Városlista
2018. augusztus 19, vasárnap - Huba

Hírek

2018. Június 12. 14:10, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Szállítógépek gyakorlatoznak a pápai bázison

Szállítógépek gyakorlatoznak a pápai bázison

Nyolc nemzet kilenc repülőgéppel képviselteti magát a június 10-22. közötti ETAP-T 18 elnevezésű szállítórepülőgép gyakorlaton.

Az Európai Védelmi Ügynökség, az Európai Légi Szállítási Parancsnokság, valamint az Európai Harcászati Légi Szállítási Központ szervezésében létrejött gyakorlatnak és a nyolc résztvevő nemzet katonáinak az MH Pápa Bázisrepülőtér ad otthont. A kilenc, nagyrészt C-130 típusú gép Pápát kiinduló bázisként használva hajt végre együtt megtervezett, összetett harcászati feladatokat éjjel és nappal egyaránt. A résztvevők kiképzési céljai a hadműveleti tervezés, a repülőműszaki együttműködés, ejtőernyős kiképzés, légi dobások, logisztikai feladatok megoldása, különböző repülési eljárások gyakorlása, éjszakai repülés.

A feladatok végrehatására Magyarország kijelölt légtereiben kerül sor, különböző magasságokban, éjjeli és nappali fényviszonyoknál. A kombinált légiműveleteket az érvényes magyarországi és nemzetközi szabályzók szerint hajtják végre a repülésbiztonság és a lakosság nyugalmának maximális szem előtt tartásával. Vicai Zoltán alezredestől, az MH Pápa Bázisrepülőtér parancsnokhelyettese elmondta, a vadászrepülőgépekhez képest elenyésző hanghatással jár a szállítógépek le és felszállása, ennek ellenére kérik a lakosság türelmét és megértését.

Az MH Pápa állománya felkészülten látja el a nyolc nemzet kilenc repülőgépének hatékony kiszolgálását és biztonságos üzemeltetését. Vicai Zoltán hagsúlyozta, a repülés mellett számos olyan háttértevékenységet végeznek egy-egy ilyen gyakorlat során a pápai bázison, melyek a lakosság számára nem láthatók, mégis elengedhetetlenek ahhoz, hogy sikeres legyen a gyakorlat.

A Magyar Honvédség AN-26-os szállítórepülőgéppel, JAS-39 EBS HU repülőgéppel, MI-8 és MI-17 helikopterrel, KUB és MISTRAL légvédelmi rendszerekkel és további kiszolgáló eszközökkel vesz részt a gyakorlaton.

Ezek érdekelhetnek még

2018. Augusztus 19. 20:24, vasárnap | Helyi

Perutz: Döntetlen a Dunaharaszti MTK otthonában

Három forduló után is őrzi veretlenségét a Perutz FC, mely Ménfőcsanak után Dunaharasztiból is ponttal tért haza.

2018. Augusztus 19. 08:44, vasárnap | Helyi

Megújult a tapolcafői falumúzeum

Gyűjtést szerveztek a településrész lakosainak körében, így sikerült kibővíteni és megújítani a múltra jellemző tárgyakból álló tárlatot.

2018. Augusztus 18. 10:35, szombat | Helyi

Súlyos baleset történt a 83-ason Gyarmaton

Gyarmat belterületén történt baleset a reggeli órákban, a 83-as számú főúton.

2018. Augusztus 17. 14:42, péntek | Helyi

Szeptember 1-ig elkészülnek a Huszár Óvoda felújításával

Majd két hónapja dolgozik a kivitelező az épület belső tereinek megújításán. A közel 50 milliós kormányzati és önkormányzati forrásból megvalósuló beruházás tanévkezdésre megvalósul.