Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2022. Július 07. 16:05, csütörtök | Külföld
Forrás: mti/illusztráció: police.hu

Tovább szigoríthatják a bűnözővé váló elutasított menedékkérők kitoloncolását Németországban

Tovább szigoríthatják a bűnözővé váló elutasított menedékkérők kitoloncolását Németországban

Tovább szigoríthatják a bűnözővé váló elutasított menedékkérők kitoloncolását Németországban, az ideiglenes tartózkodási engedéllyel legalább öt éve az országban élő és törvénytisztelő elutasított menedékkérők

pedig esélyt kaphatnak a határozatlan időre szóló tartózkodási engedély megszerzésére egy törvénytervezet szerint, amelyet szerdán fogadott el a szövetségi kormány.

Olaf Scholz kancellár szociáldemokrata-zöldpárti-liberális kormányának úgynevezett első migrációs csomagja az előterjesztő szövetségi belügyminiszter, Nancy Faeser szavai szerint az illegális migráció visszaszorítását és a szabályos migráció előmozdítását szolgálja.

A törvényhozás elé terjesztett javaslat "megteremti a megfelelő egyensúlyt" - emelte ki a miniszter a kormányülés után tett nyilatkozatában.

Kifejtette: mindenekelőtt "gyorsabban és következetesebben" kell eltávolítani az országból az úgynevezett megtűrt státuszban lévő és a bűnözés útjára lépő vagy közveszélyesnek minősített embereket. Ezért a javasolt jogszabály rendelkezik a többi között az adminisztratív eljárások egyszerűsítéséről és arról is, hogy könnyebben megvonhassák az ideiglenes tartózkodási jogot a bűnözőktől, és elrendelhessék a kitoloncolásig tartó őrizetüket. Így "megakadályozzuk, hogy az ország elhagyására kötelezett bűnözők a kitoloncolás előtt elrejtőzzenek" - idézték a belügyminisztérium közleményében Nancy Fraesert.

Ugyanakkor azok a megtűrt külföldiek - vagyis olyan elutasított menedékkérők, akik valamilyen okból átmenetileg mégis maradhatnak az országban -, akik tisztelik a német törvényeket, esélyt kaphatnak a munkavállalás szabadságát is magában foglaló, teljes körű beilleszkedéshez szükséges állandó tartózkodási jog megszerzésére.

Ez a lehetőség azoknak jár, akik 2022 elején már ötödik éve tartózkodtak Németországban, nem követtek el bűncselekményt, és elkötelezettek a szabadságon alapuló demokratikus berendezkedés mellett. Ők egy évre szóló tartózkodási és munkavállalási engedélyt kaphatnak, ennyi idő alatt kell bizonyítaniuk, hogy képesek közpénzből finanszírozott támogatás nélkül eltartani magukat. A határozatlan idejű tartózkodási engedélyt a próbaidőszak végén kaphatják meg.

A tárca adatai szerint tavaly év végén 242 029 megtűrt külföldi élt Németországban, közülük 136 605-en több mint öt éve.

A Scholz-kormány a menekültügyi rendszer mellett a szakképzett munkavállalók bevándorlásának szabályozásában is javasol változtatásokat az első migrációs csomagjában. A tervek között szerepel az úgynevezett harmadik országokból - az EU-n kívülről - érkező szakképzett munkavállalók családegyesítésének megkönnyítése azzal, hogy megszüntetik a német nyelvtudás igazolásának követelményét a munkavállalók családtagjainak esetében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése