Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. Április 01. 20:26, szombat | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Rendhagyó kiállításmegnyitó az Esterházy-kastélyban

Rendhagyó kiállításmegnyitó az Esterházy-kastélyban

Nem is lehetett volna szokványos Salvador Dalí képeiből nyílt kiállítás nyitórendezvénye, hisz maga a művész sem nevezhető hétköznapi figurának.

Már a kastély keleti szárnyában található időszaki kiállítóterek bejáratánál érezhető volt, hogy itt valami egészen másról van szó, mint egy átlagos kiállítás esetében. A férfiak egy-egy pálcikára rögzített bajszot, míg a hölgyek álarcot kaptak, ezek hiányában ugyanis nem lehetett belépni a termekbe. Bagettet sem lehet minden kiállításmegnyitón enni, ám mivel Dalínak ez volt a kedvence és szinten mindenhová vitt egyet magával, egyértelmű volt, hogy a francia étel a kiállításáról sem hiányozhat. Dalí készített illusztrációt tarot kártyára is, ezért a vállalkozó kedvűeknek egy jósnő is a rendelkezésére állt.

De hogy valami szokványos is történjen, beszédeket is hallhatott a szép számú műkedvelő közönség. Boros Katalin, az Esterházy-kastélyt üzemeltető cég ügyvezetője köszöntötte a vendégeket, majd mutatta be röviden a három teremben látható kiállítást. Áldozó Tamás polgármester felidézte, két évvel ezelőtt Herendi Porcelán, tavaly az Ajka Kristály, idén pedig Salvador Dalí műveiből nyílt időszaki kiállítás a kastélyban. - Úgy érezzük, ez a három kiállítás jelöli azt a sormintát, amit mi itt a kastélyban látni szerettünk volna már a tervezés, építés során, és kijelöli azt a sormintát is, amit a jövőben szeretnénk megmutatni a pápaiaknak és azoknak, akik kíváncsiak a kastélyra távolabbról is - fogalmazott a városvezető, köszöntet mondva a képek tulajdonosának, hogy Pápára hozta a gyűjteményt.

- Szívből gratulálok Önöknek, hiszen az Esterházy-kastélyból Salvador Dalí kastélyt csináltak - mondta köszöntőjében Thomas Emmerling műgyűjtő. -Kimondhatjuk, Salvador Dalí őrült volt, de mindenképpen megelőzte korát. Excentrikus, kicsapongó életmód, feltűnési vágy és egy olyan élet, ami mögött ennél sokkal több van. Az impresszionizmus, kubizmus művei tárgyakat próbáltak megjeleníteni, míg Dalí érzelmeket, gondolatokat próbált lefesteni. S mindeközben egy gondolat foglalkoztatta: mi tartja össze az életet, mi van az élet mögött. Ez nagyon filozofikus gondolat. A választ erre a kérdésre a világirodalomban próbálta megtalálni, s ezek a válaszok jelennek meg grafikáiban is - magyarázta Salvador Dalí művészetét a gyűjtő, majd azzal a gondolattal nyitotta meg a kiállítást, hogy mindenkinek azt kívánja, fedezze fel a saját, személyes Salvador Dalíját.

A kiállítás október 31-ig látogatható a pápai Esterházy-kastélyban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 18:27, péntek | Helyi

Itt van a Játékfesztivál szombati fellépője

Lovasi András és Leskovics Gábor közös zenekara ad koncertet a pápai Fő téren!

2024. Április 19. 14:46, péntek | Helyi

Pápán lép fel Miller Zoltán

Miller Zoltán: Az igazi sikert az jelenti, ha képesek vagyunk értékelni mindazt, amit elérünk

2024. Április 19. 13:31, péntek | Helyi

Baleset az új 83-ason Tétnél!

A középső szalagkorlátnak ütközött egy személyautó a 83-as főút Pápa felé vezető oldalán, Tét közelében.