Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Március 13. 14:03, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

20 millió alatt lesz igénybe vehető az árfolyamgát

20 millió alatt lesz igénybe vehető az árfolyamgát

Az Országgyűlés változtatott a devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítéséről szóló törvénymódosító javaslatán.

Eszerint az árfolyamgát nem a lakás érteke, hanem a hitel felvételkori összege alapján lesz igényelhető, azoknak, akik kevesebb mint 20 millió forint értékben adósodtak el.

Ezen kívül módosították azt is, hogy a közszférában dolgozók egyösszegű, vissza nem térítendő támogatását a devizakölcsön-tartozás előtörlesztéseként kell elszámolni, amire a bankok nem számíthatnak fel előtörlesztési díjat. A parlament lehetővé tette továbbá, hogy a lakáscélú devizahitelek kedvezményes végtörlesztése céljából felvett forinthitelek kiváltására is felhasználható legyen a lakás-előtakarékossági szerződés. A törvénymódosítások végszavazása várhatóan jövő hétfőn lesz.

A PSZÁF adatai szerint majdnem 170 ezer deviza alapú jelzáloghites család élt február végéig a fix árfolyamú végtörlesztés lehetőségével, így esetükben megszűnt a devizakockázati kitettség. Az elmúlt öt hónap alatt az érintett devizahitelesek nagyjából 1.354 milliárd forint értékű devizahitelt törlesztettek. A bankok közvetlen végtörlesztési vesztesége több mint 370 milliárd forint volt, amit a bankadóból való leírhatóság 30 százalékkal mérsékel.

Eközben a két világháború közötti időszakot idézi a lakásforgalom. A válság kitörése óta az árak 20 százalékkal estek, és idén is legjobb esetben csak stagnálás várható. Az FHB vezérigazgatója, Harmati László a Gazdasági Rádiónak azt mondta, úgy látja, hogy a lakáspiacot csak egy állami szerepvállalás lendítené ki a jelenlegi helyzetéből.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.