Városlista
2018. október 18, csütörtök - Lukács

Hírek

2018. Június 12. 14:10, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Szállítógépek gyakorlatoznak a pápai bázison

Szállítógépek gyakorlatoznak a pápai bázison

Nyolc nemzet kilenc repülőgéppel képviselteti magát a június 10-22. közötti ETAP-T 18 elnevezésű szállítórepülőgép gyakorlaton.

Az Európai Védelmi Ügynökség, az Európai Légi Szállítási Parancsnokság, valamint az Európai Harcászati Légi Szállítási Központ szervezésében létrejött gyakorlatnak és a nyolc résztvevő nemzet katonáinak az MH Pápa Bázisrepülőtér ad otthont. A kilenc, nagyrészt C-130 típusú gép Pápát kiinduló bázisként használva hajt végre együtt megtervezett, összetett harcászati feladatokat éjjel és nappal egyaránt. A résztvevők kiképzési céljai a hadműveleti tervezés, a repülőműszaki együttműködés, ejtőernyős kiképzés, légi dobások, logisztikai feladatok megoldása, különböző repülési eljárások gyakorlása, éjszakai repülés.

A feladatok végrehatására Magyarország kijelölt légtereiben kerül sor, különböző magasságokban, éjjeli és nappali fényviszonyoknál. A kombinált légiműveleteket az érvényes magyarországi és nemzetközi szabályzók szerint hajtják végre a repülésbiztonság és a lakosság nyugalmának maximális szem előtt tartásával. Vicai Zoltán alezredestől, az MH Pápa Bázisrepülőtér parancsnokhelyettese elmondta, a vadászrepülőgépekhez képest elenyésző hanghatással jár a szállítógépek le és felszállása, ennek ellenére kérik a lakosság türelmét és megértését.

Az MH Pápa állománya felkészülten látja el a nyolc nemzet kilenc repülőgépének hatékony kiszolgálását és biztonságos üzemeltetését. Vicai Zoltán hagsúlyozta, a repülés mellett számos olyan háttértevékenységet végeznek egy-egy ilyen gyakorlat során a pápai bázison, melyek a lakosság számára nem láthatók, mégis elengedhetetlenek ahhoz, hogy sikeres legyen a gyakorlat.

A Magyar Honvédség AN-26-os szállítórepülőgéppel, JAS-39 EBS HU repülőgéppel, MI-8 és MI-17 helikopterrel, KUB és MISTRAL légvédelmi rendszerekkel és további kiszolgáló eszközökkel vesz részt a gyakorlaton.

Ezek érdekelhetnek még

2018. Október 18. 10:25, csütörtök | Helyi

Pápára látogatott az USA magyarországi nagykövete

David B. Cornstein nagykövet, aki a Nagykövetség C-12-es repülőgépén utazott, első alkalommal tett látogatást az MH Pápa Bázisrepülőtéren 2018. október 11-én.

2018. Október 18. 07:04, csütörtök | Helyi

Prostituáltaknak adta ki pápai és bakonykoppányi lakását

A Pápai Rendőrkapitányság több rendbeli prostitúció elősegítése bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást egy 32 éves bakonykoppányi nővel szemben.

2018. Október 17. 15:20, szerda | Helyi

800 négyzetméteres jégpálya épül az Esterházy-kastély udvarán

Mivel a piac ideiglenesen a Fő téri korcsolyapálya helyére költözött, idén a kastély udvarán hódolhatunk a téli sportnak.

2018. Október 17. 14:57, szerda | Helyi

A Teleki utca páratlan oldalán is megújul a járda

Tavaly épült újjá a gyalogút az utcában, a Weöres Iskola felőli oldalon, most pedig az út túlsó felén dolgoznak.