Városlista
2019. január 20, vasárnap - Sebestyén

Hírek

2018. Június 12. 14:10, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Szállítógépek gyakorlatoznak a pápai bázison

Szállítógépek gyakorlatoznak a pápai bázison

Nyolc nemzet kilenc repülőgéppel képviselteti magát a június 10-22. közötti ETAP-T 18 elnevezésű szállítórepülőgép gyakorlaton.

Az Európai Védelmi Ügynökség, az Európai Légi Szállítási Parancsnokság, valamint az Európai Harcászati Légi Szállítási Központ szervezésében létrejött gyakorlatnak és a nyolc résztvevő nemzet katonáinak az MH Pápa Bázisrepülőtér ad otthont. A kilenc, nagyrészt C-130 típusú gép Pápát kiinduló bázisként használva hajt végre együtt megtervezett, összetett harcászati feladatokat éjjel és nappal egyaránt. A résztvevők kiképzési céljai a hadműveleti tervezés, a repülőműszaki együttműködés, ejtőernyős kiképzés, légi dobások, logisztikai feladatok megoldása, különböző repülési eljárások gyakorlása, éjszakai repülés.

A feladatok végrehatására Magyarország kijelölt légtereiben kerül sor, különböző magasságokban, éjjeli és nappali fényviszonyoknál. A kombinált légiműveleteket az érvényes magyarországi és nemzetközi szabályzók szerint hajtják végre a repülésbiztonság és a lakosság nyugalmának maximális szem előtt tartásával. Vicai Zoltán alezredestől, az MH Pápa Bázisrepülőtér parancsnokhelyettese elmondta, a vadászrepülőgépekhez képest elenyésző hanghatással jár a szállítógépek le és felszállása, ennek ellenére kérik a lakosság türelmét és megértését.

Az MH Pápa állománya felkészülten látja el a nyolc nemzet kilenc repülőgépének hatékony kiszolgálását és biztonságos üzemeltetését. Vicai Zoltán hagsúlyozta, a repülés mellett számos olyan háttértevékenységet végeznek egy-egy ilyen gyakorlat során a pápai bázison, melyek a lakosság számára nem láthatók, mégis elengedhetetlenek ahhoz, hogy sikeres legyen a gyakorlat.

A Magyar Honvédség AN-26-os szállítórepülőgéppel, JAS-39 EBS HU repülőgéppel, MI-8 és MI-17 helikopterrel, KUB és MISTRAL légvédelmi rendszerekkel és további kiszolgáló eszközökkel vesz részt a gyakorlaton.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Január 19. 15:55, szombat | Helyi

Edzőmeccsen találkozott a Perutz és az ETO

A Perutz FC csapata felkészülési mérkőzésen 2-0-ra kikapott az NB II-es pontvadászat 10. helyén álló WKW ETO FC Győr gárdájától.

2019. Január 18. 10:41, péntek | Helyi

Késsel a kezében próbálta meg kirabolni az egyik pápai dohányboltot egy maszkos nő

A Pápai Rendőrkapitányság a lakosság segítségét kéri.

2019. Január 18. 09:02, péntek | Helyi

Meghaladja az országos átlagot a pápai vásárlóerő

A Pápai Polgári Kör januári rendezvénye Projekt Partyval kezdődött, melyen dr. Áldozó Tamás polgármester egy friss kutatás eredményeit is ismertette a hallgatósággal.

2019. Január 17. 12:42, csütörtök | Helyi

Hat baleset az elmúlt héten

Az elmúlt héten – 2019. január 7. és 2019. január 13. között – a Pápai Rendőrkapitányság illetékességi területén hat közlekedési baleset helyszínén intézkedtek a rendőrök.