Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2023. Október 11. 15:05, szerda | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Vért adtak a tűzoltók

Vért adtak a tűzoltók

Az ország összesen negyven pontján, Veszprém vármegyében is várták azokat a katasztrófavédelmi kötődésű véradókat, akik úgy gondolták, hogy véradásukat a Természeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapja alkalmából immár hagyományosan megszervezett akcióhoz igazítják - írja a Katasztrófavédelem.

A katasztrófavédelmi igazgatóságokon, kirendeltségeken, tűzoltóságokon, kórházakban, véradóállomásokon nyújthatták karjukat a segíteni szándékozók. A szervezet, a Magyar Vöröskereszt, illetve az Országos Vérellátó Szolgálat közreműködésével szervezett véradáson 1075 ember jelent meg, közülük az előzetes egészségügyi szűrés után 1010-en adhattak vért. Ez azt jelenti, hogy összesen több mint négyszáz liternyi, különböző csoportú vér gyűlt össze az akció ideje alatt.

A Természeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapja 1989 óta létezik, kezdetben a hónap második szerdáját jelölte ki az Egyesült Nemzetek Szervezete, később konkrét napot, október 13-át nevezték ki e jeles nappá. Célja, hogy az emberek és a közösségek szerte a világon csökkentsék a katasztrófák okozta veszteségeket, és felhívják a figyelmet a rájuk váró kockázatok mérséklésének fontosságára.

A világnapot évek óta a 2015-ben Sendaiban, az ENSZ Katasztrófakockázat-csökkentési Világkonferenciáján elfogadott, 2030-ig tervező keretrendszer, a Sendai Seven pontjainak szellemében szervezik. 2023-ban a világnap a katasztrófák és az egyenlőtlenség egymásra gyakorolt hatásával foglalkozik.

Veszprém vármegyében három helyszínen zajlott a véradás. Október tizedikén Ajkán tizenegyen bizonyultak alkalmasnak vért adni. Veszprémben és Pápán ma összesen harmincheten feküdtek a véradó székbe. A vármegyében összesen huszonnégy liter vér gyűlt össze a világnap alkalmából, pontosan ugyanannyi, mint előző évben.

A véradószékek nem voltak sokáig üresek egyik helyszínen sem. Veszprémben a rendszeres véradónak számító dr. Csillag István tűzoltó ezredes, vármegyei igazgató is jó példával járt elő.

A vármegyeszékhely véradóhelyszínén egy első véradót is köszöntöttek a vérellátó munkatársai. Turai Bálint tűzoltó hadnagy először adta vérét mások megmentéséért. Bónáné Csapó Erika tűzoltó alezredes, humánszolgálat-vezető Veszprémben, Szalai Péter címzetes tűzoltó törzsőrmester pedig Pápán vált ezen a napon tízszeres véradóvá. A veszprémi helyszínen harmincadik alkalommal történt véradása emlékére kapott kitűzőt Fekete László címzetes tűzoltó törzszászlós.

Fotó: Csondor Henrietta tűzoltó hadnagy

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 13:40, hétfő | Helyi

Ismert olasz zenésznek adta ki magát, 3 milliót utalt neki a pápai hölgy

Egy ismert olasz együttes egyik tagjának adta ki magát a romantikus csaló, aki egy csomó pénzt kért a pápai nőtől - írja a Police.hu.

2024. Április 29. 09:24, hétfő | Helyi

Mindenki táncolt - Tánc világnapja Pápán

Az április 29-i tánc világnapjához kapcsolódóan kétnapos rendezvényt szervezett Pápán, a Vadvirág Művészeti Egyesület és a Tánc-Lánc Alapítvány.

2024. Április 28. 14:17, vasárnap | Helyi

Mind a négy belvárosi közle rendbetételével végeztek a Pápai Polgárok

A Pápai Polgárok arra kívánják felhívni a városlakók és a városvezetés figyelmét, hogy a pápai közlék turisztikai desztinációk is lehetnének, ha megfelelően karban és tisztán lennének tartva.

2024. Április 28. 14:00, vasárnap | Helyi

Május elsején ezúttal is ébresztőt fújnak a Pápai Fúvósok - Mutatjuk az útvonalat

Szokásukhoz híven május első napján újra teherautóra ül Pápa Város Fúvószenekara és zenével ébreszti a város lakóit.