Városlista
2019. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Április 15. 13:53, hétfő | PR

Szivattyúk felhasználása kertünkben

Szivattyúk felhasználása kertünkben

Szivattyúkra számos esetben szükségünk lehet, nem csak ipari, nagyüzemi felhasználáskor, hanem kertünkben, például medencék, kutak, halastavak, szökőkutak, öntözőrendszerek kiépítésekor is.

A szivattyúknak alapvetően két fajtáját különböztetjük meg: víz- és zagyszivattyú. Zagyszivattyú használata akkor indokolt, ha az elszállítandó folyadék nagyobb mennyiségű zagyot, az az szilárd anyagot tartalmaz.
Nagynyomású szivattyúkra szükség lehet építkezéseken, mezőgazdaságban, nagyüzemi munkák ellátásakor, csak úgy, mint például tűzoltáshoz, vagy víz elszállításra nagy távolságokon; ám a szivattyúk otthonunkban, saját kertünkben is számos helyzetre megoldást nyújtanak.
Vízszivattyút használunk kertekben, medencék építésénél, öntözőrendszerek kialakításánál, vízátemelési feladatok elvégzésére, szennyezett víz emelésére és elszállítására, kerti kutak kiépítésénél, kerti tavak, halastavak vízpótlására, vagy például szökőkutak telepítésére is.

Hogyan válasszuk ki az ideális szivattyút?

A vízszivattyú kiválasztásánál érdemes szem előtt tartani a legfontosabb szempontokat. A víz lehet tiszta, ám a legtöbb esetben szennyezett, szilárd anyagokat is tartalmaz, így a szivattyú szemcseméretét annak megfelelően érdemes kiválasztani, hogy várhatóan mennyire szennyezett vizet kell majd elszállítania. Ez az érték a pár mm-től egészen 30 mm-ig terjedhet, és még tovább.
Attól függően, hogy hol telepítjük a kerti szivattyút, fontos lehet, hogy milyen hangosan, vagy éppen halkan tud operálni. Ez főleg olyan esetekben fontos, amikor a készüléket a közvetlen életterünkhöz, például a medencénkhez választunk.
A szivattyúk maximális emelési magassága és felszívási mélysége is eltérő, a kiválasztásnál mindenképpen vegyük figyelembe, hogy milyen mélységből lesz szükséges átemelni, felszívni a vizet, milyen mértékű emelésre lesz szükség az adott feladat elvégzéséhez. Szintén eltérő a kerti szivattyúk szállítóképessége (m³/h), szállítási kapacitása (liter/perc), és teljesítménye (lóerő) is.

A szivattyút legcélszerűbb a szükséges alkatrészekkel, kiegészítőkkel együtt megvásárolni, például a tűzoltáshoz szükséges többek közt tömlő, tömlőkapocs, áttétkapocs és nyomótömlő is.

A kiválasztáshoz minden esetben érdemes szakember segítségét kérni.

A szivattyúk karbantartása és alkatrészei

A szivattyút, csak úgy, mint bármilyen elektromos készüléket vagy autót, szükséges karbantartani, hiszen ennek köszönhetően akár több évvel is növelhetjük élettartamát. Amennyiben a forgó, kopó alkatrészeket rendszeresen ellenőrizzük, vagy ellenőriztetjük, úgy megelőzhetjük a komolyabb problémák kialakulását. Ezen felül érdemes rendszeresen, akár szezonálisan, vagy pár évente szakember ellenőrzését kérni, attól függően, hogy a szivattyú milyen gyakori használatban van.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Április 15. 18:08, hétfő | PR

Igazi szenzációval készül Erdős Csaba Alsóörsre

Kaszkadőr világsztár a Balaton parton

2019. Április 01. 15:46, hétfő | PR

Iskolát újítanak fel, sportcsarnokot építenek

Több mint 800 millió forint értékű iskolafelújítási és bővítési munkát nyert nyílt közbeszerzési pályázaton a Jánosik és Társai Kft. Szécsényben.

2019. Március 29. 10:44, péntek | PR

Ön melyik Chrysler modellt tudhatja magáénak?

A 300-at, Voyager-t, a PT Cruiser-t, a Neon-t, a Vision-t, a Viper-t, a Sebring-et, a Crossfire-t vagy a Grand Caravan-t?

2019. Március 13. 12:33, szerda | PR

Mit egyek a munkában?

Szeretnél egészségesen étkezni, de az estéidet főzés helyett inkább a családdal töltenéd? A munkahelyi menza nem a te világod? Íme néhány hasznos tipp az irodában dolgozók örök dilemmájára.