Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2015. December 05. 13:00, szombat | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.)

Vilma nap - Egy vadonatúj polgári hagyomány

Vilma nap - Egy vadonatúj polgári hagyomány

Vilma napon, december 5-én hivatásukban és a családi életükben kiemelkedően helytálló nőket köszöntenek évről-évre. Idén Váminé Molnár Emmát életpályáját, munkásságát ismerték el.

Az esemény névadója Polgárné Adorján Vilma, akit Polgár Gabriella, a Vilma nap szervezője ekképpen jellemez: kristálytiszta humánum, véget nem érő szorgalom és patriotizmus. Katalizátor típusú nő, aki bámulatos kedvességgel hozta közelebb egymáshoz a körülötte lévőket, emellett folyamatosan képezte magát, sportolt és még a családjával is törődött. - Nem az elmúlással kezdődik a felejtés, hanem a felejtéssel kezdődik az elmúlás - tartják a bölcsek. Polgárné Adorján Vilmát ez a veszély nem fenyegeti. Alakja eleven, mint maga az élet - jellemezte a névadó alakját a szervező, aki szerint a Vilma-név egy jelkép, a diplomás, egyetemt, főiskolát végzett nő jelképe, akinek sikerült harmónikus egyensúlyt teremteni önmegvalósítás és hagyományos női szerep között.

- Van közöttünk valaki, akinek a neve fogalommá vált az elmúlt évtizedekben, ha könyvekről esett szó. Váminé Molnár Emmától aligha akad valaki, aki segítség nélkül, "üres kézzel" távozott volna. "A jövő nem azoké a közösségeké, amelyeknek több pénzük, vagy pusztítóbb fegyverük van, hanem azoké, amelyeknek erősebb az azonosságtudatuk" - izézte Kövér László házelnököt az ünnepi beszéd,mely szerint a könyvtárból minannyiónk által jól ismert Emma és tudása biztos pont ebben az őrülten bizonytalan, értékzavaros világban. A Vilma-díj a közösség köszönete Váminé Emmának a magyar értékek és az olvasás népszerűsítéséért végzett kiemelkedő tevékenységéért - áll Polgár Gabriella beszédében, melyet Müller Anita, a Pápai Református Kollégium "Tánc-Lánc" Alapfokú Művészeti Iskolájának igazgatója.

- Meglepődtem, és nem tudtam mivel magyarázni - mondta el Váminé Emma néni arra kérdésre, hogy mit érzett akkor, amikor megtudta, hogy idén ő kapja a Vilma-díjat. A díjazottól megtudtuk, ismerte és nagyon tisztelte a díj névadóját, Polgárné Adorján Vilmát. - Gyermekkorom óta meghatározó dolog az életemben a könyv, már akkor eldöntöttem, hogy ezzel szeretnék foglalkozni. Egész életemben azt csinálhattam, amit szeretek, rengeteg emberrel találkozhattam életem során, vannak sokan, akiket egészen kicsi koruktól elkísérhettem. Sokuknak már a gyermekeit látom a könyvtárban, ilyenkor nagyon örül a lelkem. A mi szakmánk nagyon érdekes. Rengeteg embertiszteletre, de legalább annyi könyvismeretre van szükség, amit igazán nem mindenki tud teljesíteni - mondta el Váminé Molnár Emma.

A Vilma nap júniusban folytatódik, a könyv és az olvasás népszerűsítésének jegyében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 13:40, hétfő | Helyi

Ismert olasz zenésznek adta ki magát, 3 milliót utalt neki a pápai hölgy

Egy ismert olasz együttes egyik tagjának adta ki magát a romantikus csaló, aki egy csomó pénzt kért a pápai nőtől - írja a Police.hu.

2024. Április 29. 09:24, hétfő | Helyi

Mindenki táncolt - Tánc világnapja Pápán

Az április 29-i tánc világnapjához kapcsolódóan kétnapos rendezvényt szervezett Pápán, a Vadvirág Művészeti Egyesület és a Tánc-Lánc Alapítvány.

2024. Április 28. 14:17, vasárnap | Helyi

Mind a négy belvárosi közle rendbetételével végeztek a Pápai Polgárok

A Pápai Polgárok arra kívánják felhívni a városlakók és a városvezetés figyelmét, hogy a pápai közlék turisztikai desztinációk is lehetnének, ha megfelelően karban és tisztán lennének tartva.

2024. Április 28. 14:00, vasárnap | Helyi

Május elsején ezúttal is ébresztőt fújnak a Pápai Fúvósok - Mutatjuk az útvonalat

Szokásukhoz híven május első napján újra teherautóra ül Pápa Város Fúvószenekara és zenével ébreszti a város lakóit.