Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Március 26. 19:02, kedd | Helyi

Zanzafix és a tűzvarázslat - Mesebemutató a környezetvédelem jegyében

Zanzafix és a tűzvarázslat - Mesebemutató a környezetvédelem jegyében

A Jókai Mór Városi Könyvtár előadóterme adott otthont a Dé-Mol Társulat legújabb mese bemutatójának. A telt házas előadás sok gyerek arcára csalt nevetést.

A Zanzafix és a tűzvarázslat című darabról kérdeztük Iványi Balázst, a mese szerzőjét.

Miről szól a mese és mi az üzenete a gyerekek számára?
- A történet az összefogásról szól elsősorban. Hiszen megint egy elrontott varázslat után kell helyretenni a dolgokat, s ami nagyon fontos, együttes erővel. A kalandok során felhívjuk a gyerekek figyelmét arra is, hogy az erdőben sem szabad szemetelni. Mondhatnám, hogy ez is egy ökoszimpatikus mese „A megbűvölt patak” című mesénkhez hasonlóan, de itt geológiai folyamatokkal is fel kell venni a harcot, ami a mesében sikeres is lesz. A környezettudatos magatartás azonban egyre nagyobb hangsúlyt kap életünkben, különösen a jövő nemzedékeinek életében. Így kiemelten szükséges ezen viselkedést alapértéknek bemutatni.

Más volt ez a bemutató, mint a többi?
-Abban az értelemben nem volt más, hogy a premier az mindig egy új vizsga. Bármennyire is bevált módszerekkel dolgozik egy csapat, a történet új és ezáltal mindenkinek új kihívás minden mozzanata. Most kicsit rövidebb idő állt rendelkezésünkre felkészülni egyéb fellépéseink miatt. A sűrűbb próbáknak köszönhetően azonban szerencsére időben kész lett minden. A közönség pedig igazán hálás volt az eredményért. A mulattató percek után örömmel fényképeztették magukat a kicsik a történet szereplőivel és vettek részt egy kis színpad bejárásban.

Ha jól tudom, ez már az ötödik Zanzafix történet a sorban.

-Már többször megfordult a fejünkben a témaváltás. De hamar elhessegettük az ötletet, mert amíg ilyen sikerrel futnak a kétbalkezes varázsló és a szintén hóbortos erdőlakók történetei, szerintem hiba lenne más szereplőkben gondolkodni. Ráadásul a karakterek már kissé össze is forrtak az évek alatt velünk, így a játékban és a nevettetésben maximumot tudunk hozni a figurákon keresztül.

Mi a siker titka?

- A siker titka nem más, mint hogy az emberi tulajdonságokkal felruházott állat szereplőkön keresztül a gyerekek mellett a szülőket és a nagyszülőket is megszólítjuk. Igyekszünk őket is megnevettetni, ami bohózatokat és humoros jeleneteket bemutató szerepléseinkből, komikus vénánkból is fakad. Továbbá a gyerekeket mindig bevonjuk kicsit a történetbe, mert kell az interaktivitás. A harmadik lényeges pedig, hogy minél több cselekmény és meglepetés legyen a történetben. Ezen keresztül aztán sokszor egymást is meglepjük, de a közönséget mindenképp. Egy mesénket többször is meg lehet nézni, mert még soha nem adtuk elő egyiket sem kétszer ugyanúgy. Ha van valami új ötlet, poén, megcsináljuk akár játékban, akár szóban. Úgy is jellemezhetném magunkat, mi valójában családi mese vígjátékot adunk elő, ami színpadon felettébb egyedi.

Lehet valamit tudni a továbbiakról?
- Ezen évadban még előző két mesénkkel – A megbűvölt patak, Zanzafix születésnapja- járjuk a vidéket, aztán tervben van „Az elvarázsolt erdő” című mesénk felújítása is. A következő mesénk szövegkönyve már készen van, az jövő évben kerülhet a nézők elé. Jelen mesénkre még két bemutató vár, az egyiket biztosan Pápán tartjuk, hogy azok is láthassák, akik lemaradtak róla. Azután Zanzafix és az erdőlakók egy jó kis tűzvarázslattal kísérve ezzel a mesével is turnézni indulnak. Mert a környezetet másutt is védeni kell.

A mesékből készült könyvnek lesz folytatása?
-Már sokan várják a következő könyvet. Hasonlóan az első kötethez, meg is van hozzá a következő három mese. Csupán neki kellene ülnöm megírni az elbeszélős részeket. Ha időm engedi ez is elkövetkezik. Szépirodalmi, verses kötetben is gondolkodom. Ahhoz mindössze egy válogatást kellene készítenem az elmúlt harminc évem alkotásaiból. Ezt is sokan várják. Ígérem egyszer minden kérésnek eleget teszek.

Köszönöm a beszélgetést.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:09, kedd | Helyi

A nyugdíjas egyesület nevében telefonálnak Pápán, ne adja meg a személyes adatait

Több olvasónk is felhívta a figyelmünket arra, hogy a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesülete nevében telefonon kérik tőlük a személyes adataikat, köztük a személyi számukat.

2024. Április 22. 15:32, hétfő | Helyi

Megkezdték az idei kátyúzást Pápán

Számos úthiba van a városban, a mostani munkálatok során 500 négyzetméteren újul meg a burkolat.

2024. Április 22. 14:55, hétfő | Helyi

Orbán Viktor Nemesgörzsönyben indította el vidéki kampánykörútját

Országjárásra indult Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke; a kampánykörút első állomásaként hétfőn a Veszprém megyei Nemesgörzsönyben gazdákkal találkozott

2024. Április 22. 14:52, hétfő | Helyi

Kormánytisztviselőre támadt egy 20 éves nő

Hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 20 éves nővel szemben, aki tavaly nyáron a házuk udvarán helyszíni szemlét tartó kormánytisztviselőre támadt Pápán.