Városlista
2020. január 23, csütörtök - Zelma

Hírek

2019. Május 17. 11:37, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

1,6 milliárd forintból újul meg a pápai kórház

1,6 milliárd forintból újul meg a pápai kórház

Megkezdődött a pápai Gróf Esterházy Kórház és Rendelőintézeti Szakrendelőben az energiahatékonyság növelését célzó 1,6 milliárd forintos beruházás

– jelentette be Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és Töreki-Vörös Ibolya főigazgató.

Az uniós projekt legfőbb célja a kórház régi épületeiben a fűtési rendszer teljes megújítása, valamint az épületek hőveszteségének a csökkentése, ami a külső hőszigetelés, a födémszigetelés, valamint az épületek nyílászáróinak a cseréjével valósul meg. Korszerű és energiahatékony, megújuló energia felhasználásával működő fűtési rendszer épülhet ki új kazánok beépítésével, a mosoda és a konyha részére pedig egy új légtechnikai rendszer kerülhet kiépítésre. Az érintett épületekben a fűtéscsöveket és a radiátorokat is kicserélik.

Kovács Zoltán elmondta, a pápai kórház rácáfol azokra a kritikákra, mely szerint az egészségügyben nincsenek fejlesztések, hiszen az elmúlt 5 esztendőben meghaladta az 5 milliárd forintot a kórház fejlesztésére elköltött összeg, melyhez hozzájön a mostani, 1,6 milliárdos beruházás. A képviselő hozzátette, ennek köszönhetően fosszilis gázok kibocsátása és az épületek hővesztesége csökken, és jelentősen nő a kórház dolgozóinak és betegeinek a komfortérzete.

Töreki-Vörös Ibolya főigazgató azt mondta, hogy régi igény valósulhat ezzel a beruházással meg a pápai kórházban, hiszen a régi épületek fűtési rendszere és hőszigetelése nem felelt meg a mai kor elvárásainak. Az igazgatótól megtudtuk, a munkálatok megvalósítása komoly kihívást jelent a kórház számára, hiszen aktív ellátás zajlik a terekben. Mindent megtesznek azért, hogy az építkezés a lehető legkevesebb kellemetlenséggel járjon a betegek számára, a munkálatokat szakaszosan végzi a kivitelező – hangsúlyozta Töreki-Vörös Ibolya.

A munkálatok május közepén kezdődtek, mely sajnálatos módon a váratlan időjárási körülmények miatt nem bizonyult szerencsésnek, több panasz érkezett a kórház vezetéséhez a barátságtalan klíma miatt. Ezzel kapcsolatban a kórházigazgató elmondta, mindent megtesznek a kellemetlenségek enyhítése érdekében, ugyanakkor hozzátette, hogy ha nem kezdik el időben a fűtési rendszer cseréjét, félő, hogy az őszre nem készül el az új rendszer.

A szóban forgó beruházás nem tartalmazza a tetőhéjazat cseréjét és a Jókai utcai homlokzati front felújítását, ezek megvalósítására egyéb úton igyekszik forráshoz jutni a kórház vezetése.

A beruházás 2020 első félévére készül el. A felújítás a 2000 után átadott épületeket nem érinti, mivel azok energetikai szempontból megfelelnek a követelményeknek.

Az 1,6 milliárdos beruházás mellett egy másik uniós forrásból megvalósuló fejlesztés is zajlok a pápai kórházban. Egy nyertes projektnek köszönhetően közel 50 millió forintból szereznek be ultrahang berendezéseket az intenzív és az egynapos sebészet keretében működő urológiai egységbe.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Január 22. 20:00, szerda | Helyi

Megjelent a Pápai Szuperinfó Esküvő Melléklete

A Nagy Napra készülő pároknak kötelezően ajánljuk!

2020. Január 22. 13:51, szerda | Helyi

Az elmúlt 30 év egyik legnagyobb önkormányzati beruházása kezdődött meg

Téglagyári út menti rendezetlen terület, valamint a Schwenczel–rét egy része válik a város értékes, a nagyközönség számára is használható, rekreációs és sport célokat szolgáló területévé.

2020. Január 22. 13:43, szerda | Helyi

Vádat emeltek az édesanya ellen, akinek a kisfia Vasembernek képzelve magát ugrott le az erkélyről

Vádat emelt a Pápai Járási Ügyészség az ellen az édesanya ellen, akinek négy és fél éves gyermeke tavaly júniusban kizuhant az erkélyről és súlyos sérülést szenvedett

2020. Január 22. 08:54, szerda | Helyi

Több elfogatóparancs volt érvényben a pápai fiatal férfi ellen

Négy hatóság is körözte a 21 éves pápai férfit.