Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2017. Július 19. 07:10, szerda | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt), MTI

Több száz ejtőernyős indult bevetésre a pápai Bázisrepülőtérről

Több száz ejtőernyős indult bevetésre a pápai Bázisrepülőtérről

Swift Response 2017 gyakorlaton részt vevő amerikai erők június 22. és július 22. közt az MH Pápa Bázisrepülőtérre települve, illetve onnan indulva hajtja végre a Romániába és Bulgáriába tervezett légidesszant-műveleteket.

Az Amerikai Egyesült Államok elkötelezett a béke és a szabadság védelmében, valamint a NATO céljainak megvalósításában - fogalmazott az Európában állomásozó amerikai szárazföldi erők parancsnoka július 18-án, a gyakorlat megtekintésekor. Az eseményen jelen volt dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök és David Kostelancik, a budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője is.

Frederick Ben Hodges altábornagy kiemelte: a múlt évi varsói csúcson a NATO-nemzetek elkötelezték magukat abba az irányba, hogy katonapolitikai váltást hajtanak végre, a „biztosításról áttérnek az elrettentésre”. Ahhoz pedig, hogy ez valós legyen, demonstrálnunk kell, milyen képességekkel rendelkezünk - fogalmazott. A parancsnok hozzátette: Magyarország nagyszerű szövetséges, stratégiai elhelyezkedése nagyon előnyös egy ilyen gyakorlat szempontjából. A magyar fegyveres erők nélkül sokkal nehezebb dolgunk lenne abban, hogy biztosítjuk a békét és biztonságot teremtünk Kelet-Európában - hangsúlyozta.

Dr. Benkő Tibor, Honvéd Vezérkar főnök elmondta, a gyakorlatsorozatban három gyakorlati mozzanat vezetését magyar parancsnokok végzik magyar katonai szervezetek és nemzetközi erők bevonásával. A közelmúltban Győrnél a folyón való átkelés biztosítását gyakorolták, múlt héten Szolnokon mutatták be a különleges erők képességeinek alkalmazását, csütörtökön pedig a Bakonyban tartják meg a Bátor Harcos gyakorlatot. A pápai gyakorlatban a Magyar Honvédség mint befogadó, nemzeti támogató, kiszolgáló, biztosító feladatot ellátó kötelék vesz részt - tette hozzá.

A vezérkarfőnök azt mondta: a jól megtervezett, megszervezett és körültekintően vezetett gyakorlat nagyszerű lehetőséget biztosít katonáink felkészítéséhez, a gyakorlatok közös végrehajtásához, annak tervezéséhez és vezetéséhez egyaránt.

David Kostelancik, a budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője hangsúlyozta: a különböző külső fenyegetések megkövetelik azt, hogy azokra dinamikus válaszok szülessenek. „Vállvetve kell küzdenünk és gyakorolnunk annak érdekében, hogy az összes NATO-szövetségesünk biztonságát, szuverenitását tudjuk garantálni” - fogalmazott.

A gyakorlatról szóló sajtótájékoztatót követően Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes az MTI-nek kiemelte: Magyarország kormányát a döntéseiben elsősorban a magyar emberek biztonsága vezérli. Ezt bizonyította akkor is, amikor az illegális és ellenőrizetlen migráció elérte Magyarországot. A magyar katonák azóta is a rendőrséggel közösen a felépített biztonsági határzár mögött védik a magyar embereket - tette hozzá. Mint mondta, a biztonság a vezérlőelve ezeknek a gyakorlatoknak is. Az államtitkár a rendezvényen adta át Frederick Ben Hodgesnak a Magyar Érdemrend Középkeresztje katonai tagozata kitüntetést, melyet Áder János köztársasági elnök adományozott az Európában állomásozó amerikai szárazföldi erők parancsnokának.

A Swift Response 2017 gyakorlat a Saber Guardian 2017 gyakorlatsorozat - az Amerikai Egyesült Államok szárazföldi haderejének Európában állomásozó katonai szervezete által vezetett nagy láthatóságú kiképzési esemény - része, amelyhez több NATO-tagország, köztük Magyarország is csatlakozott. A 18 egymáshoz kapcsolódó gyakorlatsorozatban csaknem 45 ezer katona vesz részt - mondta az MTI kérdésére Frederick Ben Hodges.

Az amerikai vezetésű Swift Response 2017 gyakorlaton a részt vevő amerikai erők, köztük a 173. Lövészdandár és a 2. Páncélos Felderítő Ezred kijelölt állománya június 22. és július 22. közt az MH Pápa Bázisrepülőtérre települve, illetve onnan indulva hajtja végre a Romániába és Bulgáriába tervezett légideszant-műveleteket.

Fotó: mti

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 18:27, péntek | Helyi

Itt van a Játékfesztivál szombati fellépője

Lovasi András és Leskovics Gábor közös zenekara ad koncertet a pápai Fő téren!

2024. Április 19. 14:46, péntek | Helyi

Pápán lép fel Miller Zoltán

Miller Zoltán: Az igazi sikert az jelenti, ha képesek vagyunk értékelni mindazt, amit elérünk

2024. Április 19. 13:31, péntek | Helyi

Baleset az új 83-ason Tétnél!

A középső szalagkorlátnak ütközött egy személyautó a 83-as főút Pápa felé vezető oldalán, Tét közelében.