Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2019. Április 02. 21:10, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Ünnepélyesen átadták a MiG-21 emlékművet és a Bázisrepülőtér új utasterminálját

Ünnepélyesen átadták a MiG-21 emlékművet és a Bázisrepülőtér új utasterminálját

A Pápát elkerülő út és a Celli út csatlakozásában lévő körforgalom közepén álló emlékművet és a Bázisrepülőtér új PAX terminálját Benkő Tibor Honvédelmi Miniszter adta át.

Az ünneplő közösség elsőként az emlékműnél gyűlt össze. Áldozó Tamás polgármester beszédében azt mondta, hogy a MiG-21 emlékművel egy olyan új jelkép született Pápán, aminek előkészületeit, tervezését és építését szinte egyetemleges támogatással követte figyelemmel a város közönsége. Olyan új jelkép született, ami magába sűríti mindazt, ami egy jelképtől elvárható: megjelenésével uralja a környezetet, történelmet, hagyományt és méltóságot közvetít, magával ragadja az idegent és a városlakót is – fogalmazott a városvezető, aki szerint a megtapasztalt egységes támogatás annak köszönhető, hogy a vadászgép itt, a város szélén egy hagyomány folytatása, az emlékmű idézi a katonai repülés pápai évtizedeit, de idézi egyben valamennyi pápai katona emlékét is; valamennyi katonáét és így egy katonavárosét.

A polgármester hozzátette, a pápai katonai repülés története folytatódik, a hajtóművek zaja azóta sem szűnt meg a város felett, pedig voltak, akik ezt szerették volna. - Nem volt olyan régen, főleg a katonai változások, fejlesztések ütemét nézve, hogy 2002-ben, a kormányváltás után az akkori honvédelmi miniszter az azóta már megszűnt országos napilapban azon kesergett, hogy nem sikerült bezárni a pápai repülőteret. Nem sikerült, mert voltak távlatokban gondolkodó katonák, voltak felelős politikusok, akik akkor is túlláttak a nehézségeken; az élet őket igazolta, a kicsinek lenni bátor honvédelmi minisztert pedig feledésre ítélte a történelem. A magyar honvédségnek van jövője, a magyar honvédség történetét még sokáig írják a krónikások, ebben a történetben pedig mindig ott lesznek a Pápáról szóló fejezetek is – zárta gondolatait Áldozó Tamás.

Benkő Tibor Honvédelmi Miniszter felidézte, 2002-ben született meg egy méltó emlékmű felállításának álma, egy jelkép arról a MiG-21-es vadászgépről, amely oly sokat szolgált az ország biztonsága érdekében. Ez az emlékmű nem csupán egy szimbólum, hanem egy jelkép is, amely hűen tükrözi a magyar katonák elhivatottságát, elszántságát a szolgálat és a béke érdekében.

Mint mondta, a Magyar Légierő 101 éves történetében 40 éven át ezek a gépek látták el az ország légvédelmét. A miniszter a honvédség jövőjével kapcsolatban elmondta, komoly fejlesztések küszöbén állunk, ami a légierőt illeti, az elmúlt hónapokban 5 darab csapatszállító repülőgépet szereztek be, a továbbiakban 3 darab nehéztechnikai berendezéseket is szállítani képes repülőt vásárolnak, valamint 36 darab helikopter vételére kötöttek szerződést, melyek mindegyike a legkorszerűbb technikát képviseli.

A beszédeket követően dr. Áldozó Tamás polgármester és Benkő Tibor Honvédelmi Miniszter átvágták a nemzeti színű szalagot, majd koszorút helyeztek el az emlékműnél. Ezt követően a jelenlévőket a Bázisrepülőtérre szállították, ahol a nemrégiben elkészült PAX terminál átadására került sor.

Az új épület, a telepített technikai eszközök és a megfelelően kiképzett állomány képes a katonai és civil előírásoknak megfelelően magas szinten ellátni az érkező és induló utasforgalommal kapcsolatos feladatokat. A létesítménnyel az MH Pápa Bázisrepülőtér egy új, korszerű, a Magyar Honvédségben egyedülálló képességgel bővült.

Benkő Tibor miniszter az új létesítményben felidézte, nem telt el sok év 2002 óta, amikor a pápai bázis bezárását tervezték, most mégis ott tartunk, hogy egy korszerű utasterminál átadására kerülhet sor, egy folyamatosan fejlődő repülőtéren. Az utasterminál a polgári elvárásoknak is megfelel, de elsősorban katonai igénybevételre készült. A békefenntartó, missziós erők és a hazánkba érkező külföldi katonák és családtagjaik fogják legtöbbet használni a terminált, de a NATO védelmi tervben megfogalmazottan, veszélyhelyzet esetén a NATO csapatok szállítását is segítené a terminál – mondta el a miniszter.

Magasy Zsolt ezredestől, a Bázisrepülőtér parancsnokától megtudtuk, az utasterminált 200 fő áteresztésére tervezték, a honvédség és az NSAP közös beruházásaként valósult meg. A MiG-21 emlékművel kapcsolatban azt mondta, a bázis egykori és mai állománya is büszke erre az új jelképre. Az ezredes köszönetet mondott a pápai városvezetésnek és a Magyar Honvédségnek, hogy közösen létrehozták az emlékművet.

Az ünnepélyes átadásokon részt vett Takács Szabolcs Veszprém megyei kormánymegbízott, dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, Mihócza Zoltán altábornagy, a Magyar Honvédség Parancsnokság törzsfőnöke és Sáfár Albert dandártábornok, az MH Parancsnokság törzsfőnöktámogató helyettese.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 19:31, kedd | Helyi

Több diák torokkaparást, köhögést tapasztalt a Türr Gimnáziumban

A tegnapi napon a Türr István Gimnázium Csáky László utca felőli egyik tantermében többen torokkaparása, köhögésre panaszkodtak, és a tünetek ma délelőtt sem enyhültek.

2024. Április 23. 18:42, kedd | Helyi

Grőber Attila: A nyugdíjas egyesület vezetője hívta-e a nyugdíjasokat, a személyi számukat kérve?

A hírek szerint történtek ilyen hívások, Baán Éva korábban azt nyilatkozta, hogy az egyesület nevében telefonáltak. Az ellenzéki politikust azonban megkeresték azzal, hogy Baán Éva hívta fel őket az adategyeztetés miatt.

2024. Április 23. 12:09, kedd | Helyi

A nyugdíjas egyesület nevében telefonálnak Pápán, ne adja meg a személyes adatait

Több olvasónk is felhívta a figyelmünket arra, hogy a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesülete nevében telefonon kérik tőlük a személyes adataikat, köztük a személyi számukat.

2024. Április 22. 15:32, hétfő | Helyi

Megkezdték az idei kátyúzást Pápán

Számos úthiba van a városban, a mostani munkálatok során 500 négyzetméteren újul meg a burkolat.