Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2017. Május 05. 14:52, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

4,25 milliárd forintot kap Pápa a TOP első körében

4,25 milliárd forintot kap Pápa a TOP első körében

A veszprémi Megyeháza épületében hirdették ki ma délután a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program elsőkörös felhívására benyújtott támogatási kérelmek elbírálásának eredményeit.

Pápa 18 milliárdból 4 milliárdot elnyert

Kovács Zoltán, Veszprém megyei fejlesztési biztos gratulált Pápa városának, hogy a kihirdetett 18 milliárd forintból több mint 4 milliárdot elnyert. - Úgy gondolom, hogy a város azt a több évtizedes lemaradást, melyet a szocializmusban szerzett, szép lassan ledolgozza és a megye északi részén egy olyan mikrotérségi központ alakul ki, amely a jövőt illetően - akár reptérrel, akár kétszer kétsávos úttal összekötve Győrrel - fontos gazdasági és társadalomfejlesztési központ lehet - fogalmazott az országgyűlési képviselő hozzátéve, 1992 óta van a városnak komoly fejlesztési koncepciója, mely több lépcsőben valósulhatott meg, most ismét egy ugrás következhet a városfejlesztést illetően.

Áldozó Tamás polgármester elmondta, a szóban forgó 4,25 milliárd forint be fog épülni a város költségvetésébe, így a 11 milliárdos főösszeg több mint fele fejlesztési forrás lesz 2017-ben. Jórészt komplex programokról van szó, így nemcsak a város egy-egy pontján kell számítani beavatkozásokra, hanem elszórtan, városszerte.

Nyertes pályázatok:

  • A fenntartható közlekedésfejlesztés elnevezésű projekt, melyben körforgalomépítése, városkapuk és gyalogátkelőhelyek kialakítása, kerékpárút építése szerepel, 500 millió forintból.
  • Az 1000 milliós zöld város nevet viselő projektből teljesen megújul a Várkert és az Erzsébet liget.
  • 800 millió forintot költhet el a város az Ipari Parkban út, kerékpárút és körforgalom építésére, buszmegállók kialakítására
  • Környezetvédelmi beruházásként megvalósulhat a Lehel utcai részben burkolt, részben nyitott Tapolca meder teljes megújítása, kiküszöbölve minden olyan szennyező forrást, mely a csapadékvíz elvezető árokba nem kerülhet.
  • 500 millió forintból megújul a piac épülete és környéke
  • 150 millió forintot nyert Pápa szociális alapszolgáltatások fejlesztésére. Ebből az összegből a Fogyatékosok Nappali Intézetében ellátotak fognak új otthonra találni a régi vérellátó épületében
  • A foglalkoztatási paktum megvalósítására 900 millió forint áll majd rendelkezésre. Ez a jelenleg munkanélküliek képzését, kompetenciáik növelését jelenti, így segítve őket munkahelyhez.

Még öt pályázatról nincs, vagy nem ismert a döntés

A hét nyertes pályázat mellett további négy pályázat elbírálását még nem hozták nyilvánosságra és további egy pályázatról később hoznak döntést.

Két pályázat nem nyert, egyet visszavontak

A város sikertelenül pályázott a Zsinagóga felújítására, a Fenyveserdő Bölcsőde épületének újjáépítésére, továbbá egy pályázatot időközben visszavontak, így az Ipari Parkba tervezett napelempark sem fog ilyen módon megvalósulni.

Minden várakozást felülmúl

- Pápa város szereplése minden várakozást felülmúlt. Persze, jó lett volna, ha a Zsinagógát is fel tudjuk újítani, vagy ha új bölcsődét tudunk építeni, de nem lehetünk telhetetlenek. Még csak az első fordulón vagyunk túl és nem szeretnék semmit elkiabálni, de azt elmondhatjuk, hogy Pápa nagyon jól szerepelt megyei összevetésben a pályázati pénzek odaítélésekor és ezért szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik ebben részt vettek. A névtelen bírálóknak, akik szakmailag értékelték a pályázatokat, a pályázatok elkészítésében részt vevőknek, Polgárdy Imre elnök úrnak, aki szintén támogatott minket és nem utolsó sorban Kovács Zoltán volt polgármester úrnak. Örülök annak, hogy az 1998-ban megkezdett közös munkát együtt tudjuk tovább folytatni, ezekben az eredményekben nagy szerepe van annak, hogy teljes az összhang közöttünk a város fejlesztését illetően.

Kikérik a lakosság véleményét

A nyertes pályázatokat az önkormányzat első körben szeretné a lakosság elé tárni és minden fórumot kihasználva meghallgatni a pozitív, vagy negatív észrevételeit. - A célok egyértelműek, de a megvalósukhoz vezető út lehet többféle. Szeretnénk minden véleményt figyelembe venni, ami gazdagítja ezeket a pályázatokat. Azt szokták mondani, hogy a "vásár után minden paraszt okos", mi azt szeretnénk, ha a vásár előtt lennénk okosak - fogalmazott a polgármester hozzátéve, az építési engedélyeztetési tervdokumentáció után kiírhatják a közbeszerzési eljárásokat, a látványos munkálatok pedig legkorábban idén ősszel kezdődhetnek meg, de javarészt 2018-ban zajlanak majd.

A veszprémi Megyeházán tartott sajtótájékoztatón Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke elmondta,az elsőkörös pályázatok közül 36 még elbírálásra vár, a második körben pedig további 13,7 milliárd forintot nyerhetnek majd el a megye települései.

Kovács Zoltántól megtudtuk, a települések támogatási igénye a megyében több mint 53 milliárd forint volt. Eddig 117 nyertes pályázatot neveztek meg, 6,2 milliárd forint odaítélése pedig még elbírálás alatt áll. A megyei fejlesztési biztos elmondta, hogy Veszprém 12 milliárd forint támogatáshoz jut pályázat benyújtása nélkül, a Modern Városok program keretében.

Nagyacsád, Ugod, Takácsi és Homokbödöge

A Pápa környéki települések közül Nagyacsád 31 millió forintot, Ugod 68 milliót, Pápateszér pedig 139 milliót nyert el óvodafejlesztésre, Takácsi 46 milliót csapadékvízelvezető rendszerének rekonstrukciójára, Homokbödöge az iskola energetikai korszerűsítésére pedig 25 milliót.

Ajka tized annyit sem kap, mint Pápa

Összehasonlításképpen a Pápának megítélt 4,25 milliárd forinthoz képest a hasonló méretű Ajka mindössze 310 millió forintot nyert el első körben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.