Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2016. Január 10. 13:40, vasárnap | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.)

Don-kanyar: A magyar katonák elismerésre méltóan harcoltak

Don-kanyar: A magyar katonák elismerésre méltóan harcoltak

II. Magyar Hadsereg katasztrofális megsemmisülésére emlékeztek Pápán, a II. világháborús emlékműnél.

A megemlékezésen Negyedi János, az MH Pápa Bázisrepülőtér alezredese elvenítette fel a 73 évvel ezelőtti tragikus eseményeket. - A hadsereg közel 70 százaléka odaveszett. Az 1943-as összefoglaló jelentés szerint a II. hadsereg összvesztesége 147911 fő., közülük nagyjából hatvanezren fogságba estek. A hazatértek száma 2913 tiszt, 61116katona. A többiek meghaltak, megsebesültek, eltűntek. Ezek a számok rettenetes emberi sorsokat takartnak - mondta a szónok.

Negyedi János elmondta, a német követelésre a szovjet frontra küldött 207 ezer fős hadsereg felszerelése és fegyverzete korszerűtlen és hiányos volt. A szónok meggondolatlannak és igaztalannak nevezte Jányi Gusztáv vezérezredes hadparancsát, melyben azt állította, hogy a magyar honvédek gyáván viselkedtek és elvesztették becsületeket. A valós információk birtokában később Jányi Gusztáv is módosította kijelentéseit.

Az alezrdedes a tragédia okait taglalva elmondta, Magyarország akkori gazdasági erejét tekintveképtelen lett volna arra, hogy a nagyhatalmakhoz mérten szerelje fel hadseregét. - A II. hadsereg tragédiájának másik oka, hogy politikai megfontolásokból olyan háborúban vetették be, amelyre nem készült fel. Nem egy világhatalommal való konfrontációban való részvétel volt az ország eredeti célja, hanem a trianoni békediktátum kiigazítása, ha kell, a fegyverek erejével - fogalmazott a szónok hozzátéve, a doni csatában a szovjetek élőerőben háromszoros, tüzérségben tízszeres fölényben voltak. -Katonáink elismerésre méltóan harcoltak, a siker legkisebb reménye nélkül.A vereséget nem katonáink megingása, hanem a vezetés tehetetlensége, a magyar tüzérség gyengesége, a harckocsik, a páncélelhárítás teljes hiánya és az embertelen hideg okozták. Még ilyen embertelen körülmények között is nem a német, hanem a magyar katonák vonultak vissza utolsóként a harcmezőkről - mondta el Negyedi János.

A megemlékezésen közreműködött Kincses László szavalatával, Tóth Gergely pedig énekével. Az esemény koszorúzással, a Takarodó és a Szózat hangjaival zárult.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 09:32, péntek | Helyi

Grőber Attila: Több mint 20 millió forintba került a most felbontásra kerülő, tavaly megépített aszfalt a Kossuth utcán

Az ellenzéki polgármesterjelölt szerint tervezettebben és gondosabban kell egy várost fejleszteni.

2024. Május 03. 08:07, péntek | Helyi

Lezárja a MÁV az Acsádi úti vasúti átjárót

A lezárás idején sem gyalogosan, sem pedig közúti járművel nem lehet majd áthajtani a kereszteződésen.

2024. Május 02. 20:00, csütörtök | Helyi

Magyar Péter Pápán: Napról-napra többen vagyunk

Városunkba is ellátogatott Magyar Péter, a Talpra Magyarok közösségének vezetője, a TISZA párt alelnöke, aki mintegy ezer fős tömeg előtt tartott politikai nagygyűlést.