Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. November 09. 11:20, péntek | Helyi
Forrás: Petőfi Asztaltársaság

170 éve \"született\" Petőfi Pápán!

170 éve \

170 évvel ezelőtt írta le először és vette fel választott nevét a költő. Az évforduló kapcsán tartotta soron következő összejövetelét a pápai Petőfi Asztaltársaság a Boszorkánykonyha Étteremben.

A megjelenteket az Asztaltársaság ügyvivője, Kerecsényi Zoltán köszöntötte. Mint bevezetőjében elmondta, Petőfi pápai kötődését az elmúlt száz évben sokan vizsgálták, úgy mint többek közt Dienes András, Nádasdy Lajos, Kövy Zsolt, Huszár János lokálpatrióták. Ők több ízben igyekeztek is publikálni kutatásaikat. Ma is élnek olyanok a városban és környékén, akik szívesen foglalkoznak Petőfivel, annak diákoskodásával, és példaként próbálják állítani a ma vagy a jövő magyar generációi számára. Ilyen tiszteletre méltó ember a nagy múltú református kollégium nevelője, Veress Zsuzsanna tanárnő is, aki a Petőfi Asztaltársaság vendégeként szólt a költő és Pápa kapcsolatáról. - mondta felvezetőjében Kerecsényi, majd bemutatta a másik vendéget is, aki megyei, veszprémi kutatóként élete tekintélyes részét fordította a másik pápai diák, későbbi irodalmár, Petőfi barátja: Jókai Mór életének kutatására. Dr. Ács Anna a veszprémi múzeum ny. munkatársa, irodalomtörténész, a balatonfüredi Jókai-villa egykori "gondozója" Petőfi és Jókai barátságáról tartott igazán kerek és figyelmet megkapó előadást az Asztaltársaság érdeklődő közönségének. Mindkét előadó hölgy versekkel is színesítette előadását a hallgatóság örömére. Ács Anna Jókai levelezéséből is felvillantott pár részletet, olykor-olykor bemutatva mindkét irodalmár humoros oldalát is.
Az emlékesten Grőber Attila az Asztaltársaság másik ügyvivője, önkormányzati képviselő mondott zárszót.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 13:40, hétfő | Helyi

Ismert olasz zenésznek adta ki magát, 3 milliót utalt neki a pápai hölgy

Egy ismert olasz együttes egyik tagjának adta ki magát a romantikus csaló, aki egy csomó pénzt kért a pápai nőtől - írja a Police.hu.

2024. Április 29. 09:24, hétfő | Helyi

Mindenki táncolt - Tánc világnapja Pápán

Az április 29-i tánc világnapjához kapcsolódóan kétnapos rendezvényt szervezett Pápán, a Vadvirág Művészeti Egyesület és a Tánc-Lánc Alapítvány.

2024. Április 28. 14:17, vasárnap | Helyi

Mind a négy belvárosi közle rendbetételével végeztek a Pápai Polgárok

A Pápai Polgárok arra kívánják felhívni a városlakók és a városvezetés figyelmét, hogy a pápai közlék turisztikai desztinációk is lehetnének, ha megfelelően karban és tisztán lennének tartva.

2024. Április 28. 14:00, vasárnap | Helyi

Május elsején ezúttal is ébresztőt fújnak a Pápai Fúvósok - Mutatjuk az útvonalat

Szokásukhoz híven május első napján újra teherautóra ül Pápa Város Fúvószenekara és zenével ébreszti a város lakóit.