Városlista
2019. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Április 12. 19:48, péntek | Helyi
Forrás: EpVE

Új pápai emlékjel Nagy Lászlónak az 55. Magyar Költészet Napjára

Új pápai emlékjel Nagy Lászlónak az 55. Magyar Költészet Napjára

Az Elsősorban pápai Városbarát Egylet önként vállalt, fontos feladatai közt tartja számon Petőfi Sándor mellett Nagy László Kossuth-díjas költő, egykori pápai diák helyi kulturális emlékezetben tartását.

Már hagyomány, hogy az Egylet önkéntesei, Nagy László helyi tisztelői évek óta, január 30-a környékén, Nagy László halálának napjához közel koszorúkat visznek a poéta hajdani helyi iskoláihoz, a Zimmermann utcai néhai Római Katolikus Polgári Fiúiskola – ma Szent Anna Óvoda –, illetve a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma homlokzatain található emlékjelekhez. Az idei, januári főhajtásra még egy Nagy László-emlékfüzetet is megjelentetett az Egylet. Nagy László emlékezete pedig a 2018-as esztendőtől (ekkor volt 80 éve, hogy Nagy László pápai diák lett, és 40 éve, hogy elhunyt) Kerecsényi Zoltán egyleti ügyvivő, önkormányzati képviselő ajánlására a pápai, települési értéktár részévé is vált.

A szülővárosunkban megfordult, tanult, dolgozott magyar költőink közül a legtovább, a leghuzamosabb ideig talán Nagy László élt Pápán, mintegy hét esztendeig, s ez tekintélyes idő – s nem szabad elfeledni természetesen jó barátját, Csoóri Sándort sem – szemben például Petőfi, Jókai csak alig egy vagy két évével.

Mayerné Pátkay Tünde igazgatóhelyettes, Kerecsényi Zoltán egyleti ügyvivő, Nagy Borbála Réka, Nagy László unokája és Kaprinayné Megyeri Zsuzsanna tanárnő

Az idei, 2019. januári megemlékezése alkalmával határozta el az Egylet, hogy a költő volt pápai lakóhelyén lévő emléktábláját egy méltóbbra, hitelesebbre cseréli.
A pápai Világos utcában (Világos utca 20. sz., mely a költő életében még Zöldfa utcaként szerepelt), volt lakóháza helyén állt Nagy László emléktáblája, amely 1985-ben még azon az épületen került felállításra, ahol az ifjú poéta 1938-tól nagymamájával és a többi rokongyermekkel előbb az utcafronti részben, majd az udvari részben élt 1944-ig. Ezt a szóban forgó épületet néhány esztendővel ezelőtt sajnos elbontották, helyére, valamint a szomszédos telkekre nagy, emeletes társasházat húztak melléképületekkel, egy ilyen oldalfalára szerelték fel az 1985 karácsonya előtt leleplezett világosszürke márvány emléktáblát. Ez azonban így már föliratilag napjainkban nem volt „érvényes”, hiszen azon azt lehetett olvasnia a járókelőnek, hogy „ebben a házban lakott”. Ezért a táblát Kerecsényi Zoltán szorgalmazására az Elsősorban pápai Városbarát Egylet most, az idei Költészet Napjára – közadakozásból – egy méltóbbra cserélte, melyre már az „itt állt az a ház…” szöveg került.

Az új táblát egy kis szimbólummal, anno a költő által készített pegazus vonalrajz-másolattal (az ihletet, a költészetet szimbolizáló, a görög mitológiabeli pegazussal, avagy szárnyas ló-ábrázolással) ellátott emlékplakettel díszítették a táblaállítók, utalva ezzel arra, hogy Nagy Lászlónak életében a versírás mellett legkedvesebb foglalatossága a rajzolás volt. A rajzok segítségével menekült vissza gyermekként Pápán abba a falusi világba, amelyből kiszakadt. Sokat, nagyon sokat rajzolt, főként állatokat, s főleg lovakat; a fönnmaradt emlékezések tanúsága szerint a pápai Világos utcai kis lakás minden falát is ilyen lovas, pegazusos rajzocskák díszítették. S ugyebár Nagy László Pápán még eredetileg festőnek, képzőművésznek készült, – főként A. Tóth Sándor kollégiumi művésztanár inspirálására.

Az emléktábla-cserét az Egylet nem véletlenül az idei Magyar Költészet Napjához időzítette, ugyanis pont most van 55 éve annak, hogy a Magyar Költészet Napját József Attila születésnapján és tiszteletére először 1964-ben a magyarság megünnepelte. Illetve most 30 esztendős a pápai Nagy László-szavalóverseny is, amelyet a volt pápai Nagy László Általános Iskola jogutódja, a Tarczy Lajos Általános Iskola bonyolít már jó ideje. S fontos megemlíteni, hogy József Attila költészetével igazán Pápán ismerkedett meg először Nagy László, hiszen az első József Attila verseskötetet is pápai diákként vásárolta meg.

Az Egylet Világos utcai, Nagy László emlékére hirdetett, 2019. április 12-i „irodalmi félóráján”, jelképes táblaavató alkalmán – amelyet megtisztelt jelenlétével a költő unokája, Nagy Borbála Réka is – az egyleti önkéntesek, s a táblaállításhoz hozzájárulók közösen verseltek, énekeltek, rövid beszédében az Egylet ügyvivője, a táblaállítás kezdeményezője, Kerecsényi Zoltán Nagy László pápai éveit idézte fel a megjelenteknek. Versszavalattal közreműködtek a Tarczy Lajos Általános Iskola diákjai: Szakács Boglárka 5. osztályos tanuló Nagy László: Repülő című versével, Lencse Luca 7. osztályos tanuló Nagy László: Tűz című versével, valamint Horváth Lászlóné egyleti önkéntes Nagy László: Anyakép című versével, Kovács Attiláné ny. tanárnő pedig Nagy László: Az én szívem című költeményének közös eléneklését segítette.

Fotók: EpVE, Papa-ma

Ezek érdekelhetnek még

2019. Április 21. 20:46, vasárnap | Helyi

Megvan az első idei Perutz győzelem!

Nem indult jól a 2019-es esztendő a pápai csapat számára, de úgy tűnik, az edzőváltás jót tett a játékosoknak. Lengyel Ferenc irányításával két meccsen négy pontot szerzett a Perutz FC.

2019. Április 20. 19:25, szombat | Helyi

Nem sikerült a bravúr

Az NB1/B-s bajnokság rájátszásának második mérkőzésén a Bajai Bácska FKE csapatát fogadta a Concordia Motax KC.

2019. Április 19. 14:21, péntek | Helyi

Az aljnövényzet égett a Vasút utca végén

Olvasónk tájékoztatása szerint a tűzoltók gyorsan a helyszínre értek és hamar eloltották a lángokat.

2019. Április 19. 13:29, péntek | Helyi

Húsvétkor is óvja vagyontárgyait!

A húsvéti hosszú hétvége alkalmával is figyelmet kell fordítanunk vagyontárgyaink védelmére, hiszen a betörők és besurranó tolvajok ebben az időszakban is megtalálhatják az alkalmat arra, hogy megkárosítsanak bennünket.