Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2016. Január 23. 06:37, szombat | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.) Fotó: M.M.

Ezeréves kultúránk vissza fog találni az őseinktől örökölt útra

Ezeréves kultúránk vissza fog találni az őseinktől örökölt útra

A Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett ünnepséget Pápa Város Önkormányzata. A Szó és Kép Színpad kapta a Pro Cultura Díszoklevelet.

Szabadkai Verita, JMSZK igazgatója, az intézmény 30. jubileuma alkalmából köszöntötte az egybegyűlteket. Mint mondta, három évtized kultúrális termését nem könnyű összefoglalni, mégis ezt kísérli meg az Etűdök Színházépületre című kiállítás, de a JMSZK idei összes rendezvénye az ünnep jegyében valósul meg. Szabadkai Verita köszönetet mondott mindazoknak, akik nélkül kultúránk megőrzése, megtartása lehetetlen lenne és akik nélkül az elmúlt 30 év is lehetetlen lett volna. - Köszönet Önöknek, akik rendszeres látogatókként visszajelzik számunkra tevékenységünk létjogosultságát, szükségességét, hasznosságát. Köszönet közösségeink vezetőinek, akik felismerték, hogy a közösség éltet és erőt ad, nemzetet erősít. Köszönet közösségeinknek, hiszen nélkülük nincs kultúra, s közös értékeinket csakis együtt tudjuk megőrizni. Köszönet munkatársainknak, akik közül sokan most is a háttérben dolgoznak - fogalmazott jubileumi beszédében Szabadkai Verita.

Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának - idézte Kodály Zoltán szavait Süle Zsolt önkormányzati képviselő beszédében. - Úgy érzem ezek az emberek minden tiszteletet és megbecsülést megérdemelnek, legyenek tanárok, képzőművészek, zenészek, táncosok, népművelők, hagyományőrzők - fogalmazott a szónok, aki szerint mi is, akik nem foglalkozunk hivatásszerűen ezzel, sokat tehetünk saját kultúránkért, hagyományaink ápolásáért. A jobbikos képviselő hosszan sorolta azt az épített, tárgyi vagy szellemi örökséget, mely akár itt Pápán is körülvesz bennünket és közös kultúránk részét képezi. Ugyanakkor szerinte nem szabad elfelejtkezni a meglévő problémákról sem. - Mindenki előtt világos, hogy a szükségesnél jóval kevesebb pénz jut a hazai kultúra támogatására, a hazai szakemberek megbecsülésére, infrastrukturális fejlesztésekre. Pedig erre igencsak szükség lenne, hiszen lassan mindent elönt az értéketlen gagyi és a nemzeteket felőrlő multikulturalizmus. Nagyszerű írónkkal, Wass Alberttel egyetértve úgy gondolom, hogy a több mint ezeréves kultúránk van olyan erős, vannak olyan mély gyökerei, hogy megingatni, ideig-óráig eltéríteni lehet, de csak idő kérdése, hogy visszataláljon a saját, őseitől örökölt útra - fogalmazott beszédében Süle Zsolt.

Mára hagyománnyá vált, hogy a Magyar Kultúra Napja alkamából szervezett rendezvényen kerül átadásra a Pro Cultura Díszoklevél. Az elismerést idén a Szó és Kép Színpad, amatőr színjátszó csoport kapta.

Az eseményen közreműködött Horgas Eszter fuvolaművész és a Class Jazz Band.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 20:36, szerda | Helyi

Kiütéses győzelemmel jutott tovább a megyei kupában a Perutz

A Veszprém vármegyei kupa 5. fordulójában az idén még veretlen Balatonfűzfő otthonába látogatott a Perutz, ahol sikerült revansot venni a bajnokságban elszenvedett vereségért és 5-0-s győzelemmel jutott tovább a Pápa.

2024. Május 01. 09:23, szerda | Helyi

Elindultak a fúvósok, ébresztőt fújnak a városnak

Szokásukhoz híven május első napján újra teherautóra ül Pápa Város Fúvószenekara és zenével ébreszti a város lakóit.

2024. Április 30. 13:06, kedd | Helyi

Pápára jön Magyar Péter

Május másodikán csütörtökön, este 6-kor beszél a Fő téren, majd pedig kötetlen beszélgetésre invitálja a jelenlévőket a Tisza párt vezetője.

2024. Április 30. 12:58, kedd | Helyi

Bocskay László visszalépett a jelöltségtől

A Fidesz-KDNP jelöltje kezelőorvosai javaslatára döntött úgy, hogy nem indul el az önkormányzati választáson, Pápa 3-as számú egyéni választókerületében.