Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Április 26. 08:00, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.)

130 ezer forintot kapott a Kálvária szobraiért - minimum két évre számíthat

130 ezer forintot kapott a Kálvária szobraiért - minimum két évre számíthat

Csupán egy hétre volt szüksége a rendőröknek ahhoz, hogy kézre kerítse a Kálvária utca második stációjából ellopott szobrokat és a tettest.

Dr. Mail József apát, plébános elmondta, április 9-én reggel vették észre, hogy a második stáció szobrai eltűntek. - Azonnal megtettem a feljelentést a Pápai Rendőrkapitányság bűnügyi osztályán és bámulatos gyorsasággal, április 15-én meg is találták a szobrokat és a tettest. Az apát, pébános elmondta, a három, fából készült szobrot az 1700-as években faragták, kiemelt, fokozottan védett, nemzeti érték. Egy ilyen szobor restaurálása csaknem egymillió forintba kerül.

Ennek ellenére a tolvaj mindössze 130 ezer forintot kapott a három szoborért - tutduk meg Nagy Ákostól, a bűnügyi osztály vezetőjétől. A 42 éves dombóvári férfi egy műkincskereskedőnek adta tovább a tárgyakat, mondván hogy hagyatékból származnak. Még vizsgálják, voltak-e társai az elkövetőnek, illetve hogy a műkincskereskedőt terhelheti-e felelősség az ügyben, vagy jóhiszeműen vásárolt.

-Az elkövető anyagi haszonszerzés céljából követte el tettét, ezt alátámasztja az is, hogy gyorsan túladott a szobrokon. A nyomozás jelenleg dologi erőszakkal nagyobb értékre elkövetett lopás bűntette miatt folyik a gyanúsított ellen – mondta Nagy Ákos. Hozzátette: a nyomozás jelenlegi állása szerint a gyanusított 2-8 évig terjedő szabadságvesztést kaphat, ám ez a szobrok értékének pontos meghatározását követően akár súlyosbodhat is.

Még kérdéses, hogy a szinte sértetlenül megkerült szobrok visszakerülnek-e eredeti helyükre. Nem ez volt ugyanis az első lopás a stációkból, az első és a harmadik állomás szobrai már évekkel ezelőtt eltűntek. Vizsgálják, hogy van-e összefüggés az esetek között. Tervezik a Kálvária templom környékének elektronikus védelem alá helyezését, ám egyelőre sem az anyagi, sem a jogi háttér nem biztosított ehhez.


Az egyik szobor kézfeje tört le

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 07:59, szombat | Helyi

Elfogadta a rendőrség beszámolóját a Képviselő-testület

Rausz István rendőr ezredes 2024. április 25-én számolt be a rendőrkapitányság 2023. évi tevékenységéről.

2024. Április 27. 07:37, szombat | Helyi

A Helyi Választási Bizottság szerint jogsértést követtek el ellenzéki jelöltek

Molnár Bálintot, Kovács Józsefet, Grőber Attilát, Vonnák Andreát, Vadász Krisztinát és Kerti Györgyit marasztalták el, miután Áldozó Tamás kifogást nyújtott be velük szemben.

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.