Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. Augusztus 21. 07:30, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Szent István király ma is utat mutat - Az államalapításra emlékezett a város

Szent István király ma is utat mutat - Az államalapításra emlékezett a város

A hagyományokhoz hűen az Erzsébet ligetben tartott emlékünnepséget a pápai önkormányzat augusztus 20-án, Magyarország születésének napján.

Takács Szabolcs kormánymegbízott ünnepi beszédében úgy fogalmazott, hogy első királyunk minden időben, minden politikai rendszerben utat mutatott. -A most augusztus 15-én 980 éve elhunyt Szent István király nemcsak államot hagyott ránk, nemcsak a közigazgatás alapjait, a mai megyerendszer elődjét, nemcsak keresztény kultúránk gyökereit fektette le, de magyar országot, magyar nemzetet is teremtett. Olyan európai nemzetet, amelyet 1017 éve a keresztény vallás tartott meg a kontinens közepén, az egységes hit kovácsolt össze, s ez határozta meg életmódunkat, fejlettségünket, nyelvünket, de még városaink látképét is - hangsúlyozta Takács Szabolcs hozzátéve, akinek öröksége van, annak feladata is van.

A szónok szerint Magyarország mára abban a szerencsés helyzetbe került, hogy a jelen igazolja az elmúlt évek magyarországi döntéseit. -Ma már sokan jönnek velünk és sokan jönnének utánunk. Szent István örökségét, az erős, egységes Kárpát-medencét építik újjá az elmúlt évek Közép-európai összefogásai. A magyar értékrend, amikor a munkának becsülete, a családnak és nemzetnek értéke, a hitnek ereje van. A ma születésnapját ünneplő magyar állam pedig az elmúlt kettő és az előttünk álló egy ciklusban visszatért a Szent István által meghatározott eredendő feladatához: hogy megóvja nekünk az általunk megszokott értékrendet és biztonságot - fogalmazott Takács Szabolcs.

Merjük újra álmodni, amit Szent István ezer esztendeje meg mert álmodni. Merjük megkeresni, megtalálni egymást és újra megragadni az idő közben elengedett kezeket. Merjünk mindannyian nemzetben, magyarságban és közösségben gondolkozni. A mi feladatunk Szent István örökségét méltón őrizve, a hétköznapokban ezen értékek mentén tovább haladni, s apróbb vagy nagyobb ügyekben tovább vinni Magyarország és a magyar-közép-európai értékrend zászlaját. Legyen ez az ünnep, Szent István király ünnepe, Magyarország születésnapja ne csak felhőtlen és örömteli, ne csak kenyérben, mulatságokban és borban gazdag, hanem öntudatos is mindannyiunk számára - zárta gondolatait a kormánymegbízott.

Az ünnepi beszéd után "Egy ország" címmel zenés-irodalmi összeállítást láthattak a jelenlévők Csomor Csilla és Kurkó József színművészek, valamint a Séllyei István Énekkar tagjainak közreműködésével. Az ünnepség koszorúzással zárult, az Országzászló emlékműnél.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 14:46, péntek | Helyi

Pápán lép fel Miller Zoltán

Miller Zoltán: Az igazi sikert az jelenti, ha képesek vagyunk értékelni mindazt, amit elérünk

2024. Április 19. 13:31, péntek | Helyi

Baleset az új 83-ason Tétnél!

A középső szalagkorlátnak ütközött egy személyautó a 83-as főút Pápa felé vezető oldalán, Tét közelében.

2024. Április 19. 09:28, péntek | Helyi

Figyelem, elindult a rendőrség akciója az utakon!

Ma reggel 6 órától 24 órán keresztül az egész vármegyében kint lesznek a sebességmérők az utakon.