Városlista
2024. április 21, vasárnap - Konrád

Hírek

2023. Január 25. 16:00, szerda | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

150 éves az Első Magyar Polgári Lőegylet

150 éves az Első Magyar Polgári Lőegylet

A pápai egyesület talán a legrégebbi polgári lövészegylet az országban, ma is működik és komoly sikereket ér el az országos megmérettetéseken.

A jubileumi év kapcsán Németh Istvánnal, az egyesület elnökével, és Radics Lajos alelnökkel beszélgettünk az Első Magyar Polgári Lőegylet Sportegyesület múltjáról, jelenéről és reménybeli jövőjéről. A lövész egyesület az 1800-as évek végén alakult a nagy katonai hagyományokkal rendelkező városban, a fegyverkedvelő polgári lakosság és diákság nagy számban vett részt a sportág mindennapjaiban.

A patinás egyesület ma is működik, 10-12 fő rendszeresen részt vesz az edzéseken és szép eredményeket érnek el a sportolók az országos versenyeken, diákolimpiákon. Tavaly több versenyzőjük is dobogóra állhatott.

Pápán a Béke téren légfegyveres lövészet áll rendelkezésre, lőfegyveres lőtér sajnos jelenleg nincs a városban, ezért más településeken tudnak csak gyakorolni a felnőtt sportolók, de folyamatban van az egyesület saját telephelyén egy tereplőtér kialakítása, a Vaszari úton, ám forrás hiányában lassan halad a munka. Az elnökség azonban bizakodó, minden kínálkozó lehetőséggel élnek, és várják a támogatókat is.

Németh István hangsúlyozta, számos előnye van a sportlövészetnek, olyanok, amelyekre sokan nem is gondolnának. Nagy fokú koncentráló képességre van szükség ebben a sportágban, jelentős mértékben növeli a fiatalok kitartását, türelmét és fegyelmezettségét, nem beszélve az egymás iránti figyelemről, közösségi szellemről.

Az idei, jubileumi évet szeretné méltóképpen megünnepelni az egyesület, általános iskolás korú gyermekek számára szeretnének egy városi versenyt megrendezni, valamint kiállítással állítanának emléket a 150 éves egyesületnek.

Az Első Magyar Polgári Lőegyesület tagjai társadalmi munkában végzik a maguknak kijelölt feladatukat, önkormányzati és pályázati támogatásból gazdálkodnak, illetve jelképes összegű tagdíjat fizetnek az egyesület tagjai. Mindenkinek van lehetősége díjmentesen kipróbálnia magát a sportlövészetben, 10-18 éves korig szülői felügyelet mellett. Az egyesület minden érdeklődőt szeretettel vár.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 21. 20:33, vasárnap | Helyi

Íme a Pápai Játékfesztivál harmadik fellépője!

Legutóbb négy évvel ezelőtt jártak Pápán, akkor nagyon jó koncertet adtak - videó.

2024. Április 21. 11:00, vasárnap | Helyi

Kiszakadt a gólzsák, 14 gólt lőtt a Perutz!

Futballmeccsen meglehetősen ritkán látni ennyire sok gólt, az elmúlt mérkőzéseken tapasztalt rossz helyzetkihasználás most átfordult a csapatnál.

2024. Április 20. 20:54, szombat | Helyi

Bemutatkoztak a Fidesz-KDNP jelöltjei - Videó

Rövid videókban az látható, amint az egyes körzetek jelöltjei felolvassák bemutatkozásukat.

2024. Április 20. 09:18, szombat | Helyi

Később túrják fel a Vásár utcát

Bár április elején azt jelentették be, hogy néhány hét múlva megkezdődik az úttest felbontása és a vízvezetékek cseréje, most mégis úgy döntöttek, hogy a nyári szünetig várnak vele.