Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2024. Március 17. 08:28, vasárnap | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Statikusok és restaurátorok együtt dolgoznak - Képeken a Nagytemplomban zajló munka

Statikusok és restaurátorok együtt dolgoznak - Képeken a Nagytemplomban zajló munka

Jó ütemben halad a pápai Szent István Vértanú Plébániatemplom szerkezetmegerősítése, amely a rekonstrukció első lépése - írja a Veszprémi Érsekség honlapja.

A Veszprémi Főegyházmegye a pasztorális feladatokon túlmenően kiemelt figyelmet szentel az egyházra bízott épített örökség megóvására és anyagi lehetőségek szerinti fejlesztésére is. Ennek jó példája a pápai Szent István Vértanú Plébániatemplom rekonstrukciója.

Az elmúlt évtizedekben felújításokat ugyan végeztek a templomon, de jelentős állag- és állapotjavító beavatkozások nem történtek.

A tervezést megelőző felmérések során a templom falazott szerkezeteiben – a falakon, a boltöveken, a boltozatokon és a padlástéren – különböző nagyságú, mélységű és mértékű repedéseket tártak fel a szakemberek. Az aggasztó jelenség miatt elodázhatatlanná vált a templom szerkezeti megerősítése.

Orosz Árpád statikus kiemelte, rendkívül körültekintő volt az előkészítő folyamat.

– Szerencsére a szakemberek nem léptek át azon a tényen, hogy kívül-belül határozott repedéseket látunk a falon és elindítottak egy statikai felülvizsgálatot. Kiderült, hogy a tekintélyes tetőszerkezet – amely közel 25 méter szélességet hidal át – szétnyomja a templom falait. A padláson látható, hogy a teljes hosszfal belső oldalán, a boltozaktól három centiméterre elvált az oldalfal. Ennek eredményeként újabb repedések jelentek meg a boltívek közepén. Az állványokról közelről is meg tudtuk vizsgálni az adott falszakaszokat és akadt, ahol a habarcs már csak féloldalasan fogja a téglákat. Az csak idő kérdése, mikor pottyan onnan ki egy-egy tégla, amely így hiányozni fog a szerkezet erőjátékából. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy még akkor tudjuk megerősíteni a templomot, amikor a laikusok számára szinte még észrevehetetlenek ezek a repedések – összegzett a statikus.

Orosz Árpád elmagyarázta, egy speciális módszerrel, úgynevezett feszítőkábeles megerősítéssel hidalják át a problémát. Ez azt jelenti, hogy két szinten építenek be feszítőkábelt a templom koszorúszerű körbefogására. Ezeken kívül a boltvállakat is összefogják, amik kifelé elmozdultak a tető nyomása miatt.

– Más templomokban vonórúdszerűen bent vannak az acélszerkezetek. Ebben a templomban esztétikailag ez vállalhatatlan volt. Tehát abban kezdtünk gondolkodni, hogyan lehet fölülről megfogni, hogy a szerkezetek csak fönt, a padláson legyenek. Ez egy lényegesen drágább és körülményesebb megoldás, de így az acélhuzalokból gyakorlatilag semmit sem fogunk látni – hangsúlyozta Orosz Árpád, aki hozzátette még, ezzel a módszerrel már mintegy ötven templomban dolgoztak nagy sikerrel.

Heitler András DLA restaurátor, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanszékvezetője kifejtette, kollégájával Somogyi Márton festő-restaurátorral a szerkezeti, statikai megerősítéshez kapcsolódó restaurátori munka elvégzése most a feladatuk.

– Akadnak olyan felületek, ahol injektálni, stabilizálni kell a falazatnak, a boltozatnak a belső szerkezetét is, viszont sok helyütt ezeken a részeken kívül egy festett felület van. Franz Anton Maulbertsch freskói díszítik a templom falait, amelyeket mostanáig érintetlen, eredeti állapotukban tekinthettünk meg – igaz az idő előrehaladtával romlásnak indultak. A mester és segédei szekkótechnikával dolgoztak, így ezeknek a rétegeknek a megtartása nem a legjobb. Most az elsődleges feladatunk a festékrétegek stabilizálása, valamint a repedések mellett meglazult festékrétegek rögzítése, a falazat injektáló habarccsal való visszaforgatása, hogy az értékes falfestmények ne sérüljenek tovább – tudtuk meg.

Dr. Gréczi Zoltán fejlesztési igazgató tájékoztatása szerint az első ütemben már több feladatot is elvégeztek a szakemberek. Megerősítették a hajó, a szentély és a toronysisakok tetőzetét, a padlástérben folyamatban van a károsodott faszerkezetek bárdolása. Elbontották a két torony közti hidat, megépült az új rácsos szerkezet. Megépült a kupola belső állványzata, amelyről a szerkezeteket injektálással erősítik meg, és ennek segítségével a repedéseket közelről is meg tudják vizsgálni. A rendkívül értékes falfestések állapotát megvizsgálták és a műemléki dokumentációt is elvégezték. Közelről az is láthatóvá vált, hogy a freskók a korábban feltételezettnél rosszabb állapotban vannak.

A kormány a megkezdett és a tervezett, további felújítási munkákat 900 millió forinttal támogatta. Az első ütem kivitelezési munkái várhatóan az év első felében befejeződnek.

A homlokzatfelújítás (II. ütem) felmérési tervei és a kutatási dokumentációk elkészültek, a felújítási tervek készítése folyamatban van. A II. ütemre vonatkozó örökségvédelmi engedély, kiviteli tervek és a szükséges forrás rendelkezésre állása esetén – várhatóan 2024. nyarán – megindulhat a kivitelezői beszerzési eljárás.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 07:59, szombat | Helyi

Elfogadta a rendőrség beszámolóját a Képviselő-testület

Rausz István rendőr ezredes 2024. április 25-én számolt be a rendőrkapitányság 2023. évi tevékenységéről.

2024. Április 27. 07:37, szombat | Helyi

A Helyi Választási Bizottság szerint jogsértést követtek el ellenzéki jelöltek

Molnár Bálintot, Kovács Józsefet, Grőber Attilát, Vonnák Andreát, Vadász Krisztinát és Kerti Györgyit marasztalták el, miután Áldozó Tamás kifogást nyújtott be velük szemben.

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.