Városlista
2019. január 22, kedd - Vince

Hírek

2019. Január 10. 07:58, csütörtök | Bulvár
Forrás: Index.hu

Rádiójeleket fogtak másfél millió fényévnyire a Földtől

Rádiójeleket fogtak másfél millió fényévnyire a Földtől

Egy messzi-messzi galaxisból fogtak be ismétlődő gyors rádiókitörést űrkutatók egy most nyilvánosságra hozott tanulmány szerint.

Ismétlődésre korábban csak egyetlen egyszer volt példa, noha már több mint hatvan alkalommal fogtak be ilyen rádiójeleket – írja az Independentre hivatkozva az Index. A jelek forrása ismeretlen.

A gyors rádiókitörések (Fast Radio Bursts, FRB-k) kozmikus rádióhullámok rövid, de nagyon erős löketei: egy mindössze egy milliszekundum idejéig tartó rádiókitörés olyan energiával jár, amennyit a Nap 12 hónap alatt állít elő. De még ma se tudjuk, mi okozza őket. Az eddig felmerült lehetséges magyarázatok a tudományosabbaktól (az extrém erős mágneses mezejű forgó neutroncsillagok kitörései) az egészen sci-fi-szerűekig (a földönkívüliek irányított energiasugarai az űrhajóik meghajtására) terjednek. Utóbbit azért csak a kutatók kisebbsége gondolja.

A most észlelt jelek hat alkalommal ismétlődtek meg megközelítőleg ugyanabból a forrásból.

Mindeddig egyetlen egy ismétlődő rádiójelet ismertünk. Az, hogy még egy ilyen létezik, azt sugallja, hogy többnek is kell lennie odakint. És minél több az ismétlődő jel, minél több alkalmunk van ezek tanulmányozására, annál több az esélyünk ennek a kozmikus rejtélynek a megfejtésére: honnan érkeznek, és mi okozza őket – mondta Ingrid Stairs, a kanadai CHIME űrtávcsővel dolgozó egyik kutató, a Brit Columbiai Egyetem asztrofizikusa.

A kutatók egy mindössze háromhetes periódus alatt 13 gyors rádiókitörést észleltek, ami rengeteg új adattal szolgált. A teleszkóp, amellyel a jeleket észlelték, csak tavaly állt üzembe, és többen aggódtak, hogy túl alacsony frekvencián keres jeleket. Ehhez képest a 13 jelből legalább hetet 400 megahertzen észleltek, ami jóval alacsonyabb, mint az eddigi legalacsonyabb frekvenciájú rádiókitörés.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Január 16. 18:16, szerda | Bulvár

Sofia Coppola ismét Bill Murray főszereplésével forgat

Sofia Coppola 15 évvel az Elveszett jelentés című Oscar-díjas filmje után ismét Bill Murray főszereplésével forgat. A produkció az A24 független filmstúdió és az Apple első közös filmjeként készül el

2019. Január 16. 14:15, szerda | Bulvár

Új dallal rukkolt elő a The Cranberries együttes Dolores O\'Riordan halálának évfordulóján

Új dallal rukkolt elő egykori énekesnője, a tavaly elhunyt Dolores O\'Riordan halálának évfordulóján a The Cranberries ír zenekar, amely áprilisban dobja piacra következő albumát, majd véglegesen feloszlik.

2019. Január 16. 07:11, szerda | Bulvár

Már sört is árul az orosz posta

Sör forgalmazásába kezdett 3200 hivatalában az orosz posta - közölte a Pocsta Rosszii sajtószolgálata kedden az RNS hírügynökséggel.

2019. Január 15. 16:01, kedd | Bulvár

Steven Spielberg ismeretlen női főszereplőt választott a West Side Storyhoz

Steven Spielberg egy nyílt szereplőválogatáson feltűnt, ismeretlen 17 éves lányra bízta Maria szerepét a West Side Story új filmes feldolgozásában - adta hírül a The Hollywood Reporter.