Városlista
2024. április 13, szombat - Ida

Hírek

2017. Május 02. 17:34, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

13 helikopterrel, kötelékben repültünk

13 helikopterrel, kötelékben repültünk

Május elsején vette kezdetét Fire Blade 2017 elnevezésű helikopteres hadgyakorlat, melynek az MH Pápa Bázisrepülőtér ad otthont. Az első repülési napon stábunk egy MI-8-assal kísérhette el a résztvevő gépeket.

Simon Péter alezredestől megtudtuk, öt ország (a német, osztrák, szlovén és belga bajtársak mellett résztvevőként és házigazdaként van jelen a Magyar Honvédség), közel 500 fővel és 15 géppel érkezett Pápára. A pilóta számára a legkülönlegesebb helikopter a Német Légierő kötelékébe tartozó CH-53-as típusú szállítóhelikopter.

A közös gyakorlást minden alkalommal egy úgynevezett speciális téma köré építik. Idén a végrehajtandó feladatok legfőbb célja a levegő-föld éleslövészet lesz. Mint a gyakorlat szervezőitől a honvedelem.hu megtudta, részben ezért is esett Magyarországra a választás, hiszen lőtereink kedvező fekvése és lehetőségeinek tárháza tökéletesen kielégítik a Fire Blade 2017 által támasztott követelményeket.

A május 1-11. közötti napokban várhatóan az sem lesz ritka látvány, amikor egyszerre akár tíz-tizenkét forgószárnyas emelkedik a magasba, mint ahogy történt ez az első repülési napon is. Feladataikat főként Pápa, Újdörögd és Hajmáskér térségében hajtják majd végre.

A keddi első repülési napon, az úgynevezett szoktató repülésen a sajtó is felszállhatott két magyar helikopterre, az InfoPápa stábja egy MI-8-assal repülhetett.

A Bakonyon át az újdörögdi, hajmáskéri térségbe vettük az irányt, majd a festői Balatonfelvidék érintésével kanyarodtunk vissza a pápai bázis felé.

A gyakorlatsorozat történetének nyolc éve alatt tizenkilenc nemzet részvételével összesen csaknem 230 helikopterrel és közel ezerhatszáz főnyi légi személyzettel hajtottak már végre különböző gyakorlófeladatokat Franciaországban, Spanyolországban, Portugáliában, Finnországban és Belgiumban.

Feltétlenül nézze meg képgalériánkat!

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 12. 17:09, péntek | Helyi

»Politikai kultúraváltásra van szükség Pápán« - Bemutatta csapatát Grőber Attila

A Közösen Pápáért Egyesület, az Élhető és Gyarapodó Városért Egyesület, illetve az ellenzéki pártok támogatásával induló jelöltek legfontosabb célkitűzése, hogy megváltoztassák a helyi politikai kultúrát.

2024. Április 12. 13:48, péntek | Helyi

A kínai üzletek számíthatnak NAV ellenőrzésre Pápán

2024. Április 11. 08:01, csütörtök | Helyi

Lovas rendőrök is bemutatkoztak a Pápai Rendőrkapitányság nyílt napján - Videó

Elsősorban a pályaválasztás előtt álló fiatalokat várták az egyenruhások, hogy a rendőri hivatás szépségeit mutassák be nekik.

2024. Április 10. 13:20, szerda | Helyi

Hetvenhárom lakástűz volt az első negyedévben a vármegyében

2024 első negyedévében országosan összesen 1939 alkalommal riasztották égő lakóépülethez a tűzoltókat. Veszprém vármegyében 73 alkalommal történt tűzeset otthon jellegű létesítményben.