Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2017. Május 02. 17:34, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

13 helikopterrel, kötelékben repültünk

13 helikopterrel, kötelékben repültünk

Május elsején vette kezdetét Fire Blade 2017 elnevezésű helikopteres hadgyakorlat, melynek az MH Pápa Bázisrepülőtér ad otthont. Az első repülési napon stábunk egy MI-8-assal kísérhette el a résztvevő gépeket.

Simon Péter alezredestől megtudtuk, öt ország (a német, osztrák, szlovén és belga bajtársak mellett résztvevőként és házigazdaként van jelen a Magyar Honvédség), közel 500 fővel és 15 géppel érkezett Pápára. A pilóta számára a legkülönlegesebb helikopter a Német Légierő kötelékébe tartozó CH-53-as típusú szállítóhelikopter.

A közös gyakorlást minden alkalommal egy úgynevezett speciális téma köré építik. Idén a végrehajtandó feladatok legfőbb célja a levegő-föld éleslövészet lesz. Mint a gyakorlat szervezőitől a honvedelem.hu megtudta, részben ezért is esett Magyarországra a választás, hiszen lőtereink kedvező fekvése és lehetőségeinek tárháza tökéletesen kielégítik a Fire Blade 2017 által támasztott követelményeket.

A május 1-11. közötti napokban várhatóan az sem lesz ritka látvány, amikor egyszerre akár tíz-tizenkét forgószárnyas emelkedik a magasba, mint ahogy történt ez az első repülési napon is. Feladataikat főként Pápa, Újdörögd és Hajmáskér térségében hajtják majd végre.

A keddi első repülési napon, az úgynevezett szoktató repülésen a sajtó is felszállhatott két magyar helikopterre, az InfoPápa stábja egy MI-8-assal repülhetett.

A Bakonyon át az újdörögdi, hajmáskéri térségbe vettük az irányt, majd a festői Balatonfelvidék érintésével kanyarodtunk vissza a pápai bázis felé.

A gyakorlatsorozat történetének nyolc éve alatt tizenkilenc nemzet részvételével összesen csaknem 230 helikopterrel és közel ezerhatszáz főnyi légi személyzettel hajtottak már végre különböző gyakorlófeladatokat Franciaországban, Spanyolországban, Portugáliában, Finnországban és Belgiumban.

Feltétlenül nézze meg képgalériánkat!

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

Megfenyegette, hogy megöli, börtönbe mehet a Pápa környéki férfi

Zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 33 éves férfival szemben, aki közösségi oldalon nyilvánossá vált sértő kijelentések miatt fenyegette meg a sértettet és annak élettársát az egyik Pápa környék

2024. Április 24. 13:21, szerda | Helyi

Baán Éva: Tiszta a lelkiismeretem!

A nyugdíjas egyesület elnöke szerint amennyiben Grőber Attila törvénysértést észlelt, akkor vagy jelentse fel, vagy kérjen tőle bocsánatot!

2024. Április 24. 12:51, szerda | Helyi

Steinbach Józsefet választották meg Balog Zoltán utódjának

Steinbach József a pápai székhelyű Dunántúli Református Egyházkerület püspöke.