Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Július 09. 14:25, szombat | Belföld
Forrás: HírTV

Továbbra sincs vége

Továbbra sincs vége

Több ház is életveszélyes állapotba kerülhet a Győr-Moson-Sopron megyei Mezőörsön.

 

A Cuhai-Bakony-ér kiöntése miatt az ezer lelkes település kétszer úszott el, 78 házban keletkeztek kisebb-nagyobb károk. Az áradás mértékére jellemző, hogy 14 hónappal az árvíz után is több pincében áll a sár, a helyreállítás pedig tetemes összegekbe kerül majd.

Farkasdi Sándor helyi lakos kézfeje eltűnik a repedésekben, amelyek a talajvíz visszahúzódásával keletkeztek az öreg mezőörsi házon. Jó alapokon áll az épület, talán ezért nem dőltek még össze a falak, és a tulajdonos nem is szeretné megvárni, amíg otthona életveszélyessé válik.

A község polgármesterének pincéjéből a tavaly júniusi áradás óta sem tűnt még el a víz. Szivattyúztatni nem merték, mert akkor talán már a ház is megrogyott volna, ahogy még sok másik a faluban. „78 házat érintett a tavaly májusi és júniusi árvíz a faluban. Ebből olyan 30-35 százaléka, akiknél most keletkeznek a súlyos problémák. Süllyednek a padozatok, a falak. Ők most élik meg az árvíz utolsó rúgásait” – nyilatkozta Farkasdi Károly, Mezőörs független polgármestere.

A Cuhai-Bakony-ér közvetlenül a telkek alatt fut végig. Közel 50 éve volt itt utoljára mederkotrás.

A házakban keletkezett sérülések miatt a mezőörsiek ismét a biztosítókhoz fordulnak, ám ahhoz, hogy kártérítést kapjanak, bizonyítaniuk kell, hogy a repedések valóban az árvíz következtében keletkeztek, mert a belvízkárok után a társaságok nem fizetnek. (da)

hírTV

Címkék: árvíz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.