Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Január 10. 07:58, csütörtök | Bulvár
Forrás: Index.hu

Rádiójeleket fogtak másfél millió fényévnyire a Földtől

Rádiójeleket fogtak másfél millió fényévnyire a Földtől

Egy messzi-messzi galaxisból fogtak be ismétlődő gyors rádiókitörést űrkutatók egy most nyilvánosságra hozott tanulmány szerint.

Ismétlődésre korábban csak egyetlen egyszer volt példa, noha már több mint hatvan alkalommal fogtak be ilyen rádiójeleket – írja az Independentre hivatkozva az Index. A jelek forrása ismeretlen.

A gyors rádiókitörések (Fast Radio Bursts, FRB-k) kozmikus rádióhullámok rövid, de nagyon erős löketei: egy mindössze egy milliszekundum idejéig tartó rádiókitörés olyan energiával jár, amennyit a Nap 12 hónap alatt állít elő. De még ma se tudjuk, mi okozza őket. Az eddig felmerült lehetséges magyarázatok a tudományosabbaktól (az extrém erős mágneses mezejű forgó neutroncsillagok kitörései) az egészen sci-fi-szerűekig (a földönkívüliek irányított energiasugarai az űrhajóik meghajtására) terjednek. Utóbbit azért csak a kutatók kisebbsége gondolja.

A most észlelt jelek hat alkalommal ismétlődtek meg megközelítőleg ugyanabból a forrásból.

Mindeddig egyetlen egy ismétlődő rádiójelet ismertünk. Az, hogy még egy ilyen létezik, azt sugallja, hogy többnek is kell lennie odakint. És minél több az ismétlődő jel, minél több alkalmunk van ezek tanulmányozására, annál több az esélyünk ennek a kozmikus rejtélynek a megfejtésére: honnan érkeznek, és mi okozza őket – mondta Ingrid Stairs, a kanadai CHIME űrtávcsővel dolgozó egyik kutató, a Brit Columbiai Egyetem asztrofizikusa.

A kutatók egy mindössze háromhetes periódus alatt 13 gyors rádiókitörést észleltek, ami rengeteg új adattal szolgált. A teleszkóp, amellyel a jeleket észlelték, csak tavaly állt üzembe, és többen aggódtak, hogy túl alacsony frekvencián keres jeleket. Ehhez képest a 13 jelből legalább hetet 400 megahertzen észleltek, ami jóval alacsonyabb, mint az eddigi legalacsonyabb frekvenciájú rádiókitörés.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.