Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Május 26. 18:29, szombat | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Rembrandt-kiállítás nyílt a pápai Pannonia Reformata Múzeumban

Rembrandt-kiállítás nyílt a pápai Pannonia Reformata Múzeumban

A világhírű holland festőművész Isten ábrázolását mutatja be rézkarcokon a szombaton megnyílt tárlat.

A nagy érdeklődésre számot tartó kiállításmegnyitón Halászné Kapcsándi Szilvia, a Pannonia Reformata Múzeum vezetője köszöntötte az egybegyűlteket, majd pedig Köntös László a Pápai Református Gyűjtemények igazgatója szólt a hallgatósághoz. Örömének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a nemrégiben megnyílt Hajlék az örökkévalóságban - című tárlatot az elmúlt két hétben nagyon sokan tekintették meg és egyöntetűen pozitív visszajelzések érkeztek a múzeum vezetőihez.

Az igazgató magyarázatul, hogy miért Rembrandtra esett a választásuk, amikor az időszaki kiállítóterek megtöltésén gondolkoztak, Jézus szavait idézte: Nem ti választottatok engem, hanem én választottalak titeket. A pápai Esterházy-kastélyba már két színvonalas tárlatot elhozó Thomas Emmerling műgyűjtővel került ugyanis kapcsolatba a múzeum vezetése és ő javasolta Rembrandt gyűjteményét a terekbe - mondta el Köntös László, köszönetet mondva a műgyűjtőnek az önzetlen felajánlásért és mindazoknak, akik a kiállítás létrejöttéért fáradoztak.

Az igazgató szavait követően Katona György festőművész, művésztanár a rézkarc technikát ismertette és Rembrandt életét tárta a hallgatóság elé. A holland művészt jellemezve elmondta, bibliai ábrázolásaiban számára a szereplők lélektani, emberi hitelessége volt a legfontosabb. - A mélységet, az igazságot, a valódi istenközeliséget kereste és találta meg, elutasítva a felszínes álságosságot. Ez adja eredetiségét, művészi erejét, ezzel emelkedik ki magasan kortársai közül - mondta a művész hozzátéve, Rembrandt alkotásaiban mindig megjelenik a fény és a sötétség küzdelme, az alakok maguk a fény forrásai és ez a fény isteni eredetű.

A kiállítást Thomas Emmerling nyitotta meg. Mint mondta, örömmel tölti el, hogy bemutathatja gyűjteményének egy részét, de még nagyobb boldogság számára, hogy ilyen sokakat érdekelnek az alkotások. Úgy fogalmazott, hogy Rembrandt élete során megtapasztalta a gazdagságot és a szegénységet is, hiszen jó módban élt, majd mindenét elveszítette, ám akkor sem szállt vitába Istennel. - Számára mindennél fontosabb volt Isten közelsége. Ez Rembrandt legfontosabb üzenete. Ma nem élünk Isten közelében. Ha Rembrandt rézkarcait megtekintik és elhagyják a múzeumot, garantálom, hogy érezni fogják a különbséget - fogalmazott Thomas Emmerling.

A tárlat október 30-ig látogatható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:09, kedd | Helyi

A nyugdíjas egyesület nevében telefonálnak Pápán, ne adja meg a személyes adatait

Több olvasónk is felhívta a figyelmünket arra, hogy a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesülete nevében telefonon kérik tőlük a személyes adataikat, köztük a személyi számukat.

2024. Április 22. 15:32, hétfő | Helyi

Megkezdték az idei kátyúzást Pápán

Számos úthiba van a városban, a mostani munkálatok során 500 négyzetméteren újul meg a burkolat.

2024. Április 22. 14:55, hétfő | Helyi

Orbán Viktor Nemesgörzsönyben indította el vidéki kampánykörútját

Országjárásra indult Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke; a kampánykörút első állomásaként hétfőn a Veszprém megyei Nemesgörzsönyben gazdákkal találkozott

2024. Április 22. 14:52, hétfő | Helyi

Kormánytisztviselőre támadt egy 20 éves nő

Hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 20 éves nővel szemben, aki tavaly nyáron a házuk udvarán helyszíni szemlét tartó kormánytisztviselőre támadt Pápán.