Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2013. Január 13. 14:19, vasárnap | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.)

Tisztelet az élőknek, kegyelet a holtaknak - 70 éve történt a doni katasztrófa

Tisztelet az élőknek, kegyelet a holtaknak - 70 éve történt a doni katasztrófa

A Pápai Huszár Egyesület és a JMSZK közösen szervezett megemlékezést a doni áttörés 70. évfordulóján Pápán, a második világháborús emlékműnél.

A Pápai Huszár Egyesület rövid zenés-verses műsorát követően Kékesi István, Csót polgármestere idézte fel a második világháború talán legtragikusabb magyar vonatkozású eseményét. 1943. január 12-14 között a Szovjet hadsereg áttörte a magyar arcvonalat a Don kanyarnál. A 200 ezres seregből 120 ezren soha nem tértek haza. A gyengén felszerelt 2. magyar hadsereg megfelelő ellátása sem volt megoldott, ráadásul a 30-40 fokos hideg is megtizedelte már harc nélkül is a honvédeket. A tragédiához az is nagyban hozzájárult, hogy a 200 ezer fős seregnek 200 km hosszan kellett volna helytállni, ami egy jól felszerelt alakulatnak is túl hosszú arcvonal lett volna. A szovjet hadsereg 1943. január 13-án indított hadműveletet. Január 17-ére a második magyar hadsereg már felbomlóban volt - idézte fel a történteket a polgármester.

Emlékezzünk az iszonytató kínok közt, leírhatatlan fájdalmakkal küzdőkre, akik szinte még alig éltek. Hajtsunk fejet előttük, akiket a háború pokla, az ember aljasság, az erőszak fosztott meg életüktől. Mert az ember tudja, akik elmentek, vissza nem térhetnek sohasem. Mert az ember érzi, nem hal meg az, akire emlékeznek. Akik elmentek az életet hagyták vissza, hogy tovább fényesedjen, hogy tovább emeljen új hajtásokat, hogy minden nap felmutassa: jóra születtünk - fogalmazott Kékesi István.

Az emlékező beszédet követően koszorúzás, trombitaszó, majd a Szózat eléneklése következett. A megemlékezés gyertyagyújtással ért véget.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 17:35, péntek | Helyi

Bölcsődét avattak Mihályházán

Biztonságos és kiszámítható környezetet teremt a kormány a családok számára - hangsúlyozta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára pénteken a Manóvár Mini Bölcsőde átadása Mihályházán.

2024. Május 03. 09:32, péntek | Helyi

Grőber Attila: Több mint 20 millió forintba került a most felbontásra kerülő, tavaly megépített aszfalt a Kossuth utcán

Az ellenzéki polgármesterjelölt szerint tervezettebben és gondosabban kell egy várost fejleszteni.

2024. Május 03. 08:07, péntek | Helyi

Lezárja a MÁV az Acsádi úti vasúti átjárót

A lezárás idején sem gyalogosan, sem pedig közúti járművel nem lehet majd áthajtani a kereszteződésen.

2024. Május 02. 20:00, csütörtök | Helyi

Magyar Péter Pápán: Napról-napra többen vagyunk

Városunkba is ellátogatott Magyar Péter, a Talpra Magyarok közösségének vezetője, a TISZA párt alelnöke, aki mintegy ezer fős tömeg előtt tartott politikai nagygyűlést.