Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2023. November 10. 11:45, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt), Pápai Rk.

Téli gumikat kínált az interneten, a csalók becsapták

Téli gumikat kínált az interneten, a csalók becsapták

Folyamatosan támadnak a marketplace-csalók!

Egy 74 éves herendi férfi használt autógumikat hirdetett eladásra egy népszerű közösségi médiafelület online piacterén. A jelentkező külföldi vevő az előzetes egyeztetést követően a hirdetőportálon keresztül e-mailt küldött neki, amiben az állt, hogy a vételárat már kifizették, ugyanakkor átutalásához és a szállítás egyeztetéséhez az eladó banki adatai szükségesek. A későbbi sértett ezután egy közismert futárszolgálat nevében megküldött linkre kattintva a látszólag a céghez tartozó űrlapot ki is töltötte a kért bankszámla- és kártyaadatokkal, majd a felkínált jóváhagyásokat nyugtázta, és megadta a kapott banki visszaigazoló kódokat.

Ezután meglepetésére nem a pénz beérkezéséről kapott értesítést, hanem bankjától hívták, hogy utalt-e nagyobb összeget mostanában. Erre azt felelte, hogy nem utalt senkinek, hanem éppen ő vár pénzt egy külföldi vevőtől. Ezután tanácsolták neki, hogy tegyen feljelentést, mert számlájáról több mint 7 millió forintot leemeltek.

A Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának tanácsai:
Személyes és pénzügyi adataink nagy értéket képviselnek. Ha ezekhez illetéktelenek hozzáférnek, komoly anyagi károkat is okozhatnak. A bűnözők megtévesztő telefonhívásokkal, e-mailekkel és közösségi oldalakon keresztül küldött üzenetekkel próbálnak meg hozzájutni a felhasználók adataihoz.

Bankszámla- és kártyaadatainkat semmilyen körülmények között ne adjuk ki idegeneknek! Belépési jelszavainkat és a kártya hátoldalán található CVC-kódot a hivatalos ügyintézés során nem kérik, ugyanakkor ennek ismeretében illetéktelenek online tranzakciókat tudnak végrehajtani a bankkártya fizikai jelenléte nélkül is.

Soha ne adjuk meg banki adatainkat egy idegen forrásból származó linkre kattintva!
Az online térben elkövetett csalások megelőzéséről további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a https://kiberpajzs.hu/ oldalán talál.

Fotó: Pixabay

Címkék: csalás, marketplace

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 09:32, péntek | Helyi

Grőber Attila: Több mint 20 millió forintba került a most felbontásra kerülő, tavaly megépített aszfalt a Kossuth utcán

Az ellenzéki polgármesterjelölt szerint tervezettebben és gondosabban kell egy várost fejleszteni.

2024. Május 03. 08:07, péntek | Helyi

Lezárja a MÁV az Acsádi úti vasúti átjárót

A lezárás idején sem gyalogosan, sem pedig közúti járművel nem lehet majd áthajtani a kereszteződésen.

2024. Május 02. 20:00, csütörtök | Helyi

Magyar Péter Pápán: Napról-napra többen vagyunk

Városunkba is ellátogatott Magyar Péter, a Talpra Magyarok közösségének vezetője, a TISZA párt alelnöke, aki mintegy ezer fős tömeg előtt tartott politikai nagygyűlést.