Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. Október 17. 07:17, hétfő | Belföld
Forrás: HírTV

Rossz lett a termés

Rossz lett a termés

Megkezdődött a szelídgesztenye-szüret Zengővárkonyban. A kis baranyai falu közelében van Magyarország legnagyobb összefüggő ültetvénye. Idén a nyár végi száraz idő miatt rossz a termés.

Zengővárkonyban évszázadok óta ugyanúgy szedik a szelídgesztenyét. Széles fa gereblyével húzzák össze és egy speciális fakalapáccsal törik fel. Annyi a változás, hogy már nem verik le hosszú botokkal a termést, megvárják, amíg magától lehullik. Évekkel ezelőtt majdnem a teljes faállomány elpusztult, mert egy kéregrák nevű betegség támadta meg a területet. Speciális oltóanyaggal ugyan sikerült megállítani a pusztulást, de sokkal kevesebb a termés. „Mindig kevesebb a gesztenye. Nagyon szerették a zengővárkonyi gesztenyét, Bajára vitték cukrászok, jobbra, balra elvitték és felvásárolták, de most nem olyan jó már mint volt. Kevés, nem érdemes idejönni érte” - mondta Fődi Istvánné.

Idén a nyár végi száraz idő sem tett jót a fáknak a gesztenyék kicsik maradtak és a minőség is rosszabb a megszokottnál. Egy kiló ára alig éri el az 500 forintot. „Nagyon sok volt a szárazság. Nem szép a gesztenye, be van sülve, rossz minőségű, úgyhogy nagyon sok helyen ezért nincs is takarítva a gesztenyés. Nagyon kevés fa van, ahol érdemes összeszedni a gesztenyét” - nyilatkozta Tamicza Józsefné.

Az első gesztenyefákat még a törökök elől menekülő magyarok ültették Zengővárkonyban, többségük 500-600 éves. (da)

hírTV

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.