Városlista
2018. május 28, hétfő - Emil, Csanád

Hírek

2018. Február 12. 14:54, hétfő | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Süle Zsolt: Politikai haszonszerzés miatt adósítják el a pápaiakat

Süle Zsolt: Politikai haszonszerzés miatt adósítják el a pápaiakat

A jobbikos képviselő érvelése szerint az elmúlt évek "rendkívül gyenge politikai-gazdasági teljesítményét", az önkormányzati választások előtt egy kis szépségtapasszal kívánják javítani.

Mint ismeretes, a város képviselő-testülete múlt heti ülésén elfogadta a 2018-as költségvetést. A büdzsé tárgyalásakor éles vita bontakozott ki annak kapcsán, hogy nagyobb összegű, fejlesztési célű hitel felvételét tervezi a város vezetése. Unger Tamás alpolgármester az ülésen többek között azzal indokolta a hitelfelvételt, hogy a TOP-os pályázatok elkészítésekor a maximális összegre pályáztak, ezt el is nyerték, de már a tervezéskor látszott, hogy a projektek beavatkozási területén túl - ahhoz szervesen kapcsolódva - is kell fejlesztéseket végrehajtani, amiket a pályázati kiírás nem támogatott. A hitel forint alapú, változó kamatozású, amit lehet fix kamatra módosítani szükség esetén, visszafizetése 2021-ben indul meg és 15 év a törlesztési idő, a városnak évi 110 millió forintnyi összeget kell majd visszafizetnie.

Süle Zsolt szerint ugyan a költsévetés több pozitívumot is tartalmaz, mely elsősorban a fejlesztésekben valósul meg, mégis a büdzsé legnagyobb negatívuma véleménye szerint a szóban forgó hitelfelvétel. - Pápa városának nagy árat kell fizetnie ezekért a fejlesztésekért. Ekkora hitelfelvétel egyáltalán nem szükségszerű, ugyanakkor rendkívül nagy kockázatot hordoz magában a jövőre nézve - fogalmazott a képviselő hozzátéve, a több mint egymilliárdos hitel egyik felét a TOP-os projektek biztonságos végrehajtására, másik felét viszont nem határidős beruházásokhoz, esetleg látványprojektekhez veszik fel. Előbbivel kapcsolatban megjegyezte, a TOP-os pályázatokat úgy írták ki, hogy azokhoz saját forrást nem kell az önkormányzatoknak hozzárendelni. Süle Zsolt szerint a jelenlegi kormánypártok hibáztak, hiszen ha a TOP-os pályázatok elbírálása elhúzódott, akkor nem tudunk másra mutogatni, mint az országot nyolc éve irányító kormánypártokra - fogalmazott a politikus arra utalva, hogy idő közben megdrágultak az építőipari költségek.

A jobbikos képviselő szinte vállalhatatlan mértékűnek nevezte a hitel törlesztőrészletét. Mint mondta, az elmúlt években önerőből rendelkezésre álló fejlesztési forrásokat áttekintve, ilyen mértékű törlesztőrészlet fizetése mellett alig jutna pénz saját erőből fejlesztésre, továbbá váratlan események esetén nagyon nehéz helyzetbe kerülhetne a kötségvetés. - Kinek lehet az érdeke, hogy ezt a hatalmas mértékű hitelt felvegyünk? Úgy gondolom, csakis a most regnáló hatalom érdeke lehet, hiszen egyértelmű, hogy a politikai haszonszerzés motiválja a hitel felvételét. Az a cél, hogy az elmúlt évek rendkívül gyenge politikai-gazdasági teljesítményét az önkormányzati választások előtt egy kis szépségtapasszal javítsák - fogalmazott Süle Zsolt hozzátéve, ezzel az intézkedéssel Pápa városát adósságcsapdába kergetik, lakóit pedig adósrabszolgaságba kényszerítik.

A képviselő javaslata szerint mérsékelni kellene a hitel mértékét. Véleménye szerint a TOP-os projektek biztonságos megvalósításához 5-600 millió forint elegendő lenne - melyet biztonsággal kezelni tudna az önkormányzat - egyéb fejlesztéseket viszont néhány évvel elhalasztana és azokat saját forrásból valósítaná meg. Példaként említette a kastélykerítés újjáépítését, mely százmillió forintos tétel, továbbá az önkormányzat tulajdonában lévő bükkfürdői panzió 70 milliós felújítását. Mint mondta, addig nyújtózkodjunk, ameddig a takarónk ér.

Ezek érdekelhetnek még

2018. Május 27. 13:34, vasárnap | Helyi

Az első világháborúban elhunyt hősökre emlékeztek a református ótemplomban

Az első világháborúban hősi halált halt gyülekezeti tagok előtt tiszteleg az ótemplomban álló emléktábla, melyre koszorút helyeztek el a mai megemlékezésen.

2018. Május 26. 18:29, szombat | Helyi

Rembrandt-kiállítás nyílt a pápai Pannonia Reformata Múzeumban

A világhírű holland festőművész Isten ábrázolását mutatja be rézkarcokon a szombaton megnyílt tárlat.

2018. Május 25. 23:25, péntek | Helyi

Győzelemmel búcsúzott a hazai közönségtől a Perutz

Az NB III-as labdarúgó bajnokság utolsó előtti fordulójának nyitómeccsén a Pápai Perutz FC egy két tizenegyest, egy kiállítást és négy gólt hozó bajnokin győzelemmel búcsúzott erre az idényre hazai közönségétől.

2018. Május 25. 12:03, péntek | Helyi

Megnyílt a 22. Pápai Agrárexpo

Az agráriumban is a versenyképesség és a hatékonyság növelésére van szükség – mondta el nyitóbeszédében a frissen kinevezett agrárminiszter Pápán.