Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2015. Augusztus 02. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Több mint 1100 nyugdíjkorhatárt elérő pedagógus kérte további foglalkoztatását

Több mint 1100 nyugdíjkorhatárt elérő pedagógus kérte további foglalkoztatását

A 2014/15-ös tanévben 1173, a nyugdíj korhatárt elérő pedagógus esetében érkezett kérelem továbbfoglalkoztatásra, ebből eddig 543 esetben született támogató döntés.

Derül ki Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkárának egy írásbeli kérdésre adott válaszából. A kérelmek nagy része megbízási szerződéssel, óraadóként történő továbbfoglalkoztatásra vonatkozik.
A parlamenti államtitkár az LMP-s Ikotity István kérdésre az Országgyűlés honlapján közzétett válaszában jelezte: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik)) 2013. január elsejével átvette a korábban önkormányzati fenntartású köznevelési intézmények fenntartói feladatait, ezért csak ettől az időponttól tudják a kért adatokat megadni.

A kormány elé döntésre került kérelmeket ismertetve közölte: a 2013/2014-es tanévben 1321 kérelemből 1055-t támogattak, míg a most zárult tanévben 1173 kérelem érkezett és eddig 543 esetben született pozitív döntés. 373 kérelem esetében még nincs válasz - ismertette.

A Klik fenntartásában töltött két teljes tanévet vizsgálva megállapítható, hogy a benyújtott kérelmek döntő többsége megbízási szerződéssel, óraadóként történő továbbfoglalkoztatásra vonatkozott vagy vonatkozik - mutatott rá Rétvári Bence, aki jelezte: a közszférában alkalmazandó nyugdíjpolitikai elvekről szóló kormányhatározat tartalmazza a nyugdíjas pedagógusok továbbfoglalkoztatására irányuló eljárást.

A munkáltatói jogkör gyakorlóját döntése meghozatalában a kormány véleménye köti - rögzítette a parlamenti államtitkár.

Tájékoztatott arról is, hogy a 2014/2015-ös tanév végén 9234 olyan pedagógus volt a Klik állományában, akik az elkövetkező öt évben töltik be a rájuk irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt. Ez a pedagógusok összlétszámának mintegy 8 százalékát teszi ki.

A Klik folyamatosan tervezi a nyugdíjba vonuló pedagógusok feladatainak további ellátását - közölte az államtitkár.

Kormányzati szinten — többek között a nyugdíjba vonuló munkaerő pótlására — jött létre a Klebelsberg Ösztöndíj Program is, amelynek célja a tanári pályát választó egyetemi és főiskolai hallgatók motiválása pedagógusi hivatásuk gyakorlására, a pedagógusképzést követően pedig, álláshely biztosítása valamely, a Klik fenntartásában működő intézményben.

Címkék: nyugdíj, pedagógus, tanár

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.