Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2016. Február 25. 19:03, csütörtök | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.)

A XX. század egyik legsötétebb fejezete a kommunizmus

A XX. század egyik legsötétebb fejezete a kommunizmus

Csütörtökön este 18 órakor tartott megemlékezést Pápa Város Önkornányzata. A kommunista diktatúra áldozatainak emléknapján Unger Tamás a XX. század egyik legvéresebb és legsötétebb fejezetének nevezte a kommunizmust.

A Sulyok Dezső szobornál tartott megemlékezésen az alpolgármester a kommunizmus három tulajdonságát emelte ki. - A kommunizmus elvetette a magántulajdon elvét, a magántulajdonon alapuló társadalmat. Akár erőszak árán is. Ez volt talán az egyik legfontosabb tulajdonsága, amiből egy sor emberiség elleni bűne következett. A második fontos tulajdonsága, hogy nemcsak elmélet volt, hanem egy erőszakos, cselekvésre buzdító akcióprogram is. Nemcsak hirdette az évezredes írott és íratlan emberi együttélési szabályokon, szellemi értékeken és erkölcsi normákon alapuló hagyományos világ megszűnését, de szükségesnek tartotta annak felszámolását is. Ebből a szempontból nem tűrt meg semmilyen kételyt. A kommunizmus harmadik fő tulajdonsága, hogy a történelmet, az emberi közösségek viszonyát – végtelenül leegyszerűsítve – folyamatos harc formájában látta és láttatta. Tudományos megfogalmazással ezt nevezték osztályharcnak, amely az emberi kapcsolatok helyébe a gyanakvást, a mindig lesben állást, az irigykedést és a képmutatást, de mindenekelőtt a gyűlöletet ültette - fogalmazott az alpolgármester.

Unger Tamás szerint hazánkban sem sikerült maradéktalanul lezárni, feldolgozni a kommunizmus örökségét, mint mondta, bűnösök és az együttműködők körének teljes feltárása, illetve felelősségre vonása napjainkig várat magára. „Valamirevaló múlt megteremtéséhez néha nagyobb erő kell, mint a jövőéhez: mindent pontosan a helyére kell tenni. A rosszul elrendezett, rosszul megírt múlt föltámad, visszajár, állandóan zavarja az embert. A megíratlan idő meg egyszerűen el sem megy; ködszerűen üli meg a tájat és az elmét.” – idézte Illyés Gyulát a szónok hozzátéve, azért vagyunk ma itt, hogy újra megírjuk a múltat. Hogy emlékezzünk, emlékeztessünk, figyelmeztessünk! Mert ez közös felelősségünk - zárta gondolatait Unger Tamás.

A szónoklatot követően a jelenlévők elhelyezték a tiszteletadás és a kegyelet koszorúit, mécseseit előbb Sulyok Dezső szobránál, majd pedig a Márton István utcában található Katona István emléktáblájánál.

A megemlékezésen közreműködöttWölfinger Géza szavalattal.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 09:32, péntek | Helyi

Grőber Attila: Több mint 20 millió forintba került a most felbontásra kerülő, tavaly megépített aszfalt a Kossuth utcán

Az ellenzéki polgármesterjelölt szerint tervezettebben és gondosabban kell egy várost fejleszteni.

2024. Május 03. 08:07, péntek | Helyi

Lezárja a MÁV az Acsádi úti vasúti átjárót

A lezárás idején sem gyalogosan, sem pedig közúti járművel nem lehet majd áthajtani a kereszteződésen.

2024. Május 02. 20:00, csütörtök | Helyi

Magyar Péter Pápán: Napról-napra többen vagyunk

Városunkba is ellátogatott Magyar Péter, a Talpra Magyarok közösségének vezetője, a TISZA párt alelnöke, aki mintegy ezer fős tömeg előtt tartott politikai nagygyűlést.