Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2023. Április 21. 08:03, péntek | PR
Forrás: (x)

Vintage mégis modern? Hogyan ötvözhetők a különféle lakberendezési stílusok?

Vintage mégis modern? Hogyan ötvözhetők a különféle lakberendezési stílusok?

A legnépszerűbbek

Az internet adta rengeteg információ miatt már nemcsak szaklapokban találkozhatunk a legfőbb lakberendezési trendekkel. A hatalmas mennyiségű képanyag segítségével igazán közelről és sokféleképpen szembesülhetünk azzal, mit jelent a modern, a vintage, az indusztriális vagy bármilyen más stílus a hétköznapokban. A választás nem könnyű, hiszen mindnek megvan a maga szépsége, míg a kombinálás átgondoltságot és jó ízlést kíván.

Napjaink legpopulárisabb stílusai között megtalálható például a modern vagy skandináv szemlélet, amely a fehér és szürke felületeket helyezi előtérbe, miközben minimalista módon bánik a látvánnyal, a kiegészítőkkel és bútorokkal. A stílus előnye, hogy remekül elbír egy-egy élénkebb színű tárgyat, textilt, ezáltal egyediséget kölcsönözhet az otthonnak. A klasszikus irány a régi történelmi korok hangulatát idézi meg, míg a vintage stílus a 20. század első felét, egyfajta nemes, kifinomult ízlést láttat, fő színei a pasztell, a cukorkaszínek.

Szintén közkedvelt irány napjainkban az indusztriális lakberendezési stílus, amely az ipari környezetet, a természetes anyagokat – tégla, fa, vas – tartja fő ihletadójának. Amellett, hogy melegséget, otthonosságot kölcsönöz színeivel minden háznak, lakásnak, remekül passzol a modern világ fenntartható szemléletébe is, hiszen számos régmúltból megmaradt tárgyat használ fel. Nem kevésbé kedvelt a bohém stílus, amely élénkebb színekkel, merészebb párosításokkal dolgozik, zsúfoltabb, mégis kényelmes tereket eredményez és rengetegféle textilt felvonultat.

Hogyan ötvözzük ezeket?

A XXI. században szerencsére éppen az a jó, hogy ez a sokféle stílus mind megfér egymás mellett, sőt még igény esetén kombinálhatóak is. Ám ha ilyesmit tervezünk, érdemes minél alaposabban végiggondolni, mi legyen a kiindulópont, melyek azok a részletek, amelyek más-más stílusból összetársítva harmóniát teremthetnek – egy esetleges káosz helyett. Nézzük, milyen szempontokat vegyünk figyelembe!

Válasszunk egységes színpalettát!

Ha többféle stílusból is válogatunk, fontos, hogy a színek, amelyeket használunk a lakásban, egységesek legyenek, harmonizáljanak egymással. Bájunk tehát finoman ezekkel: válasszunk egy fő párt, amely végigvonul a házon, akár egy erősebb és egy pasztelebb árnyalatot, amelyeket kéz a kézben variálhatunk, mind a falak, mind a kiegészítők tekintetében.

De nem csak a falak és a kiegészítők színe fontos: a bútorok árnyalatai is sokszor meghatározzák a lehetséges stílusokat, miközben egyszerre többféle irányt is adhatnak. Egy mangófaszekrény például könnyen variálható a vintage stílus színeivel, vagy a vidéki romantika jellegzetességeivel. Az egységes színvilág azért lényeges, mert képes összefogni a látványt: a mangófa natúr mivolta, természetessége akár még egy indusztriális világgal is össze tud kapaszkodni, amennyiben a hasonló árnyalatú fa építőelemek kapnak teret a ház további részein is.

Legyen egy visszatérő, következetes minta!

Természetesen a színek mellett hasonlóan lényeges összetevői a harmóniának a minták is: ha például egy indusztriális jellegű lakásba tervezünk skandináv stílusú szőnyeget, érdemes nem a geometrikus mintákat, vagy csíkokat használó textilekhez nyúlni. Számos egyszínű, önmagában mintás, az indusztriális jegyeket, alakokat, színeket felidéző szőnyeggel találkozhatunk. Ha a minimalista nappalit dobnánk fel egy bohém függönnyel, szintén alapozhatunk a minták párhuzamára: a szőnyegen vagy a dohányzóasztal alakjában feltűnő ovális forma, visszaköszönhet az élénkebb színű, vagy feltűnőbb anyagú függönyökön.

Jellegzetesebb és semleges darabok

A lakberendezés a legmeghatározóbb daraboknál nem mindig logikusan működik: lehet, hogy egy festmény, egy örökölt lámpa, egy „első-látásra-szerelem” padlóváza előbb kap biztos helyet, minthogy a végleges stílus, szín kialakult.

Egy ilyen esetben mindenképp kezeljük az összkép részeként az előre kiválasztott tárgyat. Ha egy óriási, színes képet, műalkotást helyeznénk el hatalmas falfelületen, válasszunk a szobába semleges bútorokat. Nem baj, ha a kép barokk érzelmeket idéz, nyugodtan nyúljunk letisztultabb stílusok után, ha nem akarunk túlzsúfoltságot. Egy skandináv stílusú kanapé, egy mangófaszekrény, egy indusztriális csillár, mind-mind segítségünkre lehet. Ebben az esetben a többféle stílus nem káoszt teremt, hanem éppen az egyensúly felé tereli a látványt.

Gondolkodjunk hosszú távon!

A lakberendezés során a két legfőbb szabály, hogy mindig önmagunk igényeit, ízlését tartsuk szem előtt, illetve hogy hosszú távon tervezzünk. A sokféle trend, az ezekről olvasott cikkek, végignézett képek rendkívül hasznosak az inspiráció szempontjából, azonban csak azokat az elemeket alkalmazzuk a saját otthonunkban, amelyeket önazonosnak tartunk. Kizárólag divatból ne válasszunk se színeket, se stílust, se bútorokat! Hiszen egyrészt nem fogjuk magunkat komfortosan, otthon érezni a saját birodalmunkban, másrészt a divat múlandó, de az érzés, hogy ez a mi otthonunk, egy életen át kitart.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 21. 18:00, vasárnap | PR

A kaszinó áttekintő oldalai: Hogyan történik az értékelések hozzárendelése

Fedezze fel a kaszinó-bírálati oldalakon a minősítések kiosztásának bonyolult folyamatát, és nyerjen betekintést értékelési módszereikbe.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből