Városlista
2019. október 23, szerda - Gyöngyi

Hírek

2019. Május 17. 11:37, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

1,6 milliárd forintból újul meg a pápai kórház

1,6 milliárd forintból újul meg a pápai kórház

Megkezdődött a pápai Gróf Esterházy Kórház és Rendelőintézeti Szakrendelőben az energiahatékonyság növelését célzó 1,6 milliárd forintos beruházás

– jelentette be Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és Töreki-Vörös Ibolya főigazgató.

Az uniós projekt legfőbb célja a kórház régi épületeiben a fűtési rendszer teljes megújítása, valamint az épületek hőveszteségének a csökkentése, ami a külső hőszigetelés, a födémszigetelés, valamint az épületek nyílászáróinak a cseréjével valósul meg. Korszerű és energiahatékony, megújuló energia felhasználásával működő fűtési rendszer épülhet ki új kazánok beépítésével, a mosoda és a konyha részére pedig egy új légtechnikai rendszer kerülhet kiépítésre. Az érintett épületekben a fűtéscsöveket és a radiátorokat is kicserélik.

Kovács Zoltán elmondta, a pápai kórház rácáfol azokra a kritikákra, mely szerint az egészségügyben nincsenek fejlesztések, hiszen az elmúlt 5 esztendőben meghaladta az 5 milliárd forintot a kórház fejlesztésére elköltött összeg, melyhez hozzájön a mostani, 1,6 milliárdos beruházás. A képviselő hozzátette, ennek köszönhetően fosszilis gázok kibocsátása és az épületek hővesztesége csökken, és jelentősen nő a kórház dolgozóinak és betegeinek a komfortérzete.

Töreki-Vörös Ibolya főigazgató azt mondta, hogy régi igény valósulhat ezzel a beruházással meg a pápai kórházban, hiszen a régi épületek fűtési rendszere és hőszigetelése nem felelt meg a mai kor elvárásainak. Az igazgatótól megtudtuk, a munkálatok megvalósítása komoly kihívást jelent a kórház számára, hiszen aktív ellátás zajlik a terekben. Mindent megtesznek azért, hogy az építkezés a lehető legkevesebb kellemetlenséggel járjon a betegek számára, a munkálatokat szakaszosan végzi a kivitelező – hangsúlyozta Töreki-Vörös Ibolya.

A munkálatok május közepén kezdődtek, mely sajnálatos módon a váratlan időjárási körülmények miatt nem bizonyult szerencsésnek, több panasz érkezett a kórház vezetéséhez a barátságtalan klíma miatt. Ezzel kapcsolatban a kórházigazgató elmondta, mindent megtesznek a kellemetlenségek enyhítése érdekében, ugyanakkor hozzátette, hogy ha nem kezdik el időben a fűtési rendszer cseréjét, félő, hogy az őszre nem készül el az új rendszer.

A szóban forgó beruházás nem tartalmazza a tetőhéjazat cseréjét és a Jókai utcai homlokzati front felújítását, ezek megvalósítására egyéb úton igyekszik forráshoz jutni a kórház vezetése.

A beruházás 2020 első félévére készül el. A felújítás a 2000 után átadott épületeket nem érinti, mivel azok energetikai szempontból megfelelnek a követelményeknek.

Az 1,6 milliárdos beruházás mellett egy másik uniós forrásból megvalósuló fejlesztés is zajlok a pápai kórházban. Egy nyertes projektnek köszönhetően közel 50 millió forintból szereznek be ultrahang berendezéseket az intenzív és az egynapos sebészet keretében működő urológiai egységbe.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Október 22. 21:18, kedd | Helyi

A polgármester is átvette megbízólevelét

Dr. Áldozó Tamás újraválasztott polgármester és Zsegraics Gyula önkormányzati képviselő ma késő délután vették át megbízólevelüket dr. Édes Ágnestől, a Helyi Választási Bizottság elnökétől.

2019. Október 22. 12:26, kedd | Helyi

Szavazzon, hogy melyik fejlesztést tartja a legsürgetőbbnek

Az egyik helyi hírportál szavazásra bocsát öt olyan fontos beruházási tervet, amelyek a választási kampányban merültek fel lakossági igényként.

2019. Október 22. 10:42, kedd | Helyi

Teljes terjedelmében égett egy autó Lovászpatonánál

A tűzoltók két vízsugárral oltották el a lángokat.

2019. Október 21. 11:54, hétfő | Helyi

Újabb állandó kiállítás újul meg a Kékfestő Múzeumban

3 millió forintból modernizálják az állandó tárlatot, amely nem az első kiállítása a múzeumnak, amely új köntösben várja majd a látogatókat.