Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2020. Február 20. 06:18, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Rendkívüli ülés tart a börtönzsúfoltsági kártérítésekről az Országgyűlés

Rendkívüli ülés tart a börtönzsúfoltsági kártérítésekről az Országgyűlés

Az Országgyűlés a börtönzsúfoltsági kártalanításokkal kapcsolatban tart rendkívüli ülést csütörtökön a kormányoldal kezdeményezésére.

A parlament 9 óra 30 perckor, napirend előtti felszólalásokkal kezdi munkáját, ezután kerül terítékre a kormány javaslata, amely a börtönzsúfoltsági kártalanításokkal kapcsolatos visszaélések megszüntetését célozza.

Az előterjesztés általános indoklása szerint a kormány elítéli a börtönviszonyokkal kapcsolatos fogvatartotti sérelmek kártalanítására indított perek körüli visszaéléseket, amelyek súlyosan sértik a társadalom igazságérzetét, és elkötelezetten védi a bűncselekmények áldozatainak jogait és érdekeit.

A kabinet "nemzeti konzultációt kezd annak érdekében, hogy olyan új szabályozás születhessen, amely híven tükrözi az állampolgárok véleményét" - áll az indoklásban.

A törvényjavaslat a nemzeti konzultáció eredményének megszületéséig, valamint az új szabályozás hatályba lépéséig felfüggesztené az alapvető jogokat sértő elhelyezési körülmények miatt megítélt kártalanítási összegek kifizetését. Emellett felhívná a kormányt egy olyan új szabályozás kidolgozására, amely megszünteti a fogvatartotti kártalanítási rendszerrel kapcsolatos visszaélések lehetőségét, illetve amelynek keretében a jelenleginél gyorsabb és hatékonyabb módon juthatnak érvényre az áldozatok és hozzátartozóik jogos követelései.

A kormány célja, hogy hosszú távon rendezze a büntetés-végrehajtási intézmények zsúfoltságát és javítsa a fogvatartottak elhelyezésének körülményeit.

A képviselőknek összesen öt órájuk van a javaslat megvitatására.

Az Országgyűlés rendkívüli ülése ezt követően napirend utáni felszólalásokkal zárul.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma