Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2016. Március 15. 08:17, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.)

Magyarország egyszer már legyőzte hóhérait

Magyarország egyszer már legyőzte hóhérait

A Petőfi-szobornál tartottak megemlékezés a szocialisták, melyen részt vettek a Demokratikus Koalíció és az Együtt szimpatizánsai is.

A Himnuszt követően Grőber Attila ünnepi beszédében azt fejtegette, hogy kik azok, akiket Petőfi hóhéroknak nevezett, s akiket sikerült legyőznie a forradalomnak. Meglátása szerint nem elsősorban történelmi személyekről van szó, hanem jelenségekről, elvekről és eszmékről, olyanokról, amelyeknek a céljuk, hogy fizikai és szellemi rabságban tartsanak családokat, közösségeket és egész társadalmakat, csak azért, hogy hatalmi vágyaikat kielégítsék - mutatott rá Grőber Attila, így vonva párhuzamot a 168 évvel ezelőtti események és a jelenkori hatalmi berendezkedés között. - Ilyen hóhér a szolgaság, mely ellehetetleníti a társadalmi csoportok közötti bizalmat. Ilyen hóhér a privilégiumok és kiváltságok megléte, melyek keveseknek kedvezményeket adnak, míg másoktól elvesznek. Harmadik hóhér a hatalom, az uralkodó feltétlen kiszolgálása, a szervilisták tobzódása. Negyedik a politikai ellenfelek üldözése, ötödik pedig a cenzúra és a nyilvánosság hiánya. Ezek voltak azok a hóhérok, amelyek a XIX. század közepén gúzsba kötötték Magyarországot, s ezek alól szabadította fel a magyarok közösségét 1848 márciusa, s adta vissza a szabadságot – fogalmazott az szocialisták helyi elnöke.

A szónok szerint hősök voltak, akik néhány nap alatt megváltoztatták az egész országot, a hóhérok Magyarországát felváltotta a polgári Magyarország. Hősök, akiknek nevét megőrzi a történelem, akiket az ünnepi napon megidézünk. De sokkal többen voltak a névtelen hősök, akik kokárdát tűztek ingükre, akik először kötöttek nemzeti színű szalagot a hajukba, s először jelentkeztek honvédnak. Ők azok a hősök, akik kiálltak magukért, megvívták személyes harcaikat, s akiknek köszönhetjük, hogy 1848 márciusának valódi hőse megszületett és legyőzte hóhérait. Mert 1848 márciusának valódi hőse a szabadság eszméje, melyre nekünk, magyaroknak úgy kell együtt vigyázni, mint ahogy együtt teremtettük meg. Éljen 1848 márciusa, éljen a magyar szabadság, éljen a haza – zárta gondolatait Grőber Attila.

Az ünnepi beszédet követően Gőgös Zoltán országgyűlési képviselő aktuálpolitikai témákban szólt. Mint mondta, a Nemzeti Választási Irodánál történt botrány során ugyan meghiúsult a vasárnapi boltzár ellen indult népszavazási kezdeményezésük, de így is van további két indítvány, mely él. - Két igenes lopásgátló népszavazást szeretnénk elindítani, melyhez több mint kétszázezer aláírásra van szükség, ehhez kérem az önök segítségét, támogatását – mondta az MSZP elnökhelyettese.
A rendezvény koszorúzással és a Szózat hangjaival zárult.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.