Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2015. Február 11. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Ritkábban, több pénzt veszünk ki az automatákból

Ritkábban, több pénzt veszünk ki az automatákból

Hatott az ügyfelek bankolási szokásaira az egy évvel ezelőtt bevezetett ingyenes készpénzfelvétel. Nem állította meg a készpénzfelvétel ingyenessé tétele a bankszámlák megszüntetését. A lakosság rengeteg készpénzt halmozott fel tavaly, és több pénzt vett fel az ATM-ekből, mint korábban. A kártyás vásárlások népszerűsége nem csökkent - írja aVilággazdaság.

Kevesebb alkalommal, de esetenként több pénzt vettek fel a banki ügyfelek – számolnak be a bankok. Az OTP-nél például az érintett ügyfelek túlnyomó része igényelte a kedvezményt, és a készpénzigényét a két díjmentes lehetőséghez igazította.

Ez azt jelenti, hogy a korábbinál kevesebbszer vettek ki pénzt az automatákból, alkalmanként azonban nagyobb összeggel távoztak. A CIB-nél – ahol több mint 150 ezer ügyfél kérte az ingyenes készpénzfelvételt – úgy tapasztalják, a díjmentes tranzakcióknál nagyobb összeget vesznek fel az ügyfelek, mint azoknál, amelyekért fizetni kell.

Az OTP tapasztalatait támasztják alá a jegybanki statisztikák is. Ezek szerint 2013-ban összesen több mint 115 millió alkalommal vettek ki készpénzt belföldi ATM-ből a banki ügyfelek, 2014-ben azokban az első három negyedév során csak 78 milliószor, amiből arra lehet következtetni, hogy a teljes évet figyelembe véve körülbelül 10 százalékkal csökkent a készpénzfelvételek darabszáma. A felvett összeg ugyanakkor nem csökkent, sőt valamelyest még növekedhetett is. Az első félévben 5 százalékkal volt nagyobb mint 2013 hasonló időszakában.

Egy-egy tranzakció során egyre több pénzt vesznek fel az ügyfelek, 2013 első felében még 50 ezer forint alatt volt egy átlagos készpénzfelvétel összege, a tavalyi harmadik negyedévben viszont már a 60 ezer forintot is meghaladta.
A bankok szerint egyébként a havi 150 ezer forintos ingyenes limit jóval magasabb annál, amire az ügyfelek többsége igényt tart. Az OTP-nél és a CIB-nél is nagyjából 50 ezer forint körül vesznek fel készpénzt az ügyfelek, a jegybanki adatokból ennél valamivel magasabb átlag jön ki, 62 ezer forint körül vesznek fel pénzt egy átlagos bankkártyával havonta. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból egyébként az is kiderül, a banki ügyfelek havonta általában csak egyszer mennek készpénzért az ATM-ekhez.

A készpénzfelvétel ingyenessé tétele melletti egyik érv az lehetett, hogy így a lakosság továbbra is megtartja a bankszámláját, kevésbé kéri a munkáltatókat, hogy készpénzben adják oda a fizetését. A jegybanki adatok szerint azonban a háztartások tavaly az első kilenc hónapban így is megszüntettek 200 ezer bankszámlát, a természetes személyeknek szeptember végére alig 9,4 millió számlájuk maradt.

A lakosságnál lévő készpénz mennyisége ugyanakkor az első kilenc hónapban több mint 300 milliárd forinttal nőtt, és megközelítette a 3 ezer milliárd forintot. Bár sokat tartottak attól, hogy a kártyás vásárlásokra kedvezőtlen hatással lesz az ingyenes készpénzfelvétel, a belföldi kártyás vásárlásokat ez az intézkedés nem vetette vissza. A vásárlások száma 2014 első félévében 17, az értéke 18 százalékkal nőtt 2013-hoz képest. Ennek egyik oka lehetett, hogy a hitelintézetek ezeknél a tranzakcióknál jellemzően nem hárították át közvetlenül a tranzakciós illetéket a fogyasztókra, sőt sok banki akció feltétele éppen a gyakori kártyás vásárlás volt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: