselőinek elmondta, a migráció okozta rövidtávú problémák közé tartozik a bűnözés és a terrorveszély növekedése, míg hosszabb távon gondot okozhat a demográfiai eltolódás, az, hogy az egyre nagyobb számú bevándorló egyre több jogot követel magának. - Nem mondom, hogy egy multikulturális társadalomnak a megfelelő keretek között nincs varázsa, de amikor már az van, hogy saját magunkat tagadjuk meg, hogy feszületeket veszünk le az iskolákban, hogy nem állítunk mindenki karácsonyfáját, akkor már túl messzire megyünk - fogalmazott a biztonságpolitikai szakértő.

Georg Spöttle szerint Magyarországon jelenleg nyugalom van, hála a déli határon épült kerítésnek. Mint mondta, Németországban tudnak a magyarországi kvótareferendumról, úgy állítják be hazánkot, hogy kirekeszti a migránsokat, aki nem akar háborús övezetből érkező embereket befogadni. - Ez természetesen nem igaz. Ott vannak a tranzitzónák, bárki kérhet politikai menedékjogot, ám látjuk, hogy már többségében olyan országokból jönnek - Marokkói Királyság, Algéria, vagy Banglades, ahol nem dúl háború. Emberek milliói indulnak el a jobb élet reményében, amit megértek, de mint felelős európai polgár, aki arra gondol, hogy mi lesz az országommal, mi lesz a gyermekeinkkel, amikor a kormányok az állampolgárok megkérdezése nélkül telepíti be emberek millióit, akkor azt mondom, hogy ez egy nagyon rossz tendencia és ezt nem szabad engedni - mondta Georg Spöttle hozzátéve, ott kell segíteni ezeken az embereken, ahol a problémák gyökere van.

A szakértő szerint a migránshelyzet legoptimistább verzió szerint megoldódik és a bevándorlók integrálódnak. A pesszimista az, hogy nem lesznek hasznos tagjai a társadalomnak, ameddig a befogadó országban tartózkodnak, addig fognak az adófizetők által összeadott szociális pénzekből élni. - Jelenleg ez a helyzet. Németországban a 2,5 millió emberből mindössze 60 (!) ember állt munkába. Csak ennek a több mint két millió embernek a napi élelmezése kerül 46 millió euróba naponta. Ennek a kifizetéséhez a német költségvetésben is megszorítások alkalmazására volt szükség, többek között a nyugdíjkorhatár emelésére. Nagyon komoly társadalmi és politikai kockázatokat vállal ezzel Németország - hangsúlyozta a biztonságpolitikai szakértő.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 19:31, kedd | Helyi

Több diák torokkaparást, köhögést tapasztalt a Türr Gimnáziumban

A tegnapi napon a Türr István Gimnázium Csáky László utca felőli egyik tantermében többen torokkaparása, köhögésre panaszkodtak, és a tünetek ma délelőtt sem enyhültek.

2024. Április 23. 18:42, kedd | Helyi

Grőber Attila: A nyugdíjas egyesület vezetője hívta-e a nyugdíjasokat, a személyi számukat kérve?

A hírek szerint történtek ilyen hívások, Baán Éva korábban azt nyilatkozta, hogy az egyesület nevében telefonáltak. Az ellenzéki politikust azonban megkeresték azzal, hogy Baán Éva hívta fel őket az adategyeztetés miatt.

2024. Április 23. 12:09, kedd | Helyi

A nyugdíjas egyesület nevében telefonálnak Pápán, ne adja meg a személyes adatait

Több olvasónk is felhívta a figyelmünket arra, hogy a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesülete nevében telefonon kérik tőlük a személyes adataikat, köztük a személyi számukat.

2024. Április 22. 15:32, hétfő | Helyi

Megkezdték az idei kátyúzást Pápán

Számos úthiba van a városban, a mostani munkálatok során 500 négyzetméteren újul meg a burkolat.