Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2014. Október 23. 20:30, csütörtök | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.)

1956 hátborzongatóan megismételhetetlen

1956 hátborzongatóan megismételhetetlen

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 58. évfordulójára és a Magyar Köztársaság 1989. évi kikiáltására emlékeztek Pápán.

A megemlékezés a mártírhalált haltKiss Zoltán honvéd alezredes emléktáblájánál kezdődött koszorúzással, majd a résztvevők fejet hajtottak dr. Katona István emléke előtt. Az ünnepi műsorra és beszédre aJókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színháztermében került sor.

Áldozó Tamás polgármester úgy fogalmazott, hogy a forradalom kimenetele már jóval kitörése előtt eldőlt, amikor a nagyhatalmak övezetekre osztották Európát, Közép-Európa problémáit pedig a vasfüggöny mögé söpörték. Ezért a forradalmároknak nemcsak a szovjet hadsereget kellett volna legyűrni, hanem az egész világrendet kellett volna megváltoztatni.

A szónok szerint ettől az esélytelenségtőlhátborzongatóan megismételhetetlen az 1956-os forradalom. - 1956-ban a világ a változatlanságban volt érdekelt. 1956-ban azok, akik az utcára vonultak, akik énekeltek, akik kart karba fonva meneteltek százezer szám a pesti utcákon, akik fegyvert fogtak, akik hittek a szabadságban, azok erről az esélytelenségről nem tudtak. Vagy ha sejtették, akkor nem vettek róla tudomást. 1956 ettől hátborzongatóan megismételhetetlen, ettől a miénk, magyaroké örökre, ettől különbözik más XX. századi európai forradalmaktól, ettől, hogy végtelenül emberi. Emberi, mert naív, emberi, mert őszinte, emberi, mert megadta a végtelen eufória és a reményvesztett megsemmisülés élményét. Emberi, mert milliónyi magyar akarata söpörte félre a realitást, milliónyi magyar akarata nem volt hajlandó számot vetni a történelmi folyamatokkal - mondta Áldozó Tamás.

A polgármester úgy fogalmazott, hogy a többi forradalmunkhoz hasonlóan 1956 is évekkel később fordult győzelemre, méghozzá az 1989-es rendszerváltáskor. -. Győzelemre visszük és visszatekintve a harcra, a bosszúra és megtorlásra, a menekültek tízezreire, megpróbálunk utóbb igazságot szolgáltatni mártíroknak és pribékeknek, bátraknak és gyáváknak egyaránt. Huszonöt éve kínlódunk ezzel, de messzire nem jutottunk, sok még az adósságunk. Pedig amíg ezzel a munkával nem végzünk, önnön magunkban sem tudunk rendet teremteni - zárta gondolatait a szónok.

A beszédet követően aVeszprémi Petőfi Színház művészeinek irodalmi-zenés összeállítását láthatták az emlékezők. A program a színház előtti Magyar Piéta szobornál zárul koszorúzással és a Szózat hangjaival.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 16:52, szerda | Helyi

Három polgármesterjelölt indul teljes csapattal az önkormányzati választáson

Áldozó Tamás (Fidesz-KDNP), Grőber Attila (Élhető, Gyarapodó Városért Egyesület és 6 ellenzéki párt) és Marton Sándor (Mi Hazánk Mozgalom) mögött áll 10-10 ember, akik indulnak az egyéni választókerületekben.

2024. Május 08. 15:30, szerda | Helyi

Így képzik a járőrkutyákat a pápai katonák - Videó!

Közös kiképzést tartottak a napokban Pápán, az MH 47. Bázisrepülőtér és az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár járőrkutya vezetői.

2024. Május 07. 15:47, kedd | Helyi

NATO hadgyakorlat egyik központja a pápai légibázis

A Swift Response a Steadfast Defender 2024 részgyakorlata, amely a NATO szövetség keleti térségét helyezi középpontba.

2024. Május 07. 15:22, kedd | Helyi

Méhlegelőt alakítanak ki Pápán

A Városfejlesztő Kft. munkatársai a Külső-Várkertben telepítenek valódi méhlegelőt.