Városlista
2018. június 18, hétfő - Levente

Hírek

2018. Június 12. 14:10, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Szállítógépek gyakorlatoznak a pápai bázison

Szállítógépek gyakorlatoznak a pápai bázison

Nyolc nemzet kilenc repülőgéppel képviselteti magát a június 10-22. közötti ETAP-T 18 elnevezésű szállítórepülőgép gyakorlaton.

Az Európai Védelmi Ügynökség, az Európai Légi Szállítási Parancsnokság, valamint az Európai Harcászati Légi Szállítási Központ szervezésében létrejött gyakorlatnak és a nyolc résztvevő nemzet katonáinak az MH Pápa Bázisrepülőtér ad otthont. A kilenc, nagyrészt C-130 típusú gép Pápát kiinduló bázisként használva hajt végre együtt megtervezett, összetett harcászati feladatokat éjjel és nappal egyaránt. A résztvevők kiképzési céljai a hadműveleti tervezés, a repülőműszaki együttműködés, ejtőernyős kiképzés, légi dobások, logisztikai feladatok megoldása, különböző repülési eljárások gyakorlása, éjszakai repülés.

A feladatok végrehatására Magyarország kijelölt légtereiben kerül sor, különböző magasságokban, éjjeli és nappali fényviszonyoknál. A kombinált légiműveleteket az érvényes magyarországi és nemzetközi szabályzók szerint hajtják végre a repülésbiztonság és a lakosság nyugalmának maximális szem előtt tartásával. Vicai Zoltán alezredestől, az MH Pápa Bázisrepülőtér parancsnokhelyettese elmondta, a vadászrepülőgépekhez képest elenyésző hanghatással jár a szállítógépek le és felszállása, ennek ellenére kérik a lakosság türelmét és megértését.

Az MH Pápa állománya felkészülten látja el a nyolc nemzet kilenc repülőgépének hatékony kiszolgálását és biztonságos üzemeltetését. Vicai Zoltán hagsúlyozta, a repülés mellett számos olyan háttértevékenységet végeznek egy-egy ilyen gyakorlat során a pápai bázison, melyek a lakosság számára nem láthatók, mégis elengedhetetlenek ahhoz, hogy sikeres legyen a gyakorlat.

A Magyar Honvédség AN-26-os szállítórepülőgéppel, JAS-39 EBS HU repülőgéppel, MI-8 és MI-17 helikopterrel, KUB és MISTRAL légvédelmi rendszerekkel és további kiszolgáló eszközökkel vesz részt a gyakorlaton.

Ezek érdekelhetnek még

2018. Június 18. 09:02, hétfő | Helyi

Vasúti jelzőtáblát rongált meg

A Pápai Rendőrkapitányság 19030/491/2018. bűnügyi számon közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény bűntettének gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen.

2018. Június 18. 07:27, hétfő | Helyi

A Vegas Showband koncertje és a tűzijáték zárta az idei Játékfesztivált

Ma is színes programok várták a kicsiket és a nagyokat a Várkertben és a Fő téren.

2018. Június 17. 08:36, vasárnap | Helyi

Délután játék, este buli - Folytatódott a Játékfesztivál

Rengeteg ember mozdult meg a városban a Pápai Játékfesztivál második napjának programjai miatt.

2018. Június 16. 08:25, szombat | Helyi

Megkezdődött a 28. Pápai Játékfesztivál

A háromnapos rendezvény első napján is volt már játék és szórakozás kicsiknek és nagyoknak. Az Ocho Macho fergeteges koncertet adott a Fő téren.