Városlista
2020. július 7, kedd - Appolónia

Hírek

2019. Május 17. 11:37, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

1,6 milliárd forintból újul meg a pápai kórház

1,6 milliárd forintból újul meg a pápai kórház

Megkezdődött a pápai Gróf Esterházy Kórház és Rendelőintézeti Szakrendelőben az energiahatékonyság növelését célzó 1,6 milliárd forintos beruházás

– jelentette be Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és Töreki-Vörös Ibolya főigazgató.

Az uniós projekt legfőbb célja a kórház régi épületeiben a fűtési rendszer teljes megújítása, valamint az épületek hőveszteségének a csökkentése, ami a külső hőszigetelés, a födémszigetelés, valamint az épületek nyílászáróinak a cseréjével valósul meg. Korszerű és energiahatékony, megújuló energia felhasználásával működő fűtési rendszer épülhet ki új kazánok beépítésével, a mosoda és a konyha részére pedig egy új légtechnikai rendszer kerülhet kiépítésre. Az érintett épületekben a fűtéscsöveket és a radiátorokat is kicserélik.

Kovács Zoltán elmondta, a pápai kórház rácáfol azokra a kritikákra, mely szerint az egészségügyben nincsenek fejlesztések, hiszen az elmúlt 5 esztendőben meghaladta az 5 milliárd forintot a kórház fejlesztésére elköltött összeg, melyhez hozzájön a mostani, 1,6 milliárdos beruházás. A képviselő hozzátette, ennek köszönhetően fosszilis gázok kibocsátása és az épületek hővesztesége csökken, és jelentősen nő a kórház dolgozóinak és betegeinek a komfortérzete.

Töreki-Vörös Ibolya főigazgató azt mondta, hogy régi igény valósulhat ezzel a beruházással meg a pápai kórházban, hiszen a régi épületek fűtési rendszere és hőszigetelése nem felelt meg a mai kor elvárásainak. Az igazgatótól megtudtuk, a munkálatok megvalósítása komoly kihívást jelent a kórház számára, hiszen aktív ellátás zajlik a terekben. Mindent megtesznek azért, hogy az építkezés a lehető legkevesebb kellemetlenséggel járjon a betegek számára, a munkálatokat szakaszosan végzi a kivitelező – hangsúlyozta Töreki-Vörös Ibolya.

A munkálatok május közepén kezdődtek, mely sajnálatos módon a váratlan időjárási körülmények miatt nem bizonyult szerencsésnek, több panasz érkezett a kórház vezetéséhez a barátságtalan klíma miatt. Ezzel kapcsolatban a kórházigazgató elmondta, mindent megtesznek a kellemetlenségek enyhítése érdekében, ugyanakkor hozzátette, hogy ha nem kezdik el időben a fűtési rendszer cseréjét, félő, hogy az őszre nem készül el az új rendszer.

A szóban forgó beruházás nem tartalmazza a tetőhéjazat cseréjét és a Jókai utcai homlokzati front felújítását, ezek megvalósítására egyéb úton igyekszik forráshoz jutni a kórház vezetése.

A beruházás 2020 első félévére készül el. A felújítás a 2000 után átadott épületeket nem érinti, mivel azok energetikai szempontból megfelelnek a követelményeknek.

Az 1,6 milliárdos beruházás mellett egy másik uniós forrásból megvalósuló fejlesztés is zajlok a pápai kórházban. Egy nyertes projektnek köszönhetően közel 50 millió forintból szereznek be ultrahang berendezéseket az intenzív és az egynapos sebészet keretében működő urológiai egységbe.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 07. 11:29, kedd | Helyi

Rendőrkézen az ittas sofőr

A Pápai Rendőrkapitányság befejezte az ügyben folytatott vizsgálatot.

2020. Július 06. 17:09, hétfő | Helyi

Rámpát készítettek a vasúti aluljáró lépcsőihez

Régi igénye volt a környékbelieknek és az utasoknak egy rámpa, hiszen sokan járnak arra kerékpárral, babakocsival, vagy kerekes bőrönddel.

2020. Július 06. 17:02, hétfő | Helyi

Tyúkokat lopott az egyik pápai ház udvaráról

Lopás vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a többszörösen büntetett előéletű 60 éves férfival szemben, aki 2020 májusában az egyik pápai családi ház udvarából tyúkokat lopott.

2020. Július 04. 22:18, szombat | Helyi

Szívemhez szorítom – Beck Zoli volt a vendég

A 30Y zenekar frontembere volt a Szívemhez szorítom rendezvénysorozat összejövetelének vendége, a Pannonia Reformata Múzeum udvarán.