Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2015. Február 18. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Végrehajtások: megváltoztatná az eljárási szabályokat a Kúria

Végrehajtások: megváltoztatná az eljárási szabályokat a Kúria

A végrehajtási ügyekben indult perek eljárási szabályainak megváltoztatását javasolja a Kúria az Országgyűlésnek. A mostani paragrafusok bizonyos esetekben ugyanis a hitelezőknek, a bankoknak kedveznek. Ugyanakkor sokaknak érdemes lehet átgondolni: abbahagyják-e a pereskedést, vagy folytatják a félbemaradt bírósági eljárásukat - írja a Magyar Nemzet.

A devizahitelügyek újabb fontos részletkérdéseit tekintette át a Kúria két szakmai, joggyakorlat-elemző csoportja. A nemrégiben lezárult vizsgálódások legfontosabb tudnivalóiról Gombos Katalin, a Kúria szóvivője elmondta, az első elemzőcsoport munkája menet közben alaposan megváltozott, a törvényhozás ugyanis tavaly nyáron, majd ősszel összesen három jogszabályt fogadott el a devizahitelek és forintkölcsönök ügyének rendezéséről.

Annyi azonban a jogi elemzés alapján valószínűnek tűnik, hogy az adósok közül többeknek érdemes lehet átgondolni: abbahagyják-e a pereskedést, vagy folytatják a félbemaradt bírósági eljárásukat. Sokak számára ugyanis elfogadható lehet az az elszámolás, amelyet a bank a tavaly törvénybe iktatott rendelkezések alapján készít most el a hitelfelvevőknek.

A Kúria másik elemzőcsoportja azokkal az ügyekkel foglalkozott, amelyekben a hitelüket visszafizetni nem tudó adósok a bíróságon szerették volna elérni az ellenük indult végrehajtás megszüntetését, kérve azt is, hogy az ítélkező tanács mondja ki a hitelszerződés érvénytelenségét. Gombos Katalin közölte, a szakmai testület szerint az ilyen eseteknél alkalmazandó egyes eljárási szabályok túlságosan szigorúak, s ezek miatt a bíróság nem mindig tudja alaposan áttekinteni az ügyet. Mindez pedig a hitelező helyzetét könnyítheti meg. Az elemzőcsoport így azt javasolta: a Kúria – az Országos Bírósági Hivatal közreműködését kérve – kezdeményezze az Országgyűlésnél a szóban forgó paragrafusok megváltoztatását. A lépés – a fegyveregyenlőség megteremtésével – az adósok, a fogyasztók érdekeinek védelmét szolgálná.'A gyors jogszabály-módosítás a korábbi devizahiteles-eljárások megítélését is befolyásolhatná' - jegyezte meg a szóvivő. Feltételezhető ugyanis, hogy a tavaly megakadt ügyek csak az idei esztendő vége felé zárulhatnak le.

A hitelkérdések elemzésére az igazságszolgáltatás – és a törvényhozás – mellett a bankszféra szereplői is szánnak időt. Tegnap például a Magyar Nemzeti Bank vezetői cseréltek eszmét az idehaza működő legnagyobb pénzintézetek irányítóival, döntéshozóival. Például szóba került a növekedési hitelprogram kibővítésének témája, és a felek bizonyos szabályozási felvetésekről is megismerhették a többiek véleményét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között:

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.