Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2024. Március 03. 18:36, vasárnap | Helyi

TÓTÉK - Örkény István művét az S. K. Társulat előadásában láthatják

TÓTÉK - Örkény István művét az S. K. Társulat előadásában láthatják

Egyetlen levél! - ennyin múlik Tóték élete. Mi mindenre képes egy ember gyermeke jobb jövője érdekében? Képes teljesen kifordulni önmagából, csak hogy a szeretett fia egy kicsit jobb sorsra jusson?

Erre kapunk választ a darabból.

Sokunk már a középiskolában találkozik Örkény fekete humorral átszőtt kisregényével. Azt hiszem, legtöbbünk számára a „dobozoljunk egy kicsit”, az „édes jó Lajosom” és a „háromba vágtad?” bekerült az alap szófordulatok közé. Erről szól Szabó Szilárd rendezésében színpadra kerülő Tóték című előadás is az S.K. Társulat előadásában.

Érdekes karakterek jelennek meg előttünk a színpadon. A bolond postás, aki úgy gondolja, hogy segít az embereknek azzal, ha a rossz hírekről szóló leveleket nem kézbesíti. A történetből kiderül, hogy egy összetépett levél egy egész családot tehet tönkre.

A Tót család: a hiú apa, aki nehezen engedelmeskedik bárkinek is, de a fia jövőjéért bármilyen megaláztatást elvisel. Szeme elé húzza tűzöltó sapkáját, dobozol éjszakákon keresztül, zseblámpát vesz a szájába, hogy ne aludjon el, ha az őrnagy ezt kéri. Az anya, Mariska, aki a családjának él, férje szava szent, és sérthetetlen, mégis képes ezt megkérdőjelezni, és bármire rávenni urát, ha a helyzet ezt követeli. A lányuk, Ágika, akinek mindenre van egy jó ötlete, mindent képes egyből megoldani, de sokszor csak utoljára jutnak el oda, hogy őt is meghallgassák. „Amikor a felnőttek esze csődöt mond, néha a gyermekek mentik meg a helyzetet.” - írja Örkény az eredeti műben.

Az őrnagy, akire az ideggyengeség igen csekély jelző: teljesen elmegy a fronton az esze. Kihasználja a család kedvességét. Zavarják a szagok, a hangok, ha valaki elnéz a feje felett. Nappal alszik, éjszaka pedig mindig dobozolni szeretne.

Végig követhetjük, ahogy a Tót család mentálisan teljesen összetörik, míg vendégül látják az őrnagyot. A történet viszont a két hét után sem ér véget, ugyanis az őrnagy visszatér, és Tót drasztikus döntést hoz.

Szereplők:
AZ ŐRNAGY – SZABÓ SZILÁRD
TÓT – NAGY IMRE
TÓTNÉ – SZ. JUHÁSZ KLÁRA
ÁGIKA – REMÉNYI RÉKA
A POSTÁS – SZABÓ ERIKA
TOMAJI PLÉBÁNOS- FIRTL MARTIN
GIZI GÉZÁNÉ – BOLLA KATA
VAJÁKOS ASSZONY – LÁSZLÓ KATALIN
GYULA – MOLNÁR CSABA
Hang - és fénytechnika:
SZALAI BIANKA
Rendezte:
SZABÓ SZILÁRD

Király Barbara

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 20:00, csütörtök | Helyi

Magyar Péter Pápán: Napról-napra többen vagyunk

Városunkba is ellátogatott Magyar Péter, a Talpra Magyarok közösségének vezetője, a TISZA párt alelnöke, aki mintegy ezer fős tömeg előtt tartott politikai nagygyűlést.

2024. Május 02. 15:04, csütörtök | Helyi

Unger Tamás: Költséghatékonyabb alvállalkozókkal végeztetni a zöld területek gondozását

Az alpolgármester Grőber Attila ellenzéki polgármesterjelölt kritikáira reagált, amelyeket a zöld területek gondozásával kapcsolatban fogalmazott meg.

2024. Május 02. 08:05, csütörtök | Helyi

Nagy sikert aratott a Pannonia Reformata majálisa!

Nagyon sokan voltak kíváncsiak a Pannonia Reformata udvarában megtartott programokra, játékokra foglalkozásokra és vásárra.