Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2024. Január 19. 14:39, péntek | Helyi
Forrás: PVE

Tisztelgés Vajda Péter emléke előtt

Tisztelgés Vajda Péter emléke előtt

Január hónap végi születési évfordulója alkalmából, a Veszprém vármegyei, Pápa melletti Vanyola községben idén is megemlékeztek tisztelői Vajda Péter reformkori irodalmárról, természetbúvárról, pedagógusról, társadalomkritikusról, aki Petőfi Sándor költő, forradalmár, valamint 1848–49 előfutárának tekinthető.

A helyi önkormányzat szervezésében tartott megemlékezéshez ezúttal is csatlakoztak a pápai Petőfi Városbarát Egylet (PVE) Vajda Péter Emlékház Baráti Körének önkéntesei, a lovászpatonai Bánki Donát Általános Iskola diákjai, továbbá a Vanyolai Asszonykórus tagjai, akik verses-dalos műsorukkal színesítették az ünnepi rendezvényt.

A vanyolai Vajda Péter Emlékház néhai tisztaszobájában – ahol a település híres-neves szülötte 1808. január 20-án meglátta a napvilágot – gyülekezett a szép számú emlékező, akiket a Himnusz hangjai után Strommerné Bíró Hajnalka kulturális munkatárs köszöntött, majd Varga Rita polgármester üdvözlőbeszéde következett.

A községvezető kiemelte, hogy idén 205 éve annak, hogy a vanyolai nincstelen jobbágyszülők fia 1819-ben a soproni evangélikus főiskolára került, ahol nélkülözések árán, de kitűnően tanult. 190 esztendeje annak, hogy 1834-ben Németországban és Angliában tett utazásokat, s hogy a Lipcsében megjelent Garasos Tár című, korabeli, népszerű ismeretterjesztő lap szerkesztőjévé vált. 180 éve, hogy 1844-ben nyomtatásban akarta megjelentetni bátor, határozott társadalmi-politikai-erkölcsi nézeteit kifejező beszédeit, haladó gondolatait, amit végül a hatalom megakadályozott.

A PVE Vajda Péter Emlékház Baráti Körének katalizátora, Kerecsényi Zoltán lokálpatrióta a polihisztor természet szépségeit, a szabadság eszméjét és nem utolsó sorban istenkeresését kifejező elbeszéléseiből, prózai költeményeiből idézett máig megfontolandó részleteket.

Mint összefoglalójában hangsúlyozta, a csak harmincnyolc évet élt Vajda Péter újra és újra alaposan szemügyre vette az őt körülvevő dolgokat; olyanokat, amik nem emberi kéz termékei: az égitesteket, a hegyeket, a folyókat, a növény- és állatvilágot. Kellő bölcsességgel, türelemmel, vigasszal, biztonságérzettel morfondírozott, írt mindezekről, érezve, tudva, hogy nincsen egyedül az univerzumban. Bizony, nem volt hitetlen ember, víziói egy jobb, élhetőbb jövendőről nem voltak alap nélküliek – nyomatékosította Kerecsényi Zoltán.

A 2024. évi, Vajda Péter emléke előtt tisztelgő program gyertyagyújtással, koszorúk elhelyezésével zárult az emlékház falai között, végül szeretetvendégség várt minden résztvevőre a falu kultúrotthonában.

A tisztelet koszorúit Baloghné dr. Pölöskei Hedvig jegyző, Varga Rita polgármester, Kerecsényi Zoltán lokálpatrióta, Fehér Mária ny. címzetes főjegyző helyezték el Vajda Péter születésének helyén, az emlékház valamikori tisztaszobájában, a polihisztor emlékportréja alá.

(Forrás: PVE-Hírlevél,
fotók: PVE)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 14:17, vasárnap | Helyi

Mind a négy belvárosi közle rendbetételével végeztek a Pápai Polgárok

A Pápai Polgárok arra kívánják felhívni a városlakók és a városvezetés figyelmét, hogy a pápai közlék turisztikai desztinációk is lehetnének, ha megfelelően karban és tisztán lennének tartva.

2024. Április 28. 14:00, vasárnap | Helyi

Május elsején ezúttal is ébresztőt fújnak a Pápai Fúvósok - Mutatjuk az útvonalat

Szokásukhoz híven május első napján újra teherautóra ül Pápa Város Fúvószenekara és zenével ébreszti a város lakóit.

2024. Április 28. 08:33, vasárnap | Helyi

Katonai menetoszlopra kell számítani hétfőn Pápa térségében

Nemzetközi katonai logisztikai gyakorlat miatt érkeznek a járművek.

2024. Április 27. 07:59, szombat | Helyi

Elfogadta a rendőrség beszámolóját a Képviselő-testület

Rausz István rendőr ezredes 2024. április 25-én számolt be a rendőrkapitányság 2023. évi tevékenységéről.