Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2016. Július 01. 15:05, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.), Pápa-ma.hu

Újra megnyithatják a Fő utcát a forgalom előtt

Újra megnyithatják a Fő utcát a forgalom előtt

A csütörtöki képvselő-testületi ülésen szó volt a belvárosi üzletek azon igényéről, hogy részlegesen újra nyissák meg a Fő tér rehabilitációjával együtt lezárt Fő utcát a forgalom előtt. A polgármester lát erre esélyt.

A közelmúltban a belvárosi közlekedési renddel kapcsolatos közmeghallgatást követően megvizsgálták a megoldási lehetőségeket, melyek 5-10, de akár 20 millió forintos beruházást is jelenthetnek. A polgármester időbeli és térbeli korlátozással elfogadhatónak tartaná, hogy a Fő utcát megnyissák a forgalom előtt. Augusztusra megszületik az ezzel kapcsolatos rendelet-módosítási javaslat is. Ettől függetlenül megkezdték annak a vizsgálatát is, hogy önkormányzati tulajdonú ingatlanok használatával hogyan lehetne biztosítani a Fő tér közelében nagyobb mennyiségű autó parkolását.

Az ülésen dr. Áldozó Tamás bejelentette, hogy Kovács Csilla önkormányzati képviselő lakóhelye megváltozása és egészségi állapota miatt lemond az MSZP- Együtt-PM kompenzációs listáján szerzett mandátumáról.

Önkormányzati cégek beszámolói

Az ülésen a testület tárgyalt az önkormányzat többségi tulajdonában lévő gazdasági társaságok – a Pápai Víz- és Csatornamű Zrt, a Pápai Termálvízhasznosító Zrt, a KÖZSZOLG Kft, a MÉKI-R Kft, valamint a Pápai Ipari Park Kft - beszámolóiról.

Dr. Lukács Endre. a Pápai Víz- és Csatornamű Zrt vezérigazgatója dr. Péntek Árpád önkormányzati képviselő kérdésére elmondta, a társaságnak jelentős bevételkiesést jelentettek a Pápai Hús cégcsoport anyagi nehézségei, ám az idei év első hónapjaiban a „húsgyár” kifizette az aktuális számláit.

A KÖZSZOLG Kft tevékenységével kapcsolatban elhangzott, a háztartások számára biztosított a „házhoz menő” szelektív hulladékgyűjtés lehetősége, mellyel eddig néhány száz család élt a városban. A hulladékgyűjtéssel kapcsolatban problémaként merült fel, hogy a háztartások hónapok óta nem kapnak számlát. Mészáros Csaba ügyvezető hangsúlyozta, ennek az az oka, hogy a helyi szolgáltatóktól egy országos központú gazdasági társaság vette át a számlázás jogát, náluk azonban még nem állnak rendelkezésre a számlák kiállításának technikai feltételei. Így fordulhat elő, hogy a későbbiekben egyszerre több havi számlát kapnak majd kézhez a magyar háztartások.

A Pápai Ipari Park Kft beszámolójával kapcsolatban az ülést követő sajtótájékoztatón dr. Áldozó Tamás elmondta, az ipari parkban működő vállalkozások által foglalkoztatott munkavállalók száma 2010-ben alig haladta meg a kettőezret, 2015-ben pedig 2.835 munkavállaló dolgozik a cégeknél. Az pedig egészen biztos, hogy az idei évben ez a szám tovább nőtt, hiszen folyamatos a létszámbővítés a legnagyobb gazdasági társaságoknál. Emellett az itt működő cégek árbevétele a 2010-es 14.741 millió forintról 2015-re 57.541 millió forintra nőtt.

Zöld város projekt

Az ülésen döntöttek arról is, hogy a Zöld Város projekt keretein belül pályázatot nyújtanak be az Erzsébet liget és a Belső-Várkert rehabilitációjára. Az egymilliárd forint értékű pályázat célja, hogy 21. századi színvonalú rekreációs terület alakuljon ki a jelenlegi természeti értékek megőrzésével.

Az ülésen elhangzott, Kerecsényi Zoltán, a DK önkormányzati képviselője indítványozta, hogy az önkormányzat kezdeményezze a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottságnál, illetve Nemzeti Örökség Intézeténél, hogy a pápai sírkertekből számos személyiség nyugvóhelyét a Nemzeti Sírkert részévé nyilvánítsák. Az előkészítés során kiderült, hogy vannak már olyan sírok, melyekkel kapcsolatban az említett bizottság saját adatbázisából kiindulva már döntést hozott. Ezért a közeljövőben az önkormányzat áttekinti a pápai sírkerteket és ennek alapján készítik el javaslatukat a szeptemberi ülésre, és ezt követően fordulnak majd a bizottsághoz.

Az ülés végén döntés született arról, hogy pályázatot nyújtanak be helyi foglalkoztatási paktum létrehozására. Ennek a maximális keretösszege 750 millió forint, célja pedig, hogy a helyi gazdaság munkaerő-szükségeltének kielégítésében közreműködjön.

A képviselők egy perces néma felállással elmékeztek a közelmúltban elhunyt Heitler László festőművészre és Barcza Dánielre, az I. számú általános iskola volt igazgatójára.

Fotó: papa-ma.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

Megnyílt a IV. Pápai Nemzetközi Történelmi Filmfesztivál

Negyedik alkalommal rendezik meg Pápán a seregszemlét, amely az első két évben nem működhetett szokványos módon a Covid járvány miatt, tavaly óta azonban számos művész személyesen vesz részt a találkozón.

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

Megfenyegette, hogy megöli, börtönbe mehet a Pápa környéki férfi

Zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 33 éves férfival szemben, aki közösségi oldalon nyilvánossá vált sértő kijelentések miatt fenyegette meg a sértettet és annak élettársát az egyik Pápa környék