Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Január 22. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

10 százalék alá szeretné csökkenteni a kormány az szja kulcsát

10 százalék alá szeretné csökkenteni a kormány az szja kulcsát

A kormány tíz százalék alá szeretné csökkenteni a személyi jövedelemadó jelenlegi 16 százalékos kulcsát– mondta a Magyar Nemzetnek a szaktárca helyettes államtitkára.

Pankucsi Zoltán közölte, a lépés nagyjából további ötszázmilliárd forintos bevételkiesést jelentene a közkasszának, ezért a változtatás bevezetése elsősorban a gazdaság teljesítményétől, az ország teherbíró képességének alakulásától függ.

A helyettes államtitkár szerint így a megvalósíthatóság idejéről felelősen dönteni még korai lenne. Pankucsi Zoltán azt is elmondta, a tervezett változtatás az adórendszer három éve tartó átalakításának folyamatába illeszkedik, miként az is, hogy idén januártól szélesebbé vált a gyermekkedvezmény, és újabb, a devizaadósokat valamint a családi vagyon megóvását segítő rendelkezések léptek életbe.

A módosítások legjelentősebbjének a helyettes államtitkár a családi kedvezmény kiterjesztését nevezte. A lépés indokairól a minisztériumi vezető elmondta: a harmadik éve érvényesíthető gyerekkedvezmények jelentős anyagi segítséget jelenthetnek a családoknak, bizonyos esetben azonban az érintettek nem tudták teljes egészében érvényesíteni a havonta akár a százezer forintot is meghaladó adómérséklést. 'A parlament éppen ezért úgy döntött, hogy a családi kedvezmény 2014 januárjától a személyi jövedelemadó mellett a szülők hétszázalékos egészségbiztosítási és a tízszázalékos nyugdíjjárulékát is csökkentheti' – mondta Pankucsi Zoltán. 'Megjegyzendő – folytatta –, hogy a járulékkedvezmény alkalmazása nem érinti a társadalombiztosítási ellátásokat, vagyis a szülőket teljes mértékben megilletik a különféle szolgáltatások, például a nyugdíj és a gyógykezelés.'

A helyettes államtitkár azt mondta: a családoknál maradó összeg az idén – a kedvezmény kiterjesztése miatt – biztosan növekedni fog, meghaladhatja a 230 milliárd forintot is. Pankucsi Zoltán egyébként megjegyezte: a gyermekkedvezménnyel együtt az egykulcsos adó esztendőnként nagyjából ötszázmilliárd forintot hagyott a legális jövedelemhez jutó magánszemélyeknél.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk