Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Április 27. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

15 állandó bizottsága lesz az Országgyűlésnek

15 állandó bizottsága lesz az Országgyűlésnek

15 állandó bizottsága lesz az új, kisebb létszámú Országgyűlésnek. Az ellenzék 5 bizottság elnöki posztját kapta.

A bizottságok szerepe az új parlamenti ciklusban felértékelődik, a törvényjavaslatok részletes vitája ugyanis az ülésteremből ezekbe a testületekbe kerül át. Ahogyan 2010-ben is, most is a parlament nemzetbiztonsági bizottságának elnöki posztja volt az egyik legvitásabb kérdés a frakciót alakító pártok egyeztetésén.

A szokásjog szerint a legnagyobb ellenzéki pártot, jelen esetben az MSZP-t illeti a jelölés joga a bizottság elnöki posztjára, de a Jobbik elnöke, mint szerdán, péntek reggel is megerősítette: saját pártjának szeretné ezt a tisztséget. „Olyan párt vagyunk, amelyik még nem volt kormányon, olyan jellegű korrupciós ügyeink, mint amilyenek az MSZP-t érintették, a Jobbik részéről nincsenek, azt gondoljuk, hogy tiszta lelkiismerettel szeretnénk elvezetni a bizottságot” - mondta Vona Gábor.

A pártok képviselői reggeltől egészen délután egyeztettek. Végül megállapodtak, hogy a Fidesz által javasolt 14 helyett, 15 állandó bizottsága lesz az eddiginél kisebb, 199 fős Országgyűlésnek.

„Azt a 15 bizottságból álló struktúrát, amit sikerült kialakítani, némi viták fennmaradása mellett elfogadhatónak tartottuk. Bizonyos bizottságok elnevezésében és néhány helyen tartalmi feladatokkal kapcsolatban maradt fent egy-két vita” – fogalmazott Mesterházy Attila.

A bizottságok közül ötnek lesz ellenzéki elnöke. A költségvetési és - egy kompromisszum eredményeként - a nemzetbiztonsági bizottságot is az MSZP vezetheti.

Balczó Zoltán, a Jobbik alelnöke azt mondta: sikernek tartják, hogy „nagyon fontos bizottságokban” kaptak elnöki lehetőséget.

A Jobbik végül a foglalkoztatáspolitikát magába foglaló vállalkozásfejlesztési, és az oktatási-kulturális bizottság elnöki tisztségét kapta meg.

A fenntartható fejlődés bizottság irányítását megkapó LMP a megállapodáshoz különvéleményt csatol, mert a foglalkoztatáspolitikáról mást gondolnak, mint a kormánypártok.

„Ugyan annyit sikerült elérni, hogy legyen egy bizottság, ami valamilyen módon foglalkoztatáspolitikával foglalkozik, de túl azon, hogy a neve is vállalkozásfejlesztés, gyakorlatilag a munkahelyek védelméről hajlandó a Fidesz hallani, a munkavállalók védelméről nem” – jelentette ki Schiffer András, az LMP társelnöke.

A Fidesz olyannyira sikeres tartja az eddigi tárgyalásokat, hogy Rogán Antal azt mondta, az Országgyűlés akár már az alakuló ülés napján szavazhat a bizottságok felállításáról.

A Fidesz frakcióvezetője azt mondta: 'a kormánypártok mértéktartóan és gálánsan jártak el, tehát az ellenzéki frakciók jóval a létszámarányukon felül részesülnek a bizottsági helyekből és a bizottsági tisztségekből is, de azt gondoljuk, hogy a megegyezés érdekében meg kellett tennünk.'

Az új Országgyűlés első ülése május 6-án lesz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: