Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2019. Április 15. 13:53, hétfő | PR

Szivattyúk felhasználása kertünkben

Szivattyúk felhasználása kertünkben

Szivattyúkra számos esetben szükségünk lehet, nem csak ipari, nagyüzemi felhasználáskor, hanem kertünkben, például medencék, kutak, halastavak, szökőkutak, öntözőrendszerek kiépítésekor is.

A szivattyúknak alapvetően két fajtáját különböztetjük meg: víz- és zagyszivattyú. Zagyszivattyú használata akkor indokolt, ha az elszállítandó folyadék nagyobb mennyiségű zagyot, az az szilárd anyagot tartalmaz.
Nagynyomású szivattyúkra szükség lehet építkezéseken, mezőgazdaságban, nagyüzemi munkák ellátásakor, csak úgy, mint például tűzoltáshoz, vagy víz elszállításra nagy távolságokon; ám a szivattyúk otthonunkban, saját kertünkben is számos helyzetre megoldást nyújtanak.
Vízszivattyút használunk kertekben, medencék építésénél, öntözőrendszerek kialakításánál, vízátemelési feladatok elvégzésére, szennyezett víz emelésére és elszállítására, kerti kutak kiépítésénél, kerti tavak, halastavak vízpótlására, vagy például szökőkutak telepítésére is.

Hogyan válasszuk ki az ideális szivattyút?

A vízszivattyú kiválasztásánál érdemes szem előtt tartani a legfontosabb szempontokat. A víz lehet tiszta, ám a legtöbb esetben szennyezett, szilárd anyagokat is tartalmaz, így a szivattyú szemcseméretét annak megfelelően érdemes kiválasztani, hogy várhatóan mennyire szennyezett vizet kell majd elszállítania. Ez az érték a pár mm-től egészen 30 mm-ig terjedhet, és még tovább.




Attól függően, hogy hol telepítjük a kerti szivattyút, fontos lehet, hogy milyen hangosan, vagy éppen halkan tud operálni. Ez főleg olyan esetekben fontos, amikor a készüléket a közvetlen életterünkhöz, például a medencénkhez választunk.
A szivattyúk maximális emelési magassága és felszívási mélysége is eltérő, a kiválasztásnál mindenképpen vegyük figyelembe, hogy milyen mélységből lesz szükséges átemelni, felszívni a vizet, milyen mértékű emelésre lesz szükség az adott feladat elvégzéséhez. Szintén eltérő a kerti szivattyúk szállítóképessége (m³/h), szállítási kapacitása (liter/perc), és teljesítménye (lóerő) is.

A szivattyút legcélszerűbb a szükséges alkatrészekkel, kiegészítőkkel együtt megvásárolni, például a tűzoltáshoz szükséges többek közt tömlő, tömlőkapocs, áttétkapocs és nyomótömlő is.

A kiválasztáshoz minden esetben érdemes szakember segítségét kérni.

A szivattyúk karbantartása és alkatrészei

A szivattyút, csak úgy, mint bármilyen elektromos készüléket vagy autót, szükséges karbantartani, hiszen ennek köszönhetően akár több évvel is növelhetjük élettartamát. Amennyiben a forgó, kopó alkatrészeket rendszeresen ellenőrizzük, vagy ellenőriztetjük, úgy megelőzhetjük a komolyabb problémák kialakulását. Ezen felül érdemes rendszeresen, akár szezonálisan, vagy pár évente szakember ellenőrzését kérni, attól függően, hogy a szivattyú milyen gyakori használatban van.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 16. 10:31, kedd | PR

Sportcipő a gyerkőcöknek: ezeket a népszerű márkákat érdemes megismerni!

Amikor gyermekeink egészséges testi és szellemi fejlődéséről van szó, alapvető fontosságú, hogy odafigyeljünk az őket körülvevő tényezőkre.

2024. Április 09. 11:23, kedd | PR

A mobil kaszinó appok térnyerése Magyarországon: Kényelem, elérhetőség és biztonság

Az elmúlt években Magyarországon is egyre népszerűbbé váltak a mobil szerencsejáték-alkalmazások.

2024. Április 05. 22:27, péntek | PR

Hogyan legyünk jó gazdik? – Ingyenes oktatóanyagok a kutyatartás kihívásaira

A mai modern világban, ahol a technológiai fejlődés és a gyors élettempó dominál, sokan keresnek menedéket és nyugalmat a természetben, illetve házi kedvencek társaságában.