Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2015. Március 15. 15:51, vasárnap | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.)

Legyen tisztelet, legyen alázat!

Legyen tisztelet, legyen alázat!

1848 üzenete címmel szervezett megemlékezést Pápa Város Önkormányzata az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc 167. évfordulója alkalmából. Emlékező beszédet mondott Unger Tamás alpolgármester.

A szónok az 1848-as átalakulást Kossuth Lajos szavait idézve építménynek nevezte, amely szinte példátlan összefogással jöhetett létre. - Az akkor kivívott értékeket azonban kötelességünk elszántan, gondosan, következetes védeni. Ez az a közös építmény, amelyre joggal lehetünk büszkék. A honfoglalás és a kereszténység felvétele óta a legnagyobb eredményre emlékezünk március 15-én. Ez az építmény nem egy politikai termék, nem egy olcsó marketing fogás, egy hívó szó. Hanem sokszám magyar ember számára az alapvető értékek összessége, melyek mentén életünket, gyermekeink, unokáink életét élni és szervezni szeretnénk. Ezen értékek összessége kapocs a múlt, a jelen és a jövő között - fogalmazott az alpolgármester.

Unger Tamás az összefogás fontosságát hangsúlyozta. Mint mondta, összefogás nélkül nem lett volna 1867, 1956, 1989 és 2010 sem. - Pontosan ezért nem engedhetjük meg most sem, hogy vívmányaink kicsinyes gazdasági érdekek, belső konfliktusok áldozatává váljanak. Szabadságát, belső egységét sértett nagytőkések vagy ifjonc megmondók bomlasszák. Legyen béke, szabadság, egyetértés mondta a szónok majd a demokrácia mindenkor való szem előtt tartására figyelmeztetett. - Az akkori politikusok is tudták, hogy kizárólag felhatalmazóik érdekében szabad és tudnak eljárni. Tudták, hogy a magyar ember nem az a fajta, aki szereti, ha megmondják neki, milyen nap legyen a vasárnap. Nehezebben lelkesedik, ha értékrendszerét, s abba vetett hitét megingatva, önnön sorság leértékelve érzi, s nem fog felkelni kényelmes karosszékéből, hiába kérik meg rá. Legyen tehát béke, szabadság, egyetértés. Legyen tisztelet, legyen alázat. S akkor lehet szabadság, egyenlőség, testvériség. Akkor valóra válhatnak 1848 vívmányai, s újra átélhetjük 1956, 1989 fennségét és 2010 nemes eufóriáját. Isten adja, hogy így legyen. Éljen a szabadság, éljen a haza - zárta gondolatait Unger Tamás.

A beszédet követően "Börtönnek, bilincsnek lerázom gondját" címmel láthatott ünnepi műsort a több százas tömeg, majd a kitüntetések átadására került sor. Az idei esztendőben példamutató és kiemelkedő tevékenységükért ketten részesültek kitüntetésben: Pápa Városért Érdeméremmel dr. Schweighoffer Ernőnét, míg Pápa Város Díszoklevelével Harangozó Zsigmondot tüntették ki az ünnepi megemlékezésen. A rendezvény koszorúzással és a Szózat hangjaival zárult.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 20:00, csütörtök | Helyi

Magyar Péter Pápán: Napról-napra többen vagyunk

Városunkba is ellátogatott Magyar Péter, a Talpra Magyarok közösségének vezetője, a TISZA párt alelnöke, aki mintegy ezer fős tömeg előtt tartott politikai nagygyűlést.

2024. Május 02. 15:04, csütörtök | Helyi

Unger Tamás: Költséghatékonyabb alvállalkozókkal végeztetni a zöld területek gondozását

Az alpolgármester Grőber Attila ellenzéki polgármesterjelölt kritikáira reagált, amelyeket a zöld területek gondozásával kapcsolatban fogalmazott meg.

2024. Május 02. 08:05, csütörtök | Helyi

Nagy sikert aratott a Pannonia Reformata majálisa!

Nagyon sokan voltak kíváncsiak a Pannonia Reformata udvarában megtartott programokra, játékokra foglalkozásokra és vásárra.