Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2018. Április 04. 16:58, szerda | Belföld
Forrás: mti

Új honlap segít eligazodni a magyar pálinkák között

Új honlap segít eligazodni a magyar pálinkák között

Új honlapot indított a magyar pálinkák megismertetésére a Földművelésügyi Minisztérium (FM) és a Pálinka Nemzeti Tanács (PNT).

Gál Péter, a tárca eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten elmondta, hogy a Nemzeti pálinkakiválóság program honlapja az aktuális Pálinkakiválóságok könyvének tartalmát jeleníti meg az interneten. A honlap a magyar mellett angol nyelven is elérhető, hogy a magyar pálinkát a külföldi fogyasztókkal és potenciális piacokkal is megismertessék. A weboldalt a PNT költségvetéséből finanszírozzák mintegy 1,2 millió forintból - tette hozzá.

Megjegyezte, hogy a pálinkakiválóság programot 2014-ben indított el a tárca, 2015 óta rendezik meg a Pálinka országkóstolót a PNT-vel, a szakma köztestületével együttműködésben. A program előmozdítja a minőségi és tudatos pálinkafogyasztást és a pálinkakultúrát - mondta.

Rámutatott: a világ számos országába eljut a magyar pálinka, a mennyiséget tekintve azonban inkább a szimbolikus jelentősége rajzolódik ki. A tanáccsal és az Agrármarketing Centrummal együttműködve idén megjelentek a düsseldorfi ProWein boros és szeszesitalos vásáron, hogy elhelyezzék a pálinkát a világ szeszes ital térképén - közölte.

Mihályi László, a PNT elnöke hozzáfűzte, a ProWeinon arra törekedtek, hogy bemutassák a pálinka színességét, ezen belül a termelők nagy számát, és a gyümölcsféleségeket. A kiállításnak köszönhetően már érkeztek megkeresések Németországból, Lengyelországból és Bulgáriából.

Kitért arra is, hogy idén is megrendezik a Pálinka országkóstolót, amely az országos pálinkaverseny és pálinka kiválóságok közös seregszemléje.

A szaktárca tájékoztatása szerint a kereskedelmi forgalomba került pálinka után befolyt jövedék adó mértéke tavaly és tavalyelőtt is mintegy 3,5 milliárd forint volt évente. A bérfőzés után befizetett jövedéki adó mintegy 7,5 milliárd forintot tett ki tavaly, a 2016-os adat is hasonló volt.

A múlt évben több mint egymillió hektoliterfok pálinka került kereskedelmi forgalomba - ez mintegy 7,2 millió palack 0,35 literes, 42 százalékos alkoholtartalmú pálinkának felel meg -, a bérfőzött párlat mennyisége tavaly meghaladta a 4,48 millió hektoliterfokot. A pálinka 99 százaléka belföldön fogy el - közölte az FM.

Címkék: honlap, pálinka

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.